16 konzerviranih namirnica koje trebate imati u smočnici
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Konzervirana hrana nezaobilazna je namirnica u mnogim smočnicama, cijenjena zbog svoje pristupačnosti, dugog roka trajanja i praktičnosti. Proces konzerviranja, koji datira još iz ranih 1800-ih, uključuje zatvaranje hrane u hermetičke posude i zagrijavanje kako bi se uklonile bakterije i drugi mikroorganizmi, što omogućuje sigurno dugotrajno skladištenje.
Grah
Konzervirani grah, poput crnog, crvenog i pinto graha, osigurava biljne proteine, vlakna, željezo i kalij. Svestrani su, ekonomični i lako se mogu dodati juhama i salatama.
Studija iz 2021. čak je pokazala da svakodnevno konzumiranje šalice konzerviranog graha može smanjiti “loš” LDL kolesterol. Birajte varijante s niskim udjelom natrija ili isperite grah kako biste smanjili sadržaj natrija.
Rajčice
Konzervirane rajčice bogate su vitaminom C, vlaknima i likopenom – antioksidansom koji je dobar za srce i prisutan u većim koncentracijama nego u svježim rajčicama. Idealne su za jela poput čilija i tjestenine, a jednom otvorene treba čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi.
Tuna
Konzervirana tuna je pristupačan izvor proteina, bogata je B vitaminima, selenom i omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Može se jesti u salatama ili izravno iz konzerve. Odaberite tunu pakiranu u vodi i isperite je ako je sadržaj natrija zabrinjavajući.
Slanutak
Konzervirani slanutak bogat je proteinima i vlaknima, pomažući osjećaju sitosti, upravljanju težinom i regulaciji šećera u krvi. Može se koristiti u juhama, zgnječen na tostu ili blendati u humus.
Piletina
Konzervirana piletina nudi opciju bogatu proteinima s malo kalorija, koja može zamijeniti usitnjenu piletinu u raznim jelima. Obratite pozornost na sadržaj natrija i isperite je ako je potrebno za dijetu s niskim udjelom natrija.
Čili
Iako nije svaki konzervirani čili zdrav, neke varijante s niskim udjelom natrija, napravljene s nemasnim proteinima ili vegetarijanske opcije, bolji su izbor. Razmislite o dodavanju vlastitih nemasnih proteina kako biste poboljšali nutritivnu vrijednost.
Bundeva
Konzervirana bundeva niskokalorična je, ali bogata nutrijentima poput vlakana, vitamina A i željeza. Koristite je u slatkim i slanim jelima, poput pita, zobenih kaša ili peciva.
Cikla
Konzervirana cikla zadržava većinu svojih nutrijenata i bogata je antioksidansima i nitratima koji mogu podržati zdravlje srca. Može se koristiti u salatama, smoothiejima ili kao humus od cikle.
Grašak
Konzervirani grašak brz je, vlaknima i proteinima bogat izbor za juhe, salate i priloge. Praktičan je i zahtijeva minimalnu pripremu.
Artičoka
Artičoka je bogata vlaknima, podržava zdravlje crijeva zbog prebiotičkog vlakna inulina. Ne zahtijeva puno vremena za pripremu i može se dodati salatama, tjestenini ili pizzama. Birajte varijante pakirane u vodi ili maslinovom ulju.
Losos
Konzervirani losos bogat je vitaminom D, proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pridonose zdravlju srca. Može se koristiti u pljeskavicama ili umacima, ili jesti samostalno.
Voće
Konzervirano voće poput breskvi i ananasa pristupačan je način za povećanje unosa voća. Birajte opcije pakirane u soku ili laganom sirupu kako biste smanjili unos dodanih šećera.
Leća
Konzervirana leća spremna je za jelo i osigurava proteine, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Idealna je za juhe, variva ili hladne salate s povrćem.
Mahune
Konzervirane mahune prikladan su izvor povrća te pružaju vitamin K i vlakna. Dobro se slažu u složencima ili kao prilog. Isperite ih ili birajte varijante s niskim udjelom natrija.
Masline
Bogat izvor antioksidansa i zdravih masti, konzervirane masline dodaju mediteranski okus jelima. Zbog visokog udjela natrija, najbolje je birati varijante s manje istog.
Juha
Konzervirane juhe brzo su rješenje za obrok, no nutritivna vrijednost varira. Potražite opcije s cjelovitim žitaricama, grahom i povrćem, a pazite na visok udio natrija, čak i kod varijanti sa “smanjenim natrijem”.
Pročitajte i ove članke:
- Konzervirana hrana i zdravlje: Često je etiketirana kao nezdrava, ali ne mora biti! Nutricionistica otkriva istine i zablude
- Okomito ili vodoravno? “Krivi i pravi” način za otvaranje konzerva koji je podijelio ljude
- Jasan znak da hrana iz neke konzerve nije sigurna za jelo.
- DeSoto, L. (2024). 16 Best Canned Foods To Keep in Your Pantry. Health.
- Dama, K. i sur. (2021). Canned Beans Decrease Serum Total and LDL Cholesterol in Adults with Elevated LDL Cholesterol in a 4-wk Multicenter, Randomized, Crossover Study. The Journal of Nutrition, 151(12): 3701–3709.