16 konzerviranih namirnica koje trebate imati u smočnici

Konzervirana hrana nezaobilazna je namirnica u mnogim smočnicama

Konzervirana hrana nezaobilazna je namirnica u mnogim smočnicama, cijenjena zbog svoje pristupačnosti, dugog roka trajanja i praktičnosti. Proces konzerviranja, koji datira još iz ranih 1800-ih, uključuje zatvaranje hrane u hermetičke posude i zagrijavanje kako bi se uklonile bakterije i drugi mikroorganizmi, što omogućuje sigurno dugotrajno skladištenje.

Unatoč povremenim negativnim percepcijama, konzervirana hrana može biti jednako nutritivna kao i svježa, jer metoda konzerviranja čuva nutrijente.

Grah

Konzervirani grah, poput crnog, crvenog i pinto graha, osigurava biljne proteine, vlakna, željezo i kalij. Svestrani su, ekonomični i lako se mogu dodati juhama i salatama.

Studija iz 2021. čak je pokazala da svakodnevno konzumiranje šalice konzerviranog graha može smanjiti “loš” LDL kolesterol. Birajte varijante s niskim udjelom natrija ili isperite grah kako biste smanjili sadržaj natrija.

Rajčice

Konzervirane rajčice bogate su vitaminom C, vlaknima i likopenomantioksidansom koji je dobar za srce i prisutan u većim koncentracijama nego u svježim rajčicama. Idealne su za jela poput čilija i tjestenine, a jednom otvorene treba čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi.

Tuna

Konzervirana tuna je pristupačan izvor proteina, bogata je B vitaminima, selenom i omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Može se jesti u salatama ili izravno iz konzerve. Odaberite tunu pakiranu u vodi i isperite je ako je sadržaj natrija zabrinjavajući.

Slanutak

Konzervirani slanutak bogat je proteinima i vlaknima, pomažući osjećaju sitosti, upravljanju težinom i regulaciji šećera u krvi. Može se koristiti u juhama, zgnječen na tostu ili blendati u humus.

Konzervirani slanutak bogat je proteinima i vlaknima
FOTO: Shutterstock

Piletina

Konzervirana piletina nudi opciju bogatu proteinima s malo kalorija, koja može zamijeniti usitnjenu piletinu u raznim jelima. Obratite pozornost na sadržaj natrija i isperite je ako je potrebno za dijetu s niskim udjelom natrija.

Čili

Iako nije svaki konzervirani čili zdrav, neke varijante s niskim udjelom natrija, napravljene s nemasnim proteinima ili vegetarijanske opcije, bolji su izbor. Razmislite o dodavanju vlastitih nemasnih proteina kako biste poboljšali nutritivnu vrijednost.

Bundeva

Konzervirana bundeva niskokalorična je, ali bogata nutrijentima poput vlakana, vitamina A i željeza. Koristite je u slatkim i slanim jelima, poput pita, zobenih kaša ili peciva.

Cikla

Konzervirana cikla zadržava većinu svojih nutrijenata i bogata je antioksidansima i nitratima koji mogu podržati zdravlje srca. Može se koristiti u salatama, smoothiejima ili kao humus od cikle.

Grašak

Konzervirani grašak brz je, vlaknima i proteinima bogat izbor za juhe, salate i priloge. Praktičan je i zahtijeva minimalnu pripremu.

Artičoka

Artičoka je bogata vlaknima, podržava zdravlje crijeva zbog prebiotičkog vlakna inulina. Ne zahtijeva puno vremena za pripremu i može se dodati salatama, tjestenini ili pizzama. Birajte varijante pakirane u vodi ili maslinovom ulju.

Artičoka je bogata vlaknima
FOTO: Shutterstock

Losos

Konzervirani losos bogat je vitaminom D, proteinima i omega-3 masnim kiselinama koje pridonose zdravlju srca. Može se koristiti u pljeskavicama ili umacima, ili jesti samostalno.

Voće

Konzervirano voće poput breskvi i ananasa pristupačan je način za povećanje unosa voća. Birajte opcije pakirane u soku ili laganom sirupu kako biste smanjili unos dodanih šećera.

Leća

Konzervirana leća spremna je za jelo i osigurava proteine, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Idealna je za juhe, variva ili hladne salate s povrćem.

Mahune

Konzervirane mahune prikladan su izvor povrća te pružaju vitamin K i vlakna. Dobro se slažu u složencima ili kao prilog. Isperite ih ili birajte varijante s niskim udjelom natrija.

Masline

Bogat izvor antioksidansa i zdravih masti, konzervirane masline dodaju mediteranski okus jelima. Zbog visokog udjela natrija, najbolje je birati varijante s manje istog.

Juha

Konzervirane juhe brzo su rješenje za obrok, no nutritivna vrijednost varira. Potražite opcije s cjelovitim žitaricama, grahom i povrćem, a pazite na visok udio natrija, čak i kod varijanti sa “smanjenim natrijem”. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu