Kelj varivo na gusto: Kao iz Toskane! Imamo recept za tako fino, kremasto i hranjivo jelo da grije srce

Kelj varivo na gusto

Kelj, bio glavati, kovrčavi ili crni toskanski, jako puno koristim tijekom jeseni i zime. Predstavila sam vam recept za fini pesto, a danas vam donosim jelo iz toskanske tradicije koje u originalu koristi crni, toskanski kelj.

Kako sam ovo fino kremasto varivo kuhala već nekoliko puta, isprobala sam i s kovrčavim keljom –raštikom, kao i s glavatim keljom, i mogu vam mirne savjesti potvrditi – uvijek je fino. Jelo se u originalu zove Bordatino toscano ili Polenta morbida con cavolo nero e cannellini, a u nekom slobodnom prijevodu to bi bila “mekana palenta s crnim keljom i grahom”. Mi ćemo ga opisati kao “kelj varivo na gusto“.

Kako to obično i biva s tradicionalnim jelima, ovisno koga i u kojem dijelu Toskane pitate, svi imaju neke svoje varijacije.

Odlučila sam vam predstaviti onu koja osim palente u jednakom omjeru koristi i heljdino brašno, a jelo je toliko fino da ga u Toskani nerijetko predstavljaju kao gostoljubivo i hranjivo jelo koje grije srce.

Kelj varivo na gusto
FOTO: Mare

Sastojci za četiri osobe:

  • 100 g kukuruzne krupice za palentu
  • 100 g heljdinog brašna
  • 200 g crnog lisnatog kelja ili manja glavica glavatog kelja
  • 200 g suhog graha cannellini ili neki manji bijeli grah
  • 4 pelata iz konzerve
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 luk
  • 1 češnjak
  • stručak svježeg peršina
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol i papar.

Sastojci za serviranje

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • svježe samljeveni papar.
Kelj varivo na gusto
FOTO: Mare

Priprema

  1. Grah namočite večer prije, a prije same pripreme variva skuhajte ga u dvije litre vode. Kada ga ocijedite, sačuvajte vodu u kojoj se kuhao.
  2. U tu vodu dodajte polovicu skuhanog graha i prognječite ga što je više moguće, kao da želite dobiti pire od graha. Možete, ali i ne morate koristiti blender. Ostavite sa strane, zajedno s ostatkom kuhanog graha koji ste ostavili cijeli.
  3. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i češnjak, posolite te sve zajedno kratko dinstajte na ulju.
  4. U međuvremenu očistite kelj. Bez obzira koji kelj koristite izrežite ga na manje trakice, a deblji središnji dio žile maknite (nemojte baciti, već spremite za temeljac).
  5. Kad je povrće koje se pržilo na ulju poprimilo zlatno-smeđu boju, dodajte kelj i pelate nasjeckane na male kockice. Ugasite i ostavite poklopljeno 20-ak minuta da kelj omekša.
  6. Prethodno izblendani grah promiješajte s ostatkom graha i stavite na vatru da zavrije.
  7. Sipajte u to mješavinu palente i heljdinog brašna, uz stalno miješanje kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte 30-ak minuta, a imajte sa strane litru kipuće vode u kojoj ste prokuhali deblje ostatke kelja, a koju po potrebi ulijevajte u palentu kako bi ostala jako mekana (samo vodu).
  8. Pred sam kraj ubacite dinstano povrće i omekšani kelj te sve dobro promiješajte.
  9. Pri serviranju običaj je ovo kelj varivo na gusto obilato zaliti maslinovim uljem i začiniti dodatno svježim paprom.

Prijedlog

Ako vam zatreba ideja s čime servirati ovo varivo, za one dane kada naprosto želite još nešto, meni se odličnim pokazalo jesti ga uz pohane gljive. Neke od ideja možete pronaći u članku “Pohanci: Gljive bukovače pohane na dva načina“.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu