Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa

Jela od kelja

Kada smo bili mali, varivo od kelja ili bilo koje jelo s keljem često su nam predstavljani kao nešto što trebamo jesti jer je zdravo. Ovo povrće iz porodice kupusnjača sadrži vitamine E, K i C, željezo i kalcij te vlakna.

Iskoristite kelj za razna jela jer možete napraviti kompletan obrok, a unijeti vrijedne nutrijente.

Jela od kelja su jednostavna, u kombinaciji s poznatim i domaćim sastojcima, a možete ga spremiti s mesom i bez mesa, s krumpirom ili pak zapečen s batatom ili u kombinaciji s lećom. Općenito, kelj se dobro slaže s mesom, krumpirom, češnjakom, lukom, peršinom i timijanom.

Jela od kelja bez mesa – recepti

Ugrubo, recepti za jela od kelja mogu se podijeliti na one mesne i bezmesne. Najprije ćemo vidjeti kako napraviti koje vegetarijansko jelo.

jela od kelja i krumpira
FOTO: Shutterstock

Varivo od kelja i krumpira

Kad su u pitanju jela od kelja i krumpira, ovo jednostavno varivo s moćnim začinima je sve.

Sastojci:
Priprema
  1. Operite kelj i narežite ga na trakice, a oguljeni krumpir narežite na kockice.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu, a potom dodajte i češnjak.
  3. Umiješajte crvenu papriku, pa odmah dodajte kelj i krumpir te ulijte povrtni temeljac.
  4. Kuhajte poklopljeno oko 35 minuta te začinite još sa soli.
recepti za jela od kelja
FOTO: Shutterstock

Kelj na lešo

Još jednostavnija jela s keljem su ona gdje ga pripremamo na lešo. Iskoristite ga kao prilog ribi ili čak jajima za večeru. Svakako je ovo prilog, pa ga poslužite uz izvor proteina.

Sastojci:
Priprema
  1. Trakice kelja prokuhajte 10 minuta u kipućoj vodi.
  2. Potom kelj procijedite i kratko ga prodinstajte s maslinovim uljem i protisnutim češnjakom.
  3. Dodajte sok limuna i sol, a po želji i popaprite.
Jela od kelja bez mesa
FOTO: Shutterstock

Zapečeni kelj s lećom i feta sirom

Za konkretniji i potpuni obrok slijedite ovaj recept. Leća i sir osiguravaju proteine, a cijeli obrok sadrži dovoljno vlakana, složenih ugljikohidrata, masti i proteina. Idealno kada želite malo drugačiji ručak ili večeru.

Sastojci:
Priprema
  1. Trakice kelja prokuhajte pet minuta u kipućoj vodi, a potom ga ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
  2. Na zagrijanom ulju dinstajte sjeckani luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak, origano i dimljenu papriku.
  3. Umiješajte pasiranu rajčicu i kuhajte nekoliko minuta, a potom dodajte kelj i leću, sol i papar.
  4. Za kompaktniju smjesu umiješajte jaje.
  5. Prebacite smjesu u posudu za pečenje, dodajte feta sir i posipajte prehrambenim kvascem ili s malo parmezana.
  6. Pecite na 190 °C oko 20 minuta dok se ne napravi korica.

Jela od kelja s mesom – recepti

Kada nekom povrću, a najbolje nekoliko vrsta povrća, dodamo meso, dobivamo gotovo nutritivno kompletan obrok, idealno uz dodatak nekih nezasićenih masti poput maslinovog ulja.

Dodajte i koju kuhanu žitaricu, krumpir ili integralni kruh kako biste podebljali složene ugljikohidrate.
jela od kelja i mljevenog mesa
FOTO: Shutterstock

Musaka od kelja i mljevenog mesa

Kad su u pitanju jela od kelja i mljevenog mesa, složenci su dobar izbor. Uz nekoliko osnovnih sastojaka napravite ukusnu musaku od kelja i mljevenog mesa.

Sastojci:
  • 700 g kelja (narezanog na trakice)
  • 400 g mljevenog mesa
  • 1 veći crveni luk
  • 3 jaja
  • 150 ml jogurta
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica mljevene paprike
  • crni papar
  • sol.
Priprema
  1. Kelj kratko prokuhajte i ocijedite.
  2. Na maslinovo ulje dodajte sjeckani crveni luk, mljeveno meso, sol, papar i papriku te dinstajte oko 10 minuta.
  3. U zdjeli pomiješajte jaja i jogurt.
  4. Potom u vatrostalnu posudu slažite red kelja, red mesa, pa završite s keljem i prelijte smjesom od jaja i jogurta.
  5. Pecite 30 minuta na 180 °C, a kad je pečeno, ostavite 10 minuta da se stegne.
jela od kelja i piletine
FOTO: Shutterstock

Wok od kelja i piletine

Ako imate wok tavu, a zanimaju vas jela od kelja i piletine, onda je ovo recept za vas. Dodajte još sojin umak i sezamove sjemenke kako biste se dotakli i malo azijskih okusa.

Sastojci:

Priprema

  1. Piletinu narežite na trakice te začinite soli i paprom.
  2. Povrće narežite na trakice.
  3. Zagrijte ulje u wok tavi i pržite piletinu oko pet minuta.
  4. Potom dodajte povrće i sojin umak, promiješajte i dinstajte još oko pet do sedam minuta.
  5. Na kraju posipajte sezamom i poslužite uz rižu ili kvinoju.
Jela od kelja s mesom
FOTO: Shutterstock

Zapečeni kelj s kobasicama i krumpirom

Za kraj evo jednog malo tradicionalnog jela idealnog za zimske dane kada tražimo nešto toplo i hranjivo.

Iako kobasice nisu najbolji izbor s nutritivnog stajališta, ponekad možemo napraviti kompromis, pogotovo ako općenito vodite računa o zdravoj prehrani.

Sastojci:
Priprema
  1. Kelj kratko prokuhajte u kipućoj vodi i procijedite.
  2. Na zagrijanom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
  3. Potom dodajte narezane kobasice i kratko ih popržite.
  4. U vatrostalnu posudu slažite red krumpira, red kelja, potom kobasice.
  5. Kad ste potrošili sve sastojke, prelijte vrhnjem za kuhanje, popaprite i dodajte malo muškatnog oraščića po želji.
  6. Pecite oko pola sata na 180 °C dok krumpir ne omekša.

Pročitajte i ostale članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu