Ayurvedski chutney za probavnu vatru tijekom blagdana: Savršeno se uklapa na božićnom stolu! Evo o kakvom je jelu riječ

Ayurvedski chutney za probavnu vatru tijekom blagdana

Iako chutney nije tipična blagdanska namirnica, fini okus i crvena boja ovog umaka savršeno se uklapaju na božićnom stolu, a isti daje hranjivost i ravnotežu jelima.

Chutney je drevno jelo koje potječe s Indijskog potkontinenta, a njegovo ime u prijevodu znači “lizati” ili “jesti s apetitom”. U početku su chutney recepti stvoreni kao način očuvanja voća i povrća miješanjem s raznim začinima i biljem. 

Ovu metodu pripreme hrane prihvatili su Rimljani i Britanci zahvaljujući kontaktima s Indijskim potkontinentom. S vremenom su se recepti za chutney proširili u različite dijelove svijeta te je ovo jelo pronašlo svoje mjesto i u svjetskim kuhinjama, uključujući britansku, afričku i južnoameričku.

Postoje brojne vrste chutneya koje uključuju šest okusa, a koriste se s raznim vrstama voća, ukiseljenim namirnicama i začinima, ovisno o regionalnim varijacijama.

Chutney od svježeg voća je ukusan i omiljen dio uravnoteženog ayurvedskog obroka koji ne samo da daje izvrstan okus, već također opskrbljuje tijelo hranjivim tvarima i prirodnim antioksidansima.

Kada se koristi s kombinacijom začina, voćni chutney postaje zdrav dodatak u prehrani jer štiti tijelo od slobodnih radikala, daju energiju te poboljšava metabolizam i probavu.

Prema ayurvedi voće je među najčišćim namirnicama jer pojačava ojas (vitalnu energiju, imunitet i snagu). Ojas je najfiniji nusprodukt probave koji se u ayurvedi smatra onim što održava sam život.

Postoje dvije glavne vrste voćnih chutneyja – voće kuhano sa začinima i svježe voće koje je pomiješano sirovo sa začinima. Bez obzira na to jesu li recepti za voćni chutney kuhani ili svježi, jednako pomažu stimulirati agni (probavnu vatru).

Većina voća je odlična za pripremu chutneyja, uključujući različito bobičasto voće, kao i sušeno voće poput datulja i grožđica.

Začini koji se obično koriste u chutneyju uključuju piskavicu, korijander, kumin i asafoetidu (hing). Ostali istaknuti sastojci uključuju paprenu metvicu, đumbir, suhe šljive, rajčicu, crvenu i zelenu čili papričicu, mango, marelice, limetu, češnjak, luk, kokos, kikiriki, jogurt itd.

Božićni zimski chutney - recept
FOTO: Shutterstock

Božićni zimski chutney – recept

Zimski voćni chutney priprema se vrlo jednostavno. Umak od brusnica obično je rezerviran za svečana blagdanska jela, ali ova vrsta indijskog umaka se može koristiti i kod svakodnevnih obroka.

Ljuti začinski sastojci donose ravnotežu blagim jelima, dok slatki voćni sastojci u chutneyu donose ravnotežu ljutim jelima.

Bogat je brusnicama koje svojim vitaminima i ljekovitim spojevima potiču imunitet i podupiru zdravlje probavnog sustava. Studije su pokazale da brusnice poboljšavaju rast dobrih crijevnih bakterija kod ljudi koji se hrane životinjskom prehranom pa su odličan saveznik za vrijeme blagdana kad često prejedanje opterećuje probavu.

Jabuke i naranče također pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Naranče su slatke i citrusne, dok jabuke imaju hrskav, blago trpki okus. Kombinacija ovog voća stvara ugodan kontrast okusa i osvježavajuću kombinaciju.

Ljuti začini zagrijavaju organizam, potiču probavu, metabolizam i detoksikaciju, dok suhe datulje obiluju antioksidansima, njeguju tkiva i potiču vitalnu snagu.

Količinu chutneyja i omjer začina možete prilagoditi individualnim potrebama, a isto tako i dodati drugačije sastojke, kako biste stvorili svoj jedinstveni umak.

Sastojci:

Začini:

Priprema

  1. Sterilizirajte staklenke prije upotrebe. Ako u njih stavljate vrući chutney, sve staklenke moraju biti tople.
  2. Ogulite i očistite jabuke od koštica i sitno ih nasjeckajte.
  3. Stavite jabuke, brusnice i nasjeckane datulje u veliku, duboku tavu.
  4. Ogulite naranče, uklonite bijelu pulpu i nasjeckajte ih na komadiće.
  5. Dodajte šećer, mljevene klinčiće, đumbir, cimet i kajenski papar.
  6. Prelijte sokom od naranče koliko je potrebno i dodajte dva prstohvata soli. Imajte na umu da će voće pustiti svoj sok.
  7. Dobro sve promiješajte i stavite tavu na vatru.
  8. Kad sve zavrije, smanjite vatru i pustite da tiho krčka, poklopljeno. Kad jabuke omekšaju, nastavite kuhati bez poklopca. Kuhajte sve dok ne dobijete kašastu masu. Ako vam se čini pregusto, dodajte još soka od naranče dok ne dobijete željenu gustoću poput pekmeza.
  9. Prije nego ugasite vatru dodajte prstohvat crnog papra i izmješajte.
  10. Ako želite glatki umak, izmiksajte ga štapnim mikserom do željene glatkoće.
  11. Chutney sipajte uz pomoć kuhače u tople, čiste staklenke i zatvorite hermetičkim poklopcem.

Čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.

Chutney se može poslužiti u maloj zdjelici ili izravno na tanjuru s drugim namirnicama
FOTO: Shutterstock

Kako poslužiti chutney?

Chutney se može poslužiti u maloj zdjelici ili izravno na tanjuru s drugim namirnicama. Dovoljna je samo jedna ili dvije čajne žličice umaka za oplemenjivanje obroka.

Također se može koristiti kao dip umak uz krekere, brie sir i druga predjela. Kuhani chutney možete unaprijed pripremiti.

Njegova crvena boja, aromatični zimski začini i suho voće daju mu pravi miris i okus Božića. Budući da se lako priprema u većoj količini, chutney možete spremiti u male teglice, ukrasiti sjajnim trakicama i kao božićni dar s ljubavlju pokloniti prijateljima i svojim najmilijima. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu