Bagels – peciva s rupom i slasnom koricom

Bagels peciva

Bagels peciva originalno potječu iz Poljske, a Amerikanci ih jako rado prisvajaju. Ono što mene, a vidim i mnoge druge, oduševljava je okus korice. Za slastan okus korice zaslužna je pomalo neuobičajena priprema, ali i obavezni premaz. Naime, prije samog pečenja kratko ih se prokuha u kipućoj vodi.

Nakon toga ide premaz i po želji posip, pa tek onda idu na dovršavanje u pećnicu. Time se postiže da je pecivo iznutra laganije, prozračnije, a korica slasna, neodoljiva. Taman dovoljno žilava da pecivo jedemo malo sporije nego inače, a to je, složit ćete se, i zdravije.

Priprema, iako na prvu može zvučati tako, uopće nije komplicirana. Efektivnog rada ćete potrošiti manje od 15 – 20 minuta. Namirnice su jednostavne – brašno, sol, šećer, kvasac i voda, a oduška si možete dati u kombinacijama za posipavanje.

Ja sam se odlučila za crni i bijeli sezam, mak, lan i cvijet soli. Na portalu su napisani odlični tekstovi o sezamu, cvijetu soli i lanu, tako da ja preskačem na recept, a dok vam se tijesto za bagelse odmara, od srca preporučujem da pročitate više o ljekovitim svojstvima ove mješavine posipa.

Od pola kilograma brašna dobit ćete šest većih ili osam manjih peciva. Želite li ih koristiti kao pecivo za sendvič, sugeriram da tijesto podijelite na šest dijelova. Moram priznati da sam bila u velikom iskušenju da ih pojedem barem nekoliko odmah čim su izašli iz pećnice. Miris je neodoljiv, pa eto vam i odgovora zašto ih na fotografiji ima samo pet. 🙂

Peciva s makom sezamom i lanom
FOTO: Mare

Za bagels peciva trebat će vam sljedeće namirnice.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g pšeničnog glatkog brašna
  • 15 g soli
  • 7 g instant kvasca
  • 320 ml vruće vode
  • 15 g šećera.

Sastojci za posip: 

Sastojci za premaz:

Priprema

  1. Šećer, kvasac i vodu pomiješajte i ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira.
  2. Brašno i sol promiješajte i dodajte smjesu kvasca, šećera i soli te rukama zamijesite tijesto i oblikujte u loptu (tijesto mijesite 5 – 7 minuta).
  3. U nauljenoj posudi, pokriveno i na toplom mjestu ostavite da se tijesto diže oko 60 minuta ili dok ne naraste duplo. 
  4. Podijelite tijesto na šest jednakih dijelova. 
  5. Formirajte loptice i ostavite da se dižu 15 minuta, a za to vrijeme stavite u lonac vodu da zakuha i ugrijte pećnicu na 200 °C.
  6. Kad je prošlo 15 minuta, svaku lopticu palcem i kažiprstom probušite u sredini i rupu proširite do dva centimetra promjera. Možete koristiti dršku kuhače ili nečeg drugog valjkastog oblika, ako vam je tako lakše. 
  7. U kipuću vodu lagano ubacite probušene bagelse na dvije minute. Sa svake strane jednu minutu, zatim izvadite i položite na pleh na kojem ćete peći. Napomena: nemojte posudu s vodom zakrčiti bagelsima, neka imaju mjesta dok se krčkaju u vodi jer će podosta narasti. Radije ih kuhajte u nekoliko navrata, nego sve odjednom. 
  8. Položite ih na papir za pečenje ili na blago nauljeni pleh i premažite smjesom biljnog mlijeka i kurkume. Bez brige, okus kurkume se ne osjeti, on samo da ljepšu boju pecivu. Zatim ih posipajte mješavinom sjemenki i soli. 
  9. Pecite na 200 °C otprilike 20 minuta. Ovisno o pećnici.

Prerezani budu odlični za veganske sirne namaze uz svježe povrće, paštete ili za sendvič. 

U slast! 

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu