18 najboljih vrsta povrća s malo ugljikohidrata

Za one koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata odabir pravog povrća može biti ključan za održavanje ketoze

Kada je riječ o zdravoj prehrani, povrće zauzima središnje mjesto. Ne samo da je prepuno esencijalnih vitamina, minerala i vlakana, već nude i široku lepezu okusa i tekstura koje će razonoditi vaše okusne pupoljke.

Za one koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata odabir pravog povrća može biti ključan za održavanje ketoze i promicanje cjelokupnog zdravlja.

Evo 18 vrsta povrća s niskim udjelom ugljikohidrata.

Špinat

Ovo zeleno povrće ne samo da ima malo ugljikohidrata, već je i bogato željezom, vitaminom K i antioksidansima. Savršeno je za salate i smoothieje.

Brokula

Prepuna vlakana i vitamina C, brokula je svestrano povrće koje možete kuhati na pari, peći ili pržiti.

Pročitajte članak “Recepti s brokulom: Puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a evo kako je sve možete spremiti“.

Tikvice

Sa svojim blagim okusom i niskim udjelom ugljikohidrata, tikvice su popularan izbor za drugačije špagete ili dodavanje juhama i varivima.

Cvjetača

Bilo da je pire, pečena ili u obliku riže, cvjetača je svestrana alternativa žitaricama i krumpiru s malo ugljikohidrata.

cvjetača je svestrana alternativa žitaricama i krumpiru s malo ugljikohidrata
FOTO: Shutterstock

Paprike

Ovo šareno povrće ne samo da ima malo ugljikohidrata, već ima i puno vitamina C i antioksidansa.

Uživajte u njima sirovima u salatama ili kuhanima u raznim jelima.

Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr Za ajvar i prilog: 5 trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika“.

Šparoge

Šparoge ne samo da sadrže malo ugljikohidrata, već su i bogate folnom kiselinom, vitaminom K i antioksidansima. Ispecite ih u tavi ili na roštilju za ukusan prilog.

Mahune

Sa samo nekoliko grama ugljikohidrata po porciji, mahune su izvrstan dodatak salatama, krumpiru i složencima.

Kupus

Kupus je povrće bogato hranjivim tvarima s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom vlakana.

Kelj

Prepun vitamina A, C i K, kelj je nutritivna namirnica koju možete jesti sirovu u salatama ili kuhanu u juhama i varivima.

Prokulice

Prokulice ne samo da sadrže malo ugljikohidrata, već su i bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Pecite ih ili pirjajte za ukusan prilog.

Celer

Sa svojom hrskavom teksturom i niskim udjelom ugljikohidrata, celer je popularan izbor za grickanje samostalno ili za umakanje u humus i maslac od kikirikija.

Pročitajte članak “Korijen celera: Više od začina za juhu! Imamo tri recepta“.

krastavci su savršeni za dodavanje hrskavosti salatama ili međuobrok s umakom
FOTO: Shutterstock

Krastavac

Osvježavajući i s niskim udjelom ugljikohidrata, krastavci su savršeni za dodavanje hrskavosti salatama ili međuobrok s umakom.

Gljive

S malo ugljikohidrata i kalorija, gljive su odličan izvor proteina, vlakana i antioksidansa. Dodajte ih omletima, krumpiru ili ražnjićima na žaru.

Rotkvice

Sa svojim paprenim okusom i niskim sadržajem ugljikohidrata, rotkvice su ukusan dodatak salatama i sendvičima.

Patlidžan

Svestran i s malo ugljikohidrata, patlidžan se može pripremiti kao ukusan prilog ili vegetarijansko predjelo.

Rajčice

Iako su tehnički voće, rajčice imaju malo ugljikohidrata i pune su vitamina, minerala i antioksidansa. Uživajte u njima sirovima u salatama ili kuhanima u umacima i juhama.

Pročitajte članak “Umak od rajčica: Izvrstan s njokima, tjesteninom, u lazanjama ili na pizzi! Proslavite sezonu rajčica uz recepte za kuhani i sirovi umak“.

Luk

Iako luk ima malo više ugljikohidrata od nekog drugog povrća na ovom popisu, taj je udio još relativno nizak, a obogaćuje okus brojnih jela.

Zelena salata

Zelena salata je odlična baza s niskim udjelom ugljikohidrata za salate, zdrave tortilje i sendviče.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu