Vata, pitta i kapha churna: Napravite domaću začinsku mješavinu za svoj tjelesni tip
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
![churna](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/02/churna.jpg?x38585)
U ayurvedi se mješavina začina koja se koristi u prehrani za optimalno zdravlje i liječenje određenih zdravstvenih stanja naziva churna (ćurna), što u prijevodu znači “osušeni prah”.
Najpoznatije su vata, pitta i kapha churne koje služe za harmoniju specifične tjelesne doše, kako bi tijelo održalo zdravlje i ravnotežu.
Churne se pripremaju s ponovljenim drobljenjem i prosijavanjem bilja i minerala da bi se postigla karakteristična konzistencija. Sirovo bilje se suši, melje u prah i prosijava kroz sito, dok se ne dobije fini prah koji se miješa s ostalim sastojcima za pripremu churne.
Snažna ljekovita svojstva bilja koriste se za poboljšanje funkcije probavnih organa, jetre i bubrega te za blagu detoksikaciju i neutralizaciju toksina.
U ayurvedskoj tradiciji za optimalni rad probave potrebno je svakodnevno uključiti svih šest okusa (slatko, kiselo, slano, gorko, ljuto i trpko) u prehranu, a to nam ove churne upravo i donose.
Osim što poboljšavaju okus hrani, suptilno djeluju na ravnotežu tijela, uma i emocija te dovode tjelesne procese u ravnotežu, dok istovremeno pružaju hranjiva i ljekovita svojstva.
Ayurvedske churne sprječavaju i liječe razna stanja i bolesti izazvane neravnotežom specifične tjelesne doše (konstitucije). Svojim ljekovitim spojevima pružaju razne zdravstvene dobrobiti probavnom sustavu, tjelesnim organima, koži, metabolizmu i imunološkom sustavu, čime određenu došu mogu brzo vratiti u ravnotežu.
Ayurveda savjetuje ručno mljevenje začina u mužaru jer se na taj način čuva energetska priroda začina, dok se njihovi okusi, mirisi i aroma savršeno spajaju. Ako nemate mužar, poslužit će i jednostavan mlinac za kavu.
U mješavinu začina koja se može sastojati od tri, pet i više vrsta ljekovitih biljaka i sjemenki dodajte sol (himalajska, kamena ili morska sol) i organski smeđi šećer, kako bi se začini bolje povezali. Na taj će način vaše churne sadržavati svih šest okusa.
Kod pripreme domaćih churni količinu začina uvijek možete prilagoditi svojem ukusu i prilagoditi svojim zdravstvenim potrebama.
Kako biste znali koja je churna idealna za vas, napravite prakriti test, kojim možete utvrditi svoj jedinstveni tjelesni tip. Ako želite dublju analizu svoje jedinstvene tjelesne konstitucije, posavjetujte se s ayurvedskim liječnikom.
![Ayurvedske churne sprječavaju i liječe razna stanja i bolesti izazvane neravnotežom specifične tjelesne doše](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/02/Ayurvedske-churne-sprjecavaju-i-lijece-razna-stanja-i-bolesti-izazvane-neravnotezom-specificne-tjelesne-dose.jpg?x38585)
Vata churna – za aktivne i nervozne osobe koje ne vole hladnoću
Ova domaća začinska mješavina koristi se za smirenje, toplinu i uzemljenje, a idealna je u hladnim mjesecima i za vrijeme putovanja.
Pomaže kod slabe cirkulacije, loše probave, osjećaja tjeskobe i problema s koncentracijom.
Vata churna zagrijava tijelo, potiče probavnu vatru i apetit, nježno čisti organizam od toksina, ublažava grčeve i nadutost, želučane probleme te proljepšava ten.
Sastojci:
- 1 čajna žličica piskavice
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica đumbira
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica pupoljka klinčića
- 2 čajne žličice sjemenki komorača
- 1 čajna žličica sjemenki kumina
- 1 čajna žličica sjemenki kardamoma
- 2 čajne žličice bosiljka ili origana
- 1/3 čajne žličice himalajske soli
- 1/3 čajne žličice smeđeg, organskog šećera.
Priprema
- Začine sameljite u mužaru ili mlincu za kavu.
- Nakon mljevenja prosijte ih kroz sito, kako biste uklonili grublje dijelove.
- Dodajte mljevenim začinima sol i šećer i sve dobro ručno izmješajte.
- Churnu spremite u hermetički zatvorenu staklenu posudu.
Pitta churna – za dinamične i razdražljive osobe koje ne podnose vrućinu
Ova mješavina začina hladi organizam zahvaljujući sinergiji koja djeluju na hlađenje pitta doše jer poboljšava probavu bez pregrijavanja fiziologije. Smiruje i hladi um i tijelo.
Pitta churna čisti krv i jetru, ublažava alergene, višak želučane kiseline i žgaravicu. Smiruje kožne erupcije, crvenilo i razdražljivost. Korisna je za vrijeme vrućih i vlažnih mjeseci, kada se osjećate ljutito i pod pritiskom.
Sastojci:
- 1 čajna žličica šafrana
- 2 čajne žličice sjemenki komorača
- 2 čajne žličice sjemenki korijandera
- 1 čajna žličica sjemenki kardamoma
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- 2 čajne žlica sušenih listova metvice i/ili korijandera
- 1/3 čajne žličice himalajske soli
- 1/3 čajne žličice organskog šećera.
Priprema
- Sjemenke začina sameljite u mužaru ili mlincu za kavu.
- Prosijte začine kroz sito i dodajte im šećer i sol, kako bi se dobro povezali.
- Čuvajte domaću ayurvedsku churnu u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi.
Kapha churna – za stabilne i mirne osobe koje su sklone inerciji
Ova začinska mješavina služi za poticanje probave i buđenje vaših okusnih pupoljaka. Oživljava apetit i probavu te pomaže kod slabog lučenja probavnih sokova. Potiče metabolizam i time pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.
Kapha churna uklanja stagnaciju, letargiju, stimulira i zagrijava organizam, čisti sluz iz dišnih organa, potiče limfu i poboljšava cirkulaciju. Okrepljuje želudac i crijeva.
Preporučuje se tijekom kasne zime i ranog proljeća kad je kapha doša na vrhuncu.
Sastojci:
- 1 čajna žličica sjemenki smeđe gorušice
- 1 čajna žličica pupoljka klinčića
- 1 jušna žlica sjemenki piskavice
- 2 jušne žlice sjemenki korijandera
- 1 jušna žlica đumbira u prahu
- 1 jušna žlica sjemenki kumina
- 1 jušna žlica kurkume u prahu
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice čili paprike u prahu
- pola čajne žličice muškatnog oraščića.
Priprema
- Stavite sve sjemenke u mužar ili mlinac za kavu i sameljite.
- Prosijte začine i čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi. Kapha tip ne treba sol i šećer pa ih možete izostaviti.
![Upotreba ayurvedskih churna je vrlo jednostavna jer ih se može koristiti u gotovo svim jelima](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/02/Upotreba-ayurvedskih-churna-je-vrlo-jednostavna-jer-ih-se-moze-koristiti-u-gotovo-svim-jelima.jpg?x38585)
Upotreba ayurvedskih churna
Kad se začini kratko poprže u tavici na ghee maslacu ili nekom drugom zdravom djevičanskom ulju, njihova ljekovita i terapeutska svojstva se dodatno aktiviraju.
Kod vata tipa koji je sklon suhoći savjetuje se korištenje više ulja tijekom pripreme začina, dok se kod pitta tipa savjetuje manja količina te ulja koja hlade organizam, poput kokosovog ulja.
Za kapha tip koji sadrži najviše tjelesne masnoće savjetuje se popržiti začine na suhoj tavici bez ulja.
Upotreba ayurvedskih churna je vrlo jednostavna jer ih se može koristiti u gotovo svim jelima. Mogu se staviti u variva tijekom kuhanja ili posuti na gotov obrok, dodati u jogurt kao lassi, u juhe, umake, na kuhano povrće, u salate ili sendviče.
Kao jednostavan lijek protiv probavnih smetnji stavite pola čajne žličice ayurvedske churne u malo tople vode i pijte prije ili nakon obroka, kako biste poboljšali i potaknuli probavu.
Pročitajte i ove članke:
- Trikatu: Moćna ayurvedska kombinacija začina za čišćenje organizma od toksina i viška masti! Evo kako je pripremiti kod kuće i koristiti
- Chyawanprash: Ayurvedski džem koji pomlađuje, jača imunitet i tonik je za srce, pluća i mozak! Evo kako se koristi i koja mu je cijena
- Ama toksini u tijelu: Napravite test i otkrijte kolika je prisutnost u organizmu.