18 najboljih vrsta povrća s malo ugljikohidrata
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Kada je riječ o zdravoj prehrani, povrće zauzima središnje mjesto. Ne samo da je prepuno esencijalnih vitamina, minerala i vlakana, već nude i široku lepezu okusa i tekstura koje će razonoditi vaše okusne pupoljke.
Za one koji slijede dijetu s malo ugljikohidrata odabir pravog povrća može biti ključan za održavanje ketoze i promicanje cjelokupnog zdravlja.
Evo 18 vrsta povrća s niskim udjelom ugljikohidrata.
Špinat
Ovo zeleno povrće ne samo da ima malo ugljikohidrata, već je i bogato željezom, vitaminom K i antioksidansima. Savršeno je za salate i smoothieje.
Brokula
Prepuna vlakana i vitamina C, brokula je svestrano povrće koje možete kuhati na pari, peći ili pržiti.
Pročitajte članak “Recepti s brokulom: Puna je vitamina, minerala i antioksidansa, a evo kako je sve možete spremiti“.
Tikvice
Sa svojim blagim okusom i niskim udjelom ugljikohidrata, tikvice su popularan izbor za drugačije špagete ili dodavanje juhama i varivima.
Cvjetača
Bilo da je pire, pečena ili u obliku riže, cvjetača je svestrana alternativa žitaricama i krumpiru s malo ugljikohidrata.
Paprike
Ovo šareno povrće ne samo da ima malo ugljikohidrata, već ima i puno vitamina C i antioksidansa.
Pročitajte članak portala Zadovoljna.hr “Za ajvar i prilog: 5 trikova za jednostavno guljenje pečenih paprika“.
Šparoge
Šparoge ne samo da sadrže malo ugljikohidrata, već su i bogate folnom kiselinom, vitaminom K i antioksidansima. Ispecite ih u tavi ili na roštilju za ukusan prilog.
Mahune
Sa samo nekoliko grama ugljikohidrata po porciji, mahune su izvrstan dodatak salatama, krumpiru i složencima.
Kupus
Kupus je povrće bogato hranjivim tvarima s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom vlakana.
Kelj
Prepun vitamina A, C i K, kelj je nutritivna namirnica koju možete jesti sirovu u salatama ili kuhanu u juhama i varivima.
Prokulice
Prokulice ne samo da sadrže malo ugljikohidrata, već su i bogate vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Pecite ih ili pirjajte za ukusan prilog.
Celer
Sa svojom hrskavom teksturom i niskim udjelom ugljikohidrata, celer je popularan izbor za grickanje samostalno ili za umakanje u humus i maslac od kikirikija.
Pročitajte članak “Korijen celera: Više od začina za juhu! Imamo tri recepta“.
Krastavac
Osvježavajući i s niskim udjelom ugljikohidrata, krastavci su savršeni za dodavanje hrskavosti salatama ili međuobrok s umakom.
Gljive
S malo ugljikohidrata i kalorija, gljive su odličan izvor proteina, vlakana i antioksidansa. Dodajte ih omletima, krumpiru ili ražnjićima na žaru.
Rotkvice
Sa svojim paprenim okusom i niskim sadržajem ugljikohidrata, rotkvice su ukusan dodatak salatama i sendvičima.
Patlidžan
Svestran i s malo ugljikohidrata, patlidžan se može pripremiti kao ukusan prilog ili vegetarijansko predjelo.
Rajčice
Iako su tehnički voće, rajčice imaju malo ugljikohidrata i pune su vitamina, minerala i antioksidansa. Uživajte u njima sirovima u salatama ili kuhanima u umacima i juhama.
Pročitajte članak “Umak od rajčica: Izvrstan s njokima, tjesteninom, u lazanjama ili na pizzi! Proslavite sezonu rajčica uz recepte za kuhani i sirovi umak“.
Luk
Iako luk ima malo više ugljikohidrata od nekog drugog povrća na ovom popisu, taj je udio još relativno nizak, a obogaćuje okus brojnih jela.
Zelena salata
Zelena salata je odlična baza s niskim udjelom ugljikohidrata za salate, zdrave tortilje i sendviče.
Pročitajte i ove članke:
- Zdrava jela od povrća: Trebalo bi zauzimati polovicu tanjura u različitim bojama! Evo recepata uz koje ćete to postići
- Povrće iz pećnice: Preporuka je pojesti oko 400 g povrća dnevno! Nutricionistica donosi recepte za više povrća na vašem tanjuru
- Korjenasto povrće: Znate li po čemu se razlikuje od gomoljastog povrća? Imamo popis vrsta koje tu spadaju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Raye, T. (2024). Our top 20 best low-carb vegetables. Good Food.
- Spritzer, F. (2024). The 20 Best Low Carb Vegetables (Plus 1 Great Low Carb Fruit). Healthline.
- Weg, A. (2023). The 20 Best Low-Carb Vegetables to Add to Your Dinner, According to Dietitians. Prevention.