20 zdravih comfort food jela koja će vas oraspoložiti

zdrava comfort food jela

Comfort food obično označava jela koja izazivaju pozitivne emocije, poput smirenosti, radosti ili osjećaja povezanosti. Ova su jela često povezana s kulturnim tradicijama i uspomenama. To mogu biti omiljena jela iz djetinjstva ili domaće pripremljena jela.

Takva hrana može biti bogata kalorijama, mastima i šećerom, no umjereno uživanje u njoj je u redu. Ako želite da bude nutritivno bogatija, možete unijeti male promjene u recepte.

Mac and cheese s butternut tikvom

Mac and cheese jedno je od omiljenih jela za mnoge. Sadrži sastojke poput tjestenine, cheddara, jaja i kondenziranog mlijeka, što povećava kalorijsku vrijednost, natrij i zasićene masti. Alternativne verzije uključuju povrće poput butternut tikve i cvjetače za povećanje vlakana.

Jedna porcija s butternut tikvom sadrži 300 kalorija, 53 g ugljikohidrata, 13 g proteina, 2,56 g zasićenih masti i šest grama vlakana.

Pureći burgeri

Pureći burgeri dobar su izbor ako volite hamburgere, ali ne želite konzumirati brzu hranu. Puretina ima manje zasićenih masti od govedine. Pureći burger s omiljenim kruhom, umakom, lukom, rajčicom i zelenom salatom pruža zadovoljavajući obrok sa 28 g ugljikohidrata, 30 g proteina i četiri grama zasićenih masti.

Složenac od brokule i riže

Složenac je omiljen na obiteljskim okupljanjima. Složenac od brokule i riže jednostavno je jelo pripremljeno od povrća po izboru, riže, maslaca, mlijeka i cheddara. Jedna porcija ove tepsije sadrži 30 g ugljikohidrata, 12 g proteina i tri grama zasićenih masti.

Brze lazanje

Lazanje se često pripremaju za obiteljska okupljanja. Ovo zasitno jelo ima više slojeva tjestenine, mesa i sira. Jedna porcija sadrži 24 g proteina, 17 g ugljikohidrata i 4,5 g zasićenih masti. Da bi bile zdravije, možete dodati više povrća u umak, poput pirea od tikvica.

Salata s tjesteninom i umakom od kikirikija

Salata s tjesteninom može se pripremiti s cjelovitim žitaricama poput integralne tjestenine, edamameom, avokadom i mrkvom, uz umak od kikirikija, sezamovog ulja i soja sosa. Jedna porcija sadrži 41 g ugljikohidrata, 13 g proteina i dva grama zasićenih masti.

Pileća juha s rižom

Pileća juha s rižom pruža utjehu tople domaće hrane. Sadrži piletinu (ili puretinu), juhu, rižu i povrće, a niska je u kalorijama i zasićenim mastima. Dvije šalice ove juhe imaju 170 kalorija, 27 g ugljikohidrata, 12 g proteina i jedan gram zasićenih masti.

Pileća juha s rižom
FOTO: Shutterstock

Čili s govedinom i grahom

Čili je comfort food za ljubitelje začinjenih okusa. Govedina, rajčica, luk, crveni grah i čili prah glavni su sastojci. Svaka porcija sadrži 24 g ugljikohidrata, 18 g proteina, osam grama vlakana i dva grama zasićenih masti.

Odrezak s roštilja

Odrezak je klasičan obrok koji se često poslužuje uz umake i pečeno povrće. Jednostavan je za pripremu i zasitan zbog visokog sadržaja proteina i masti. Možete odabrati manje masno meso kako biste smanjili ukupnu količinu masti.

Pečeni odrezak od 100 g nemasnog goveđeg mesa sadrži oko 26 g proteina i jedan gram zasićenih masti.

Juha od rajčice s krutonima od zapečenog sira

Topla domaća juha može biti vrlo utješna. Pokušajte s juhom od rajčice s krutonima od zapečenog sira. Ova juha obično sadrži rajčice, luk, češnjak, brie sir, maslinovo ulje i začine. Jedna porcija (1,5 šalice) s pet krutona sadrži 195 kalorija, plus vitamine A i C.

Juha od butternut tikve

Juha od butternut tikve ima sladak i bogat okus te je savršeno utješna tijekom zime. Iako je potrebno malo više vremena za pripremu, niska je u kalorijama. Butternut tikva je bogata vitaminom A, a jedna porcija sadrži 64 kalorije, dva grama proteina i dva grama vlakana.

Sporo kuhani gulaš od govedine

Gulaš je jelo koje kombinira meso i povrće u jednom loncu. Sporo kuhani gulaš od govedine bogat je nutrijentima. Jedna porcija sadrži 28 g ugljikohidrata, 30 g proteina, dva grama zasićenih masti i četiri grama vlakana.

Pržena piletina

Pržena piletina ima hrskavu vanjštinu i mekani unutrašnji dio, što je čini zadovoljavajućom za konzumaciju.

Međutim, u restoranima se često upotrebljava ponovno korišteno ulje, što je povezano s negativnim učincima na zdravlje.

Zdraviju verziju možete pripremiti kod kuće pečenjem umjesto prženja. Jedna porcija sadrži 30 g proteina, devet grama ugljikohidrata i jedan gram zasićenih masti.

Juha s mesnim okruglicama

Juha s mesnim okruglicama može sadržavati smeđu rižu, meso, nisku količinu natrija, luk, rajčicu, jaje i povrće. Tri mesne okruglice obično sadrže 28 g ugljikohidrata, 17 g proteina i dva grama zasićenih masti.

Domaća pizza
FOTO: Shutterstock

Domaća pizza

Pizza je često povezana s večerima uz film, što može izazvati osjećaj udobnosti. Pizza iz restorana obično sadrži više zasićenih masti nego jednostavna pizza koju možete napraviti kod kuće koristeći bagel pecivo kao podlogu.

Pirjani škampi s krumpirima

Morska hrana kao što su škampi posebno je utješna za ljude koji su odrasli uz more. Krumpiri se odlično slažu s mnogim jelima od morskih plodova. Ovaj recept kombinira pirjane krumpire i povrće sa škampima prekrivenim parmezanom.

Pire krumpir

Pire krumpir je kremast, mekan i zadovoljavajući obrok. Iako ima visok glikemijski indeks, kombiniranjem s pečenim ili svježim povrćem može se usporiti probava i pomoći u kontroli glukoze.

Muffini s jajima i kobasicama

Muffini s jajima savršeni su za visokoproteinski doručak ili užinu. Ovaj recept sadrži jaja, nemasno mlijeko, cheddar, pureće kobasice, povrće po izboru, ulje i začine.

Torta od jabuka i oraha

Deserti mogu biti utješni i podizati raspoloženje. Torta od jabuka i oraha priprema se bez dodanog šećera, koristeći neslađeni umak od jabuka i steviju umjesto šećera. Svaka porcija sadrži 200 kalorija, pet grama proteina, četiri grama vlakana i šest grama prirodnog šećera iz sastojaka.

Palačinke od cijelog zrna

Palačinke su comfort food doručak koji se pravi s jednostavnim sastojcima. Za palačinke koristite samo integralno brašno, jaja, mlaćenicu, smeđi šećer, ulje, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.

Overnight puding

Puding je brz desert kremaste teksture. Možete napraviti alternativu s manje šećera i više vlakana kod kuće. Napravite chia puding tako da koristite kakao prah, mlijeko, vaniliju, agavin sirup i chia sjemenke.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ceylan, M. (2025). 20 Satisfying and Healthy Comfort FoodsHealth.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu