Zimska jela na žlicu: Ovi će vas recepti grijati bolje od radijatora!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Iako zime nisu više jake kao nekad, nagla promjena vremena i minusi iznenađenja ipak nas podsjete na vremena kada smo više uživali u snijegu, ali i vodili računa kako se kvalitetno i toplo obući.
Za one koji ne uživaju luksuz pravog kamina i čarolije zvukova pucketanja drva – još uvijek se možemo ugrijati na onaj cozy način.
U tome nam posebno mogu pomoći zimska jela na žlicu. Variva su jela koja nam prva padaju napamet, a ako im dodamo i kvalitetne izvore proteina, dobit ćemo kompletan obrok.
Zimska jela na žlicu
Donosimo nekoliko ideja za zimska jela na žlicu – variva i guste juhe koje će ugrijati ne samo tijelo, već i dušu.

Varivo od kelja i graha
Krećemo od klasičnog recepta. Da biste malo podebljali varivo proteinima i učinili ga uravnoteženim obrokom, dodajte po želji kockice mesa ili tofua.
Sastojci:
- 300 g suhog graha ili 2 konzerve graha
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 mali korijen celera (narezan na kockice)
- 150 g kelja (narezanog na trakice)
- 2 lovorova lista
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- crni papar
- sol
- 1,5 l povrtnog temeljca.
Priprema
- Ako koristite suhi grah, namočite ga preko noći u vodi, a po želji dodajte i lovorov list. Procijedite ga i isperite, a zatim ga kuhajte oko 45 minuta do sat vremena.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, pa dodajte mrkvu i celer.
- Zatim dodajte grah i lovorov list te ulijte povrtni temeljac.
- Kuhajte varivo 20 minuta, a potom dodajte kelj i kuhajte još 10 minuta.
- Ako želite kremastiju teksturu, izblendajte 2 – 3 jušne žlice graha i ubacite u varivo.
Po želji dodajte kockice mesa ili tofua.

Gusta juha od bundeve i đumbira
Ako želite nešto što će vas, ne samo zagrijati, nego i malo razbuditi, dodajte đumbir.
Sastojci:
- 800 g hokaido bundeve (narezane na kockice)
- 1 veći krumpir (narezan na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 cm svježeg nasjeckanog đumbira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 l povrtnog temeljca ili vode
- crni papar
- sol
- prstohvat muškatnog oraščića
- sjemenke bundeve za posipanje.
Priprema
- Na maslinovom ulju lagano dinstajte luk i đumbir, a zatim dodajte kockice krumpira i bundeve te prodinstajte.
- Ulijte vodu ili temeljac te kuhajte oko 20 minuta.
- Štapnim mikserom izblendajte juhu u gustu te dodajte začine.
- Poslužite s tostiranim sjemenkama bundeve.

Varivo od leće i cikle s kuminom
Iako smo navikli jesti ciklu kao zimnicu, ovo vrijedno povrće možete iskoristiti i za ukusne juhe i variva, a ako usitnite sastojke mikserom, dobit ćete juhu prekrasne crveno-ljubičaste boje.
Sastojci:
- 250 g crvene leće
- 1 cikla
- 1 mrkva
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 čajna žličica kumina
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1,2 l povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- limunov sok.
Priprema
- Mrkvu i ciklu naribajte, a ostalo povrće nasjeckajte.
- Potom, na ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte ribanu mrkvu i ciklu.
- Zatim, dodajte leću, kumin i papriku te ulijte temeljac.
- Kuhajte 15 minuta uz povremeno miješanje.
- Na kraju dodajte sol, papar i limunov sok.

Ragu od gljiva i ječma
Ako želite nešto gusto na žlicu, najbolji je izbor ragu. Nutritivni ječam i niskokalorične gljive dat će savršeni lagani obrok.
Sastojci:
- 200 g ječma
- 300 g šampinjona ili miješanih gljiva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica timijana
- 1 jušna žlica pasirane rajčice
- 1 l temeljca
- crni papar
- sol
- svježe sjeckani peršin (za posipanje).
Priprema
- Najprije operite ječam i kratko ga prepecite u suhom loncu.
- Potom, dodajte ulje, luk i češnjak te dinstajte.
- Zatim, dodajte i narezane gljive, timijan i pasiranu rajčicu.
- Ulijte temeljac i kuhajte pola sata dok ječam ne omekša.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.

Gusto varivo od krumpira i kiselog zelja
Ako nas jedna namirnica podsjeća na zimu, onda je to kiselo zelje. Sadrži tek oko 18 kalorija na 100 grama, a izuzetno je nutritivno, posebno za hladne dane.
Sadrži vitamin C, a idealna je namirnica za naše dobre bakterije.
Sastojci:
- 400 g ispranog kiselog zelja
- 4 krumpira (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 lovorova lista
- 1 jušna žlica ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na ulju dinstajte luk, a kad omekša, dodajte kockice krumpira i mljevenu papriku. Kratko pomiješajte.
- Zatim, dodajte kiselo zelje i lovorov list, te podlijte vodom dok ne prekrije sastojke.
- Kuhajte oko 25 minuta dok krumpir ne omekša.
- Po želji, dio krumpira zgnječite ako želite gušće varivo.
Poslužite uz kiselo vrhnje po želji.
Pročitajte i ove članke:
- Zimska variva: Pet jednostavnih recepata koji griju
- Gulaš od piletine i graha: Idealni zimski recept za ljubitelje jela na žlicu.
- Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja