Zašto biste trebali prestati kupovati isto povrće svaki tjedan?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Većina nas ima svoje omiljeno povrće koje automatski stavljamo u košaricu ili vrećicu – brokula, mahune, krastavci, mrkva i cherry rajčice gotovo svaki tjedan. Nije riječ o lijenosti – jednostavno je lakše kada znamo da će djeca to rado jesti.
Chefica Heidi Fink preporučuje jednostavan pristup – zamijenite poznate namirnice onima manje uobičajenima, isprobajte jednostavne recepte i otkrijte nove teksture i nutritivne vrijednosti.
Ove jeseni donosimo šest jednostavnih zamjena povrća koje će obogatiti vaš jelovnik – bez potrebe za kulinarskim diplomama.
Umjesto luka probajte poriluk
Luk je nezamjenjiv u mnogim jelima, ali poriluk donosi sofisticiraniju, blažu slatkoću. Fink ga obožava jer se brzo kuha i poboljšava okuse u juhama, rižotima i umacima. Njegova slojevita tekstura postaje svilenkasta kada se sotira, a savršen je i u gratinima ili kajgani.
Poriluk prerežite po dužini i dobro operite između slojeva. Ispecite ga s maslinovim uljem i začinskim biljem dok ne postane zlatno-karameliziran i mekan.
Poriluk sadrži topiva prebiotička vlakna koja hrane dobre bakterije u crijevima, podržavaju imunitet i imaju protuupalna svojstva.
Umjesto celera probajte komorač
Komorač je “sofisticirani celer” s blagim okusom sladića koji odlično pristaje mediteranskim jelima, juhama i umacima. Može se peći, pirjati ili koristiti sirov u salatama.
Očistite vanjske slojeve i finije listove spremite za dekoriranje. Tanko narezan, komorač daje svježinu salatama, a pečen postaje sladak i karameliziran. Kombinirajte s citrusima, koprom ili ribom za dodatnu aromu.
Komorač sadrži anetol, fitokemikaliju s antioksidativnim svojstvima.

Umjesto kelja probajte gai lan (kineska brokula)
Gai lan ili kineska brokula ima okus poput brokule, a njezini listovi i stabljike su jestivi. Odlično se uklapa u woku, ali i u ostala jela. Listovi postaju mekani, a stabljike ostaju hrskave.
Tanko narežite stabljike i kratko blanširajte. Poslužite s umakom od ostriga, sezamovim uljem ili probajte s miso pastom za bogat okus.
Gai lan je bogat fitohemikalijama koje podržavaju rad jetre i detoksikaciju.
Umjesto batata probajte kabocha tikvu
Kabocha tikva ima slatko, čvrsto i aromatično meso koje zadržava oblik pri pečenju. Ukusom podsjeća na mješavinu batata i kestena, a pečenjem postaje kremasta.
Ne morate je guliti – kora omekša tijekom pečenja. Isprobajte s miso pastom, javorovim sirupom ili u juhama i umacima.
Kabocha je niskokalorična, a pruža obilje nutrijenata, idealna za zasitna i zdrava jela.
Umjesto smrznutog graška probajte edamame
Edamame su mladi, zeleni grahovi soje i kompletan izvor proteina. Blagog su orašastog okusa i savršeni za stir-fry, salate, juhe i tjestenine.
Kupite već očišćene mahune radi praktičnosti. Kuhajte kratko ili ih obradite na pari i dodajte jelima neposredno prije posluživanja kako bi zadržali boju i teksturu.
Edamame sadrži sve esencijalne aminokiseline i odličan je izvor proteina.

Umjesto prokulica probajte repu
Repa je srodna prokulicama i može se pripremati na slične načine – pečena, pirjana ili kuhana. Listovi i korijen su jestivi i bogati vitaminima i mineralima.
Mladu repu pecite dok ne postane zlatna, a listove sotirajte s češnjakom i sezamovim uljem. Kombinirajte s maslacem, timijanom i medom za prirodnu slatkoću.
Repa je izvor vitamina C, K, folata, kalcija i provitamina A.
Zašto je raznolikost povrća važna?
Jednostavne zamjene povrća ne samo da obogaćuju okus jela, već i povećavaju nutritivnu vrijednost obroka i podržavaju dugoročno zdravlje. Evo zašto je raznolikost važna:
- više nutrijenata – svaka vrsta povrća nudi različite vitamine, minerale i antioksidanse
- smanjuje rizik od prerane smrti – veća raznolikost povrća povezana je s boljim zdravstvenim ishodima
- smanjuje rizik od kroničnih bolesti – fitohemikalije djeluju kao prirodni “vatrogasci” u tijelu, smanjujući upale i neutralizirajući slobodne radikale
- jela su zanimljivija i ukusnija – sezonska i raznolika povrća čine obroke privlačnijima
- štedi novac – kupnja sezonskog i lokalnog povrća često je povoljnija i kvalitetnija.
Pročitajte i ove članke:
- Sezonsko voće i povrće po mjesecima – imamo cijelu tablicu!
- Ovoliko porcija povrća dnevno može smanjiti rizik od raka!
- Zimsko povrće: 13 “faca” koje se trebaju naći na tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Osborne, K. (2025). Why You Should Stop Buying the Same Vegetables Every Week, According to Experts. EatingWell.