Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Kada smo bili mali, varivo od kelja ili bilo koje jelo s keljem često su nam predstavljani kao nešto što trebamo jesti jer je zdravo. Ovo povrće iz porodice kupusnjača sadrži vitamine E, K i C, željezo i kalcij te vlakna.
Jela od kelja su jednostavna, u kombinaciji s poznatim i domaćim sastojcima, a možete ga spremiti s mesom i bez mesa, s krumpirom ili pak zapečen s batatom ili u kombinaciji s lećom. Općenito, kelj se dobro slaže s mesom, krumpirom, češnjakom, lukom, peršinom i timijanom.
Jela od kelja bez mesa – recepti
Ugrubo, recepti za jela od kelja mogu se podijeliti na one mesne i bezmesne. Najprije ćemo vidjeti kako napraviti koje vegetarijansko jelo.

Varivo od kelja i krumpira
Kad su u pitanju jela od kelja i krumpira, ovo jednostavno varivo s moćnim začinima je sve.
Sastojci:
- 1 glavica kelja
- 4 krumpira
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica crvene paprike
- sol
- 1,2 l povrtnog temeljca.
Priprema
- Operite kelj i narežite ga na trakice, a oguljeni krumpir narežite na kockice.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i mrkvu, a potom dodajte i češnjak.
- Umiješajte crvenu papriku, pa odmah dodajte kelj i krumpir te ulijte povrtni temeljac.
- Kuhajte poklopljeno oko 35 minuta te začinite još sa soli.

Kelj na lešo
Još jednostavnija jela s keljem su ona gdje ga pripremamo na lešo. Iskoristite ga kao prilog ribi ili čak jajima za večeru. Svakako je ovo prilog, pa ga poslužite uz izvor proteina.
Sastojci:
- 500 g kelja (narezanog na trakice)
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- sol.
Priprema
- Trakice kelja prokuhajte 10 minuta u kipućoj vodi.
- Potom kelj procijedite i kratko ga prodinstajte s maslinovim uljem i protisnutim češnjakom.
- Dodajte sok limuna i sol, a po želji i popaprite.

Zapečeni kelj s lećom i feta sirom
Za konkretniji i potpuni obrok slijedite ovaj recept. Leća i sir osiguravaju proteine, a cijeli obrok sadrži dovoljno vlakana, složenih ugljikohidrata, masti i proteina. Idealno kada želite malo drugačiji ručak ili večeru.
Sastojci:
- 600 g kelja (narezanog na trakice)
- 200 g isprane leće iz konzerve
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica origana
- pola čajne žličice dimljene paprike
- 200 ml pasirane rajčice
- 50 g feta sira
- crni papar
- sol
- 1 jaje
- 2 jušne žlice prehrambenog kvasca za posip.
Priprema
- Trakice kelja prokuhajte pet minuta u kipućoj vodi, a potom ga ocijedite i isperite pod hladnom vodom.
- Na zagrijanom ulju dinstajte sjeckani luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak, origano i dimljenu papriku.
- Umiješajte pasiranu rajčicu i kuhajte nekoliko minuta, a potom dodajte kelj i leću, sol i papar.
- Za kompaktniju smjesu umiješajte jaje.
- Prebacite smjesu u posudu za pečenje, dodajte feta sir i posipajte prehrambenim kvascem ili s malo parmezana.
- Pecite na 190 °C oko 20 minuta dok se ne napravi korica.
Jela od kelja s mesom – recepti
Kada nekom povrću, a najbolje nekoliko vrsta povrća, dodamo meso, dobivamo gotovo nutritivno kompletan obrok, idealno uz dodatak nekih nezasićenih masti poput maslinovog ulja.

Musaka od kelja i mljevenog mesa
Kad su u pitanju jela od kelja i mljevenog mesa, složenci su dobar izbor. Uz nekoliko osnovnih sastojaka napravite ukusnu musaku od kelja i mljevenog mesa.
Sastojci:
- 700 g kelja (narezanog na trakice)
- 400 g mljevenog mesa
- 1 veći crveni luk
- 3 jaja
- 150 ml jogurta
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Kelj kratko prokuhajte i ocijedite.
- Na maslinovo ulje dodajte sjeckani crveni luk, mljeveno meso, sol, papar i papriku te dinstajte oko 10 minuta.
- U zdjeli pomiješajte jaja i jogurt.
- Potom u vatrostalnu posudu slažite red kelja, red mesa, pa završite s keljem i prelijte smjesom od jaja i jogurta.
- Pecite 30 minuta na 180 °C, a kad je pečeno, ostavite 10 minuta da se stegne.

Wok od kelja i piletine
Ako imate wok tavu, a zanimaju vas jela od kelja i piletine, onda je ovo recept za vas. Dodajte još sojin umak i sezamove sjemenke kako biste se dotakli i malo azijskih okusa.
Sastojci:
- 300 g pilećih prsa
- 200 g kelja
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice sojinog umaka
- 1 jušna žlica sezamovih sjemenki.
Priprema
- Piletinu narežite na trakice te začinite soli i paprom.
- Povrće narežite na trakice.
- Zagrijte ulje u wok tavi i pržite piletinu oko pet minuta.
- Potom dodajte povrće i sojin umak, promiješajte i dinstajte još oko pet do sedam minuta.
- Na kraju posipajte sezamom i poslužite uz rižu ili kvinoju.

Zapečeni kelj s kobasicama i krumpirom
Za kraj evo jednog malo tradicionalnog jela idealnog za zimske dane kada tražimo nešto toplo i hranjivo.
Iako kobasice nisu najbolji izbor s nutritivnog stajališta, ponekad možemo napraviti kompromis, pogotovo ako općenito vodite računa o zdravoj prehrani.
Sastojci:
- 500 g kelja (narezanog na trakice)
- 300 g kobasica
- 4 krumpira (oguljena i narezana na ploške)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 150 ml vrhnja za kuhanje s 10 % mliječne masti
- crni papar
- sol
- prstohvat muškatnog oraščića.
Priprema
- Kelj kratko prokuhajte u kipućoj vodi i procijedite.
- Na zagrijanom ulju dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Potom dodajte narezane kobasice i kratko ih popržite.
- U vatrostalnu posudu slažite red krumpira, red kelja, potom kobasice.
- Kad ste potrošili sve sastojke, prelijte vrhnjem za kuhanje, popaprite i dodajte malo muškatnog oraščića po želji.
- Pecite oko pola sata na 180 °C dok krumpir ne omekša.
Pročitajte i ostale članke:
- Kelj kao prilog: 5 recepata koji fino idu uz meso ili ribu
- Kelj varivo na gusto: Kao iz Toskane! Imamo recept za tako fino, kremasto i hranjivo jelo da grije srce
- Kelj koji se ne jede “na žlicu”: Recept za hrskave paketiće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Benigni i maligni tumori: Razlika koja otkriva trebate li se brinuti
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja