6 namirnica koje bi osobe starije od 60 godina trebale češće jesti za bolju kognitivnu funkciju

Riba poput lososa, skuše, inćuna, sardina i haringe bogata je omega-3 masnim kiselinama

Kako ulazite u 60-e, promjene u kognitivnom funkcioniranju – sposobnosti razmišljanja, učenja i pamćenja – potpuno su prirodne.

Možda primijetite da vam je teže raditi više stvari odjednom, sjetiti se imena, pronaći prave riječi ili održati koncentraciju. Iako to zna biti frustrirajuće, takve promjene dio su starenja.

Dobra vijest je da ne morate samo prihvatiti ove promjene. Ono što jedete i kako živite može značajno utjecati na zdravlje vašeg mozga. Iako ne postoji jedna čudesna namirnica koja čuva mozak oštrim, uravnotežena prehrana bogata nutrijentima može podržati kognitivno zdravlje.

Dijete kojima je cilj smanjiti ili usporiti kognitivni pad trebale bi sadržavati izvore nemasnog proteina, ograničiti unos soli i zasićenih masti te uključivati voće, povrće, maslinovo ulje, ribu, orašaste plodove i cjelovite žitarice, savjetuje nutricionistica Maddie Pasquariello za EatingWell.

Evo koje namirnice i navike stručnjaci preporučuju kako biste podržali mozak nakon 60. godine.

1. Masna riba

Riba poput lososa, skuše, inćuna, sardina i haringe bogata je omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) koje podržavaju zdravlje mozga i smanjuju upalne procese.

Dokazano je da redovito konzumiranje masne ribe može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i moždanog udara.

Ako želite poboljšati brzinu razmišljanja, uključite divlje borovnice u prehranu
FOTO: Shutterstock

2. Divlje borovnice

Ako želite poboljšati brzinu razmišljanja, uključite divlje borovnice u prehranu. Studije su pokazale da osobe starije od 65 godina koje su šest mjeseci svakodnevno konzumirale divlje borovnice bilježe bolje mentalne performanse. Ako ne možete nabaviti svježe, smrznute borovnice su odlična alternativa.

Preporučena količina je 1 – 2 porcije dnevno.

3. Tamno lisnato povrće

Većina ljudi starijih od 60 godina ne jede dovoljno tamnog lisnatog povrća poput špinata, kelja, rikule ili blitve. Ove namirnice bogate su vitaminom K, beta karotenom i vitaminom E, koji mogu poboljšati učenje i pamćenje.

4. Povrće iz porodice kupusnjača

Cvjetača, kelj i kupus bogati su antioksidansima koji štite mozak od oksidacije i upale. Studije pokazuju da redovito konzumiranje ovih namirnica povezano s boljim kognitivnim zdravljem, a povoljno djeluje i na crijevnu mikrobiotu, što dodatno podržava mozak.

Cvjetača, kelj i kupus bogati su antioksidansima koji štite mozak od oksidacije i upale
FOTO: Shutterstock

5. Jaja

Jaja su izvrstan izvor proteina i kolina – nutrijenta ključnog za proizvodnju acetilkolina, neurotransmitera važnog za pamćenje i učenje. Jedno veliko jaje sadrži 147 mg kolina, što je gotovo trećina preporučene dnevne doze.

Važno je jesti cijelo jaje, jer se kolin nalazi u žumanjku.

6. Pistacije

Pistacije su bogate antioksidansima iz skupine flavonoida koji mogu smanjiti rizik od gubitka kognitivnih sposobnosti. Osim toga, sadrže vlakna, magnezij, mangan, bakar i fosfor, koji dodatno podržavaju zdravlje mozga.


Ostale navike koje pomažu mozgu

Slijedite ove savjete:

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu