Analiza fitness prehrambenih proizvoda: Nutricionistica otkriva kada su isplativi i zašto ih ne bismo smjeli jesti svaki dan

Jačanje fitness industrije i rast specijaliziranih fitness trgovina rezultirali su novim proizvodima

Ponuda proizvoda na prehrambenom tržištu mnogo se povećava posljednjih godina. Jačanje fitness industrije i rast specijaliziranih fitness trgovina rezultirali su novim proizvodima namijenjenim rekreativcima, sportašima, ali i svima onima kojima je prioritet zdrav životni stil

Tako se ponuda proizvoda proširila i na uobičajene trgovine u kojima kupujemo. Odjednom ne postoje samo bijelo ili integralno brašno, već i bezglutenska, proteinska, brašna od mahunarki, sjemenki ili pak orašastih plodova. 

Isto tako, mliječna industrija uvelike je proširila asortiman s klasičnih proizvoda poput jogurta ili mlijeka na proteinske pudinge, proteinske mliječne napitke bez dodanog šećera pa sve do skyra, quarka ili mliječnog proteinskog moussea

Tu su i razne energetske i proteinske pločice, proteinski namazi, čokoladni namazi bez dodanog šećera, proteinski čipsevi i čokolade, razni zaslađivači bez kalorija, pa čak i proteinske mješavine za kašu, palačinke, sladoled ili pak pizzu

Možemo reći da riječ “protein” dominira na ambalaži tzv. fitness prehrambenih proizvoda. Pored toga, dominantni su dodatni natpisi poput “bez dodanog šećera”, “bez masti”, “low carb“, “high protein“, “bez laktoze” i “bez glutena”. 

To nas navodi da kupimo takve proizvode jer je dovoljno da ima puno proteina, ne obazirući se dalje na popis sastojaka i deklaraciju samog proizvoda. Natpis koji je odmah uočljiv je dovoljan i više ne okrećemo pakiranje kako bismo pročitali sastav. 

Moramo priznati da je marketing i više nego uspješan, no znače li ti natpisi i takve formulacije proizvoda i zdravlje? Drugim riječima, ako je neki prehrambeni proizvod bogat proteinima i bez dodanog šećera, znači li to da ga možemo jesti svaki dan i u neograničenim količinama?

Najveća prednost ovakvih proizvoda je u njihovoj praktičnosti. Ne trebamo spremati obrok, a imamo obrok bogat proteinima. Dovoljno je otvoriti proteinski puding i brzinski pojesti kao međuobrok na poslu. 

Međutim, prije nego takvi proizvodi zadominiraju našom prehranom, moramo se podsjetiti što pravilna prehrana jest. Postoji nekoliko bitnih stvari koje moramo uzeti u obzir ako se zaista želimo hraniti kvalitetno. Najprije ćemo krenuti od prednosti fitness prehrambenih proizvoda, a potom ćemo se i kritički osvrnuti na njih.

Događa se proteinizacija prehrane
FOTO: Shutterstock

Prednosti fitness prehrambenih proizvoda 

Utvrdili smo da u fitness prehrambene proizvode ubrajamo one koji su:

 • bogati proteinima
 • bez dodanog šećera
 • relativno siromašniji kalorijama u odnosu na sličan standardni proizvod 
 • praktični, s minimalnom pripremom (uglavnom je riječ o gotovim proizvodima za konzumaciju ili već gotovim mješavinama koje se brzo pripremaju dodatkom vode i sl.)
 • umjesto šećera često sadrže njegove beskalorijske ili niskokalorijske zamjene 
 • sa smanjenim udjelom masti 
 • dodatno mogu biti bez glutena i laktoze
 • ponekad su obogaćeni pojedinim vitaminima i mineralima ili drugim nutrijentima.

U prehrambene fitness proizvode ubrajamo:

 • mliječne proteinske proizvode (pudinzi, quark, skyr, mousse, napitci i sl.)
 • whey protein 
 • proteinske i energetske pločice
 • proteinske mješavine za zobenu kašu, pizzu, kruh, palačinke ili sladoled
 • proteinsku tjesteninu
 • proteinske čokolade i čips te krekere 
 • proteinske čokoladne namaze i proteinske namaze od orašastih plodova (obično s dodatkom whey proteina)
 • gotovi proteinski kruh 
 • tzv. zamjenske obroke
 • razne beskalorijske umake i preljeve (npr. sirup od čokolade ili jagode bez kalorija).
Ovaj niz proizvoda lako se može nastaviti ovisno o tome kako pojedini brend izbaci neki novi proizvod. Možemo reći da se događa “proteinizacija” prehrane. Dok su proteini esencijalni i bez njih ne možemo preživjeti duže vrijeme, opet nisu jedini makronutrijent koji može istisnuti ostale makronutrijente.

Svi ovi proizvodi mogu poslužiti za adekvatan ili veći unos proteina, ovisno o ciljevima. Lakše je biti na dijeti kada postoji čokolada bez šećera, a koja je jednako ukusna kao i ona mliječna. Praktičnije je popiti proteinski mliječni napitak nego spremiti doručak kod kuće, a opet izbjeći pekaru. 

Ovi proizvodi svakako nude određene prednosti kako biste smanjili konzumaciju dodanog šećera, kako biste bili sigurni da unosite dovoljno proteina, ali i kako bi specifične skupine poput osoba koje boluju od celijakije ili su intolerantne na laktozu mogle imati adekvatan izbor. 

Najveća prednost fitness proizvoda je u njihovoj praktičnosti
FOTO: Shutterstock

Na što pripaziti kod konzumacije fitness prehrambenih proizvoda?

Najprije, trebamo imati na umu da su svi nabrojani proizvodi na neki način procesuirani, neki više, drugi manje. Baza pravilne prehrane, neovisno o cilju, treba biti što manje procesuirana hrana. Ta hrana je najčešće ona koja nema popis sastojaka ili sadrži eventualno 1 – 2 sastojka. 

U neprerađenu hranu ubrajamo:

Kada pogledamo fitness prehrambene proizvode, vidimo da su oni barem na neki način prerađeni. Cjelovite namirnice nam osiguravaju vitamine, minerale, antioksidanse i vlakna. Kako se proizvod prerađuje, tako sadrži sve manje mikronutrijenata, iako se nekim proizvodima naknadno dodaju vitamini i minerali. 

Ono što je važno jest da ne dopustimo da fitness prehrambeni proizvodi istisnu iz naše prehrane cjelovite namirnice. Za međuobrok je i dalje kvalitetnija opcija običan kefir ili jogurt s malo orašastih plodova i voćkom po izboru. Tako smo unijeli nešto proteina iz kefira i orašastih plodova, vlakna i antioksidanse iz voćke, a vitamine i minerale iz svih namirnica zajedno. Tu su i zdrave masti iz orašastih plodova te ponešto masti iz kefira ili jogurta. 

Kada ovaj primjer međuobroka zamijenimo s npr. proteinskim pudingom, možda jesmo unijeli nešto više proteina, ali smo ostali lišeni drugih korisnih hranjivih tvari. To ne znači da uz proteinski puding ne možemo pojesti i voćku ili orašaste plodove. 

No, važno je i dalje svoju prehranu bazirati na cjelovitim namirnicama, dok fitness prehrambeni proizvodi mogu biti dio pravilne prehrane, ali ne i njezina baza, odnosno glavnina. 

važno je svoju prehranu bazirati na cjelovitim namirnicama
FOTO: Shutterstock

Proteini jesu važni i trebamo ih u svakom obroku, no meso, riba, jaja, mliječni proizvodi, pa čak i biljni izvori sadrže adekvatnu količinu proteina. Proteinski proizvodi odlična su nadopuna, ali ne i zamjena za proteine iz cjelovitih izvora

Drugo, pretjeranim unosom, posebice mliječnih proteinskih proizvoda koji su ujedno i najlakše dostupni, možemo pretjerivati s unosom mliječnih proizvoda. Na kraju dana, kada pogledamo iz kojeg izvora najviše dolaze proteini, dominiraju mliječni izvori

Jedan od ključnih principa pravilne prehrane jest uravnoteženost, uz raznolikost i umjerenost. Kada pogledamo piramidu pravilne prehrane, količinski je unos mliječnih proizvoda negdje na sredini pa prema udesno. Lijevo se nalaze voće i povrće koje treba činiti najveći volumen hrane kroz dan. 

Nadalje, brojni mliječni proteinski proizvodi bez dodanog šećera, kao i drugi fitness prehrambeni proizvodi sadrže umjetna sladila ili zamjene za šećer. U vezi toga su bitne dvije stvari:

 • prevelik unos sladila može kod pojedinaca izazvati probavne smetnje
 • to što proizvod umjesto šećera sadrži sladila ne znači nužno da je manje kalorijske vrijednosti
Uzmimo na primjer čokoladu bez šećera, a koja sadrži umjetna sladila. Vidjet ćemo da takva čokolada ima podjednak broj kalorija kao i obična mliječna čokolada. Zato treba biti oprezan ako jedete takve proizvode misleći da ste unijeli manje kalorija. 

Naime, najveću kalorijsku vrijednost čokoladi daju masti, a ne šećer. Šećer koji ubrajamo u jednostavne ugljikohidrate sadrži jednak broj kalorija kao i proteini. Točnije, jedan gram ugljikohidrata sadrži četiri kalorije, što je istovjetno i jednom gramu proteina.

Dakle, nije dovoljno gledati udio proteina u nekoj namirnici. Trebamo se pitati hoćemo li iz određene namirnice dobiti potrebne vitamine, minerale, ali i vlakna. Osim toga, takvi proizvodi mogu imati dodane vitamine i minerale, no najbolja apsorpcija se ostvaruje iz prirodne cjelovite hrane. 

Birajte takve proizvode kada ste u žurbi, na putovanjima i sl. Cjelovita prirodna hrana ne smije biti istisnuta iz prehrane. Ravnoteža iz različitih skupina namirnica iznimno je važna. Proteine osigurajte kroz razne izvore – ribu, meso, tofu, mahunarke, sjemenke i orašaste plodove te nemasne mliječne proizvode poput običnog skyra ili zrnatog sira. 

Fitness proizvod ne može biti zamjena za cjelovitu prehranu
FOTO: Shutterstock

Fitness proizvod ne može biti zamjena za cjelovitu prehranu

Nadalje, mnogi se zabune i kupe proizvod koji zapravo nisu htjeli. Najbolji primjer za to su energetske i proteinske pločice između kojih pojedinci ne znaju razliku. Energetske pločice sadrže puno manje proteina, a nerijetko više šećera. Koriste se kod napornih fizičkih aktivnosti poput planinarenja.

Proteinske pločice sadrže puno više proteina i obično su bez dodanog ili s manje šećera. Služe kao nadopuna proteina ili kao proteinski međuobrok, ali i kao nutritivno bogatija zamjena za klasičnu čokoladu. 

Ako ste imali namjeru kupiti cijelu zalihu pakiranja proteinskih pločica jer ste ih vidjeli kod fitness influencera, pitajte se je li vam takva hrana postala zamjena za neke cjelovite namirnice. Također, je li stvarno problem nadoknaditi proteine iz cjelovitih namirnica i je li vaš životni stil takav da zaista imate potrebe za većom količinom proteina u odnosu na standardne preporuke?

Takvi proizvodi nisu ni jeftini. Neke proteinske pločice dosežu cijenu i do dva eura, a za toliko možete kupiti bocu jogurta i koju voćku, čime ste osigurali i nekoliko međuobroka. To ne znači da je nezdravo jesti proteinsku pločicu, no imajte na umu da su takvi proizvodi u redu za povremenu konzumaciju i krizne situacije. 

Cjelovita hrana neće izaći iz mode. Što se tiče fitness prehrambenih proizvoda, odlično je da imamo nutritivno bogatiju alternativu slatkišima. No, vaši fitness ciljevi nisu ovisni o konzumaciji takve hrane. 

Pogrešno je misliti da, ako ne konzumirate takve proizvode, da se ne hranite zdravo ili da ne unosite dovoljno proteina. Zdravlje crijeva je prioritet, voće i povrće je prioritet, proteini iz cjelovitih namirnica su prioritet, a sve ostalo je dodatno. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu