6 namirnica koje bi osobe starije od 60 godina trebale češće jesti za bolju kognitivnu funkciju
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kako ulazite u 60-e, promjene u kognitivnom funkcioniranju – sposobnosti razmišljanja, učenja i pamćenja – potpuno su prirodne.
Možda primijetite da vam je teže raditi više stvari odjednom, sjetiti se imena, pronaći prave riječi ili održati koncentraciju. Iako to zna biti frustrirajuće, takve promjene dio su starenja.
Dobra vijest je da ne morate samo prihvatiti ove promjene. Ono što jedete i kako živite može značajno utjecati na zdravlje vašeg mozga. Iako ne postoji jedna čudesna namirnica koja čuva mozak oštrim, uravnotežena prehrana bogata nutrijentima može podržati kognitivno zdravlje.
Dijete kojima je cilj smanjiti ili usporiti kognitivni pad trebale bi sadržavati izvore nemasnog proteina, ograničiti unos soli i zasićenih masti te uključivati voće, povrće, maslinovo ulje, ribu, orašaste plodove i cjelovite žitarice, savjetuje nutricionistica Maddie Pasquariello za EatingWell.
Evo koje namirnice i navike stručnjaci preporučuju kako biste podržali mozak nakon 60. godine.
1. Masna riba
Riba poput lososa, skuše, inćuna, sardina i haringe bogata je omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje podržavaju zdravlje mozga i smanjuju upalne procese.
Dokazano je da redovito konzumiranje masne ribe može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i moždanog udara.

2. Divlje borovnice
Ako želite poboljšati brzinu razmišljanja, uključite divlje borovnice u prehranu. Studije su pokazale da osobe starije od 65 godina koje su šest mjeseci svakodnevno konzumirale divlje borovnice bilježe bolje mentalne performanse. Ako ne možete nabaviti svježe, smrznute borovnice su odlična alternativa.
3. Tamno lisnato povrće
Većina ljudi starijih od 60 godina ne jede dovoljno tamnog lisnatog povrća poput špinata, kelja, rikule ili blitve. Ove namirnice bogate su vitaminom K, beta karotenom i vitaminom E, koji mogu poboljšati učenje i pamćenje.
4. Povrće iz porodice kupusnjača
Cvjetača, kelj i kupus bogati su antioksidansima koji štite mozak od oksidacije i upale. Studije pokazuju da redovito konzumiranje ovih namirnica povezano s boljim kognitivnim zdravljem, a povoljno djeluje i na crijevnu mikrobiotu, što dodatno podržava mozak.

5. Jaja
Jaja su izvrstan izvor proteina i kolina – nutrijenta ključnog za proizvodnju acetilkolina, neurotransmitera važnog za pamćenje i učenje. Jedno veliko jaje sadrži 147 mg kolina, što je gotovo trećina preporučene dnevne doze.
Važno je jesti cijelo jaje, jer se kolin nalazi u žumanjku.
6. Pistacije
Pistacije su bogate antioksidansima iz skupine flavonoida koji mogu smanjiti rizik od gubitka kognitivnih sposobnosti. Osim toga, sadrže vlakna, magnezij, mangan, bakar i fosfor, koji dodatno podržavaju zdravlje mozga.
Ostale navike koje pomažu mozgu
Slijedite ove savjete:
- održavajte društvene kontakte – redovito druženje smanjuje rizik od kognitivnog pada
- bavite se hobijima – čitanje, učenje novih vještina ili društvene igre potiču mozak
- svirajte instrument – osobe koje sviraju instrument imaju 36 % manji rizik od demencije
- redovito vježbajte – kombinacija aerobnih i vježbi snage pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti.
Pročitajte i ove članke:
- Ovo je 10 najgorih namirnica za vaš mozak
- Najbolji suplementi za mozak: Koji su i kako djeluju?
- Kako mozak radi u 40-ima, 50-ima i 60-ima?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja
- Krietsch, B. (2025). 6 Foods People over 60 Should Eat More Of for Better Cognitive Function. EatingWell.
- Huang, L. i sur. (2024). Associations of vegetable and fruit intake with cognitive function and its decline: Two longitudinal studies. The Journal of nutrition, health and aging,28(6): 100223.
- Ross, F. C. i sur. (2024) Potential of dietary polyphenols for protection from age-related decline and neurodegeneration: a role for gut microbiota? Nutritional Neuroscience, 27: 9.