Jela koja se mogu zamrznuti: Nutricionistica otkriva kako to pravilno napraviti i donosi recepte
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Brzi tempo života ne ostavlja nam puno prostora za svakodnevno kuhanje nekoliko obroka. S druge strane, nije rješenje živjeti na dostavama i gotovoj hrani. No, radi zdravlja, ali i dobrog osjećaja, važno je naći neki kompromis, kako bismo ipak jeli uravnoteženo.
Za vikend uvijek imamo više vremena i često se potrudimo pripremiti kvalitetan ručak. No, vikend je i vrijeme kada smo u prilici napraviti veće količine hrane, odnosno jela koja se mogu zamrznuti.
Međutim, treba znati što se smije, a što ne smije zamrznuti i kako uopće pravilno zamrznuti hranu. Donosimo kratki vodič za zamrzavanje hrane i ideje za zamrznuti ručak.
Nakon što ste napravili jelo, pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga tek onda zamrznite. No, nemojte opet ostaviti jelo da stoji predugo. Nadalje, nemojte hranu zamrzavati u jednokratnoj plastici poput kutije za sladoled.
Takva plastika je s razlogom jednokratna jer mikroplastika zbog međudjelovanja s hranom, posebice kiselom, dospijeva u hranu, a moguća je i promjena okusa. Odaberite radije plastične posude za zamrzavanje hrane bez BPA.
Važno je da se posude mogu dobro zatvoriti, kako bi se spriječio ulazak zraka ili izlijevanje tekućine. Ako koristite vrećice, nemojte ih napuniti skroz do vrha jer je potrebno prostora za hranu prilikom zamrzavanja.
Nakon što je jelo poprimilo sobnu temperaturu, stavite ga u posudu za zamrzavanje, označite vrstu jela i datum zamrzavanja te pohranite na najnižoj temperaturi zamrzivača, kako bi se postiglo što brže zamrzavanje.
Radi lakšeg snalaženja možete odabrati prozirne posude, kako biste mogli vidjeti o kojem je jelu riječ, pogotovo ako zamrzavate više vrsta jela. Također, najbolje je zamrznuti jela po veličini porcije, kako biste spriječili bacanje hrane. Zato osigurajte više manjih posudica ili vrećica.
Jela koja ste zamrznuli najbolje je iskoristiti unutar mjesec dana. Nikako nemojte ponovno zamrzavati sirovu ribu i meso, mlijeko, prženu hranu i povrće s visokim udjelom vode poput salate jer će kristalići leda uništiti listove.
Također, nije poželjno zamrzavati dresinge jer će doći do njihova odvajanja, uključujući i kiselo vrhnje, ostalo svježe voće i povrće bogato vodom poput lubenice, jaja u ljusci i masne umake.
Gotova jela koja se mogu zamrznuti
Ovo je popis gotovih jela koja se mogu zamrznuti nakon što su postigla sobnu temperaturu:
- juhe
- variva
- složenci
- tjestenina kuhana al dente
- sarma
- pojedine pite poput quichea
- peciva, kiflice i kruh
- smoothieji.
Kao što vidimo, uglavnom su to slana jela za zamrzavanje, a riječ je o omiljenim domaćim receptima koje ćemo rado jesti u radnom dijelu tjedna, bez da moramo kuhati nakon posla i svakodnevnih obaveza.
Jela koja se mogu zamrznuti – recepti
U nastavku donosimo recepte s jelima koja se mogu zamrznuti.
Varivo s krumpirom
Za početak donosimo recept za zamrzavanje variva s krumpirom. Variva su hranjiva, najčešće sadrže razno povrće, mahunarke ili cjelovite žitarice te meso.
Sastojci:
- 1 šalica smeđe leće
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 krumpira (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica kelja (nasjeckanog)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Leću isperite pod vodom, potom je dodajte u vrelu vodu te kuhajte oko 20 minuta.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliki minuta, pa dodajte mrkvu i krumpir i dinstajte još koju minutu.
- Povrću dodajte povrtni temeljac i zakuhajte i ostavite da se kuha oko 15 minuta, dok povrće ne omekša.
- Nakon 15 minuta dodajte leću i sjeckani kelj, začinite i pustite da se kuha još koju minutu.
- Kada se varivo ohladi na sobnu temperaturu, razdijelite ga u porcije i zamrznite.
Juha za zamrzavanje
Baš kao i varivo, tako možemo zamrznuti i juhu. Kada poželite uživati u zdjelici hranjive juhe baš u utorak, a ne želite kuhati nakon posla, izvadite svoju porciju juhe, podgrijte i uživajte.
Sastojci:
- 1 šalica graška
- 2 šalice vode
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 2 krumpira (narezana na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica špinata
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliki minuta, pa dodajte mrkvu, tikvicu i krumpir i dinstajte još koju minutu.
- Potom, ulijte povrtni temeljac i vodu i pustite da zavrije. Potom ostavite da se juha kuha oko 15 – 20 minuta.
- Dodajte grašak i špinat i kuhajte još oko 5 – 7 minuta.
- Na kraju dodajte začine i pustite da se juha ohladi, a potom je zamrznite.
Pročitajte članak “Ove juhe možete zamrznuti i jesti kad nemate vremena za kuhanje“.
Složenac s mesom i povrćem
Još jedno jelo koje možete zamrznuti jest složenac s mesom i povrćem.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 4 velika krumpira (narezana na ploške)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica brokule (narezane)
- 1 šalica cvjetače (narezane)
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice bosiljka
- pola čajne žličice origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliki minuta, pa dodajte mrkvu, brokulu i cvjetaču i dinstajte još koju minutu.
- Izvadite povrće ili u drugoj tavi dinstajte pileći file dok ne posmeđi.
- Pripremite posudu za pečenje pa na dno naslažite prvo sloj krumpira, potom dinstanog povrća i na kraju piletine. Posolite i popaprite.
- Potom prelijte složenac povrtnim temeljcem vodeći računa da dođe u sve dijelove.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite oko 35 minuta.
- Kad je složenac pečen, pustite ga da se ohladi, a onda ga zamrznite.
Evo koja jela još možete zamrznuti:
- Vegetarijanska sarma: Laganija, a jednako fina inačica popularnog zimskog jela! Imamo recepte koji će oduševiti i mesoljupce
- Musaka od poriluka: Imamo recept za sočni složenac pun povrća koji je još finiji sljedeći dan.
Jela koja se mogu podgrijati
Ova jela možete podgrijati:
- juhe
- variva
- tjestenina
- riža
- složenci.
Ako ste odlučili odmrznuti složence, a u receptu se koristi parmezan ili neki drugi ribani sir, možete ga posipati nakon što podgrijete jelo.
Pročitajte i ove članke:
- Jeste li znali da ovih 12 namirnica možete zamrznuti?
- Uštedite novac i vrijeme: Evo 5 koraka za brzo i jednostavno planiranje obroka
- Čišćenje hladnjaka i smočnice: Evo koje namirnice trebate baciti, a koje još uvijek možete koristiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja