Kelj kao prilog: 5 recepata koji fino idu uz meso ili ribu
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Kelj se ubraja u kupusnjače te je srodnik brokule, kupusa i cvjetače. Iako nas najčešće asocira na varivo od kelja, zapravo je više od toga i češće bi se trebao naći na našem jelovniku zbog brojnih dobrobiti za naše zdravlje.
Sadrži antioksidanse, posebice lutein i zeaksantin, vitamin K koji je bitan za zdrave kosti i grušanje krvi, vitamin C koji je ujedno i antioksidans te potiče proizvodnju kolagena, vitamin A, vlakna i fitokemikalije.
Na 100 g sadrži tek 35 kalorija, ali oko dva grama proteina te oko četiri grama vlakana. Od minerala sadrži magnezij, mangan, kalij i kalcij. Na unos kelja trebaju pripaziti samo osobe koje uzimaju lijekove za zgrušavanje krvi te osobe koje imaju problema sa štitnjačom, no nije nužno zabranjena namirnica.
Kako biste povećali unos kelja i povrća općenito, donosimo nekoliko recepata za inspiraciju gdje ćemo u fokus staviti kelj kao prilog. Saznajte kako pripremiti kelj kao prilog i kako se odmaknuti od klasičnog pire krumpira koji je najčešći prilog u našim kuhinjama.

Dinstani kelj kao prilog
Za ovaj jednostavan prilog trebaju vam sastojci koje imate u svojoj kuhinji. Dinstani kelj možete čak iskoristiti kao dodatak u sendviču ili kao dodatak varivu. Odlično se slaže sa svim izvorima proteina i kuhanim žitaricama.
Sastojci:
- 400 g kelja (narezanog na trakice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 ribana mrkva
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 100 ml povrtnog temeljca
- prstohvat mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju oko 2 – 3 minute dinstajte crveni luk, potom dodajte češnjak i, kad zamiriše, ubacite i ribanu mrkvu te dinstajte još dvije minute.
- Dodajte kelj i dinstajte dok malo ne uvene, a začinite ga crvenom paprikom.
- Ulijte povrtni temeljac, poklopite i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Na kraju posolite i popaprite.

Kelj s krumpirom kao prilog
Ako želite malo energetski jači prilog, dodajte kelju kuhani krumpir. Doduše, krumpir nije kaloričan, ali je zasitan te će biti idealna zamjena za kuhane žitarice. Poslužite ovaj prilog uz ribu ili meso.
Sastojci:
- 1 manja glavica kelja (narezana)
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 ribana mrkva
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 150 ml povrtnog temeljca
- prstohvat mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju oko 2 – 3 minute dinstajte crveni luk, potom dodajte češnjak i mrkvu te dinstajte još dvije minute.
- Zatim dodajte krumpir i posolite ga, a zatim dodajte i narezani kelj.
- Dodajte papar, papriku i povrtni temeljac te poklopite i ostavite da se kuha do 25 minuta. Povremeno promiješajte i ulijte još vode ili povrtnog temeljca prema potrebi.
- Ako volite kiseli okus, prije posluživanja dodajte jušnu žlicu octa.

Kelj kao prilog mesu
Ako želite inovativni prilog kelja mesu, dodajte mu limun i orahe. Koristite sve poznate sastojke, ali kelj kao prilog poslužen s orasima dat će vam dašak domaće gastronomije pa iznenadite svoje goste ili ukućane.
Sastojci:
- 300 g kelja (narezanog na trakice)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sok polovice limuna
- prstohvat korice limuna
- pola šalice sjeckanih oraha
- prstohvat čilija
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zakuhajte vodu, posolite je i ubacite trakice kelja te ga kuhajte jednu minutu.
- Potom ocijedite kelj, isperite ga pod hladnom vodom i dodatno rukama iscijedite višak vode.
- Na zagrijanom maslinovom ulju kratko dinstajte češnjak, zatim dodajte kelj i dinstajte oko tri minute.
- Dodajte limunov sok, sjeckane orahe i limunovu koricu, pomiješajte pa dodajte još preostale začine.
Servirajte uz pečeno bijelo ili crveno meso.

Kelj kao prilog uz ribu
Najpoznatiji prilog koje serviramo uz ribu je blitva s krumpirom, no ako ste se zasitili blitve, kelj će biti dostojna zamjena. Napravite mediteranski kelj kao prilog s dodatkom kapara i maslina.
Sastojci:
- 300 g kelja (narezanog na trakice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 jušna žlica kapara (ispranih)
- oko 7 maslina bez koštica (narezanih na kolutove)
- sok polovice limuna
- korica limuna
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Kelj blanširajte jednu minutu u kipućoj posoljenoj vodi, a potom ga ohladite pod hladnom vodom i ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju kratko dinstajte češnjak, potom dodajte kelj i dinstajte oko tri minute.
- Dodajte kapare, masline, sok i koricu limuna, pomiješajte, a onda posolite i popaprite.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.

Kelj kao prilog na azijski način
Ako volite egzotiku i azijska jela, onda će vam se svidjeti ovaj recept za kelj kao prilog, a možete ga poslužiti uz gotovo svako jelo. Veliku većinu sastojaka kupit ćete u običnoj trgovini.
Sastojci:
- 300 g kelja (narezanog na trakice)
- 1 jušna žlica sezamovog ulja
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- pola čajne žličice naribanog đumbira
- 1 jušna žlica soja sosa
- 1 jušna žlica rižinog octa
- pola čajne žličice meda
- 1 čajna žličica tostiranog sezama
- 1 čajna žličica ljutog umaka.
Priprema
- Kelj blanširajte jednu minutu u kipućoj posoljenoj vodi, a potom ga ohladite pod hladnom vodom i ocijedite.
- U wok tavi zagrijte sezamovo ulje, a zatim kratko popržite češnjak i đumbir.
- Dodajte kelj i dinstajte ga do pet minuta.
- Ulijte soja sos i rižin ocat, dodajte med i ljuti umak te dinstajte još minutu.
- Prije posluživanja posipajte tostiranim sezamovim sjemenkama.
Pročitajte i ove članke:
- Musaka od kelja bez mesa: Fina je topla i hladna! Imamo pravi recept za potrošiti glavicu kelja
- Pesto od crnog kelja: Imamo jednostavan, brz i preukusan recept za umak s kojim možete svašta
- Kelj koji se ne jede “na žlicu”: Recept za hrskave paketiće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Andropauza: Simptomi “muške menopauze” koje trebate znati
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja