Izbjegavate čokoladu? Evo recepata zbog kojih više ne trebate
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Čokolada je omiljeni slatki zalogaj mnogima od nas, a korijene vuče više od 3.500 godina, od civilizacija koje su datirale prije Asteka i Maja u južnom Meksiku.
Drevne kulture koristile su zrna kakaovca za pripremu aromatičnog napitka, često začinjenog biljem i začinima, koji je nudio zdravstvene prednosti čokolade bez dodanog šećera.
Dok je nabava čokolade u njezinom najčišćem obliku danas izazovnija, ima brojne zdravstvene prednosti, posebno tamna čokolada koja se može pohvaliti visokim razinama antioksidansa, čime doprinosi poboljšanju zdravlja srca, funkcije mozga i imunološkog sustava te smanjenju stresa.
Čokolada se povezuje i sa svojstvima afrodizijaka zbog sadržaja feniletilamina, “kemikalije ljubavi”, koji može izazvati osjećaje uzbuđenja i privrženosti.
Unatoč popularnosti čokoladica i bombona, postoje brojni načini za uključivanje čokolade u slatke i slane recepte, s tamnijim, manje prerađenim opcijama koje nude najviše zdravstvenih prednosti.
Proces izrade čokolade uključuje fermentaciju i prženje zrna kakaovca, čime se dobivaju zrnca kakaovca, najčišći oblik kakaovca. Ta zrnca se zatim drobe u pastu iz koje se ekstrahiraju kakao maslac i krutine, a krutine tvore kakao prah. Pasta se može kombinirati sa šećerom ili mlijekom za izradu čokoladnih pločica i drugih poslastica, pri čemu postotak kakaa ukazuje na zdravstvene prednosti.
Bez obzira na oblik čokolade koja se konzumira, kontrola unosa je važna, pri čemu se oko 30 g smatra veličinom porcije. U receptima ili samostalno, čokolada nudi brojne zdravstvene prednosti i užitak u svakom zalogaju.
Granola s dvostrukom dozom kakaa za doručak
Ovaj obrok nudi hranjivu opciju za doručak prepunu vlakana iz zobi i badema, zajedno s antioksidansima iz kakaovog praha i chia sjemenki.
Sastojci:
- 3 šalice zobi
- 1 šalica sirovih badema
- 3 jušne žlice repičinog ulja
- 3 jušne žlice čistog javorovog sirupa
- 1/3 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 jušne žlice chia sjemenki
- pola žličice soli
- pola šalice komadića gorke i slatke čokolade.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zob, bademe, ulje, javorov sirup, kakao prah, chia sjemenke i sol. Ravnomjerno rasporedite po pripremljenom limu za pečenje.
- Pecite dok lagano ne porumeni, oko 30 minuta, miješajući nakon što prođe 15 minuta.
- Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što umiješate komadiće čokolade i poslužite. Poslužite preko nemasnog, običnog jogurta ili mlijeka, po želji.
Salata začinjena čokoladnim vinaigrettom za ručak
Ovaj ručak kombinira zdravstvene dobrobiti lisnatog povrća, nemasnih proteina iz piletine i antioksidanse koji se nalaze u jagodama i tamnoj čokoladi, pružajući ukusan i hranjiv obrok.
Sastojci:
- 200 g pilećih bataka bez kože i kostiju
- 4 šalice zelenog povrća
- pola šalice bosiljka
- 1 manja žuta paprika (narezana na ploške)
- pola avokada (nasjeckanog)
- 1 i pol šalica narezanih jagoda
- pola krastavca (narezanog na ploške)
- 1/3 izmrvljenog feta sira
- 2 jušna žlice narezanih suhih pečenih badema
- 30 g tamne čokolade
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 jušna žlica balzamičnog octa
- 1 čajna žličica meda
- 1 čajna žličica senfa
- 1/8 čajne žličice čili pahuljica
- 1/8 čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Piletinu stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite dok iznutra više ne bude ružičasta, oko 20 minuta. Pustite da se ohladi i narežite.
- U velikoj zdjeli pomiješajte mlado povrće, bosiljak, papriku, avokado, jagode, krastavce, feta sir i bademe.
- Podijelite u zdjelice za posluživanje i dodajte narezanu piletinu.
- Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
- Izmiješajte otopljenu čokoladu, maslinovo ulje, balzamični ocat, med, senf, čili pahuljice i sol te prelijte salatu.
Pileće mole enchilade za večeru
Ovaj obrok sadrži aromatični mole umak bogat antioksidansima iz rajčice i tamne čokolade, u kombinaciji s nemasnim proteinima iz piletine, što ga čini zadovoljavajućom i hranjivom opcijom za večeru.
Sastojci:
- 1 šalica rajčice (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica glatkog prirodnog maslaca od kikirikija
- 1 jušna žlica čilija u prahu
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- 1/4 šalice poluslatkih komadića čokolade
- 450 g kuhanih pilećih prsa (nasjeckanih)
- 8 kukuruznih tortilja (zagrijanih)
- 1 šalica naribane mozzarelle.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Lagano namastite tavu i stavite je sa strane.
- U loncu pomiješajte rajčice, maslac od kikirikija, čili u prahu i komadiće čokolade. Zagrijte na srednjoj razini, uz miješanje, dok se maslac od kikirikija i čokolada ne otope.
- Stavite piletinu u zdjelu i dodajte 1/3 šalice mole umaka. Pomiješajte da se ravnomjerno prekrije.
- Ravnomjerno podijelite smjesu s piletinom na tortilje i svaku posipajte malom količinom sira.
- Zarolajte enchilade i posložite ih u pripremljenu posudu za pečenje.
- Preostalim moleom prelijte enchilade, pokrijte folijom i pecite dok tortilje lagano ne porumene, oko 20 minuta.
Brownieji od cikle i tamne čokolade za desert
Ovaj desert ima smanjeni udio masti i vlakna iz cikle, uz antioksidativna svojstva tamne čokolade.
Sastojci:
- pola šalice maslaca od indijskih oraščića (ili maslaca od kikirikija)
- pola šalice pirea od cikle (dvije male cikle)
- pola šalice javorovog sirupa (ili meda)
- 2 jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 3/4 šalice komadića tamne čokolade
- pola šalice nasjeckanih oraha (po želji).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Lagano namastite posudu za pečenje i stavite je sa strane.
- U zdjeli pomiješajte maslac od indijskih oraščića, pire od cikle, javorov sirup, jaja i ekstrakt vanilije.
- Dodajte kakao prah, prašak za pecivo, komadiće tamne čokolade i orahe, ako koristite, u zdjelu i miješajte dok se ne sjedini.
- Smjesu za brownie ravnomjerno ulijte u posudu za pečenje.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 25 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Smoothie od čokolade i lješnjaka
Pred vama je kremasti napitak pun proteina iz kefira i lješnjaka, uz blagodati tamne čokolade i banana bogatih kalijem za zdravlje srca.
Sastojci:
- 2 šalice mlijeka od lješnjaka ili čokoladnog bademovog mlijeka (nezaslađeno)
- 1 šalica običnog nemasnog kefira
- 2 srednje banane (oguljene, smrznute)
- 1/4 šalice prženih lješnjaka
- 1/4 šalice datulja bez koštica
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica espresso praha.
Priprema
- Stavite sve sastojke u blender i miksajte na visokoj razini dok smjesa ne bude potpuno glatka, oko 2 – 3 minute.
- Podijelite u dvije čaše i posipajte tamnom čokoladom i lješnjacima.
Majanske čokoladne kokice za grickanje
Pripremite snack bogat antioksidansima, kombinirajući kokice sa zdravstvenim dobrobitima tamne čokolade, cimeta i kajenskog papra.
Sastojci:
- 1 jušna žlica kokosovog ulja ili ulja repice
- 85 g tamne čokolade (nasjeckane)
- 1/4 čajne žličice kajenskog papra
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- pola šalice zrna kokica
- 1/4 čajne žličice soli.
Priprema
- Zagrijte ulje u srednje velikoj tavi s debelim dnom na srednjoj vatri.
- Stavite par zrna kokica u posudu i poklopite posudu. Kad zrna popucaju, u ravnomjernom sloju usipajte preostala zrna.
- Pokrijte posudu, podignite je s vatre i brojite do 30 sekundi.
- Vratite tavu da se zagrije, a nakon što kokice počnu pucati, lagano protresite tavu naprijed-natrag na plameniku i s malo odškrinutim poklopcem, da ispustite malo pare.
- Nakon što se pucanje uspori na nekoliko sekundi maknite tavu s vatre.
- Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici te umiješajte kajenski papar i cimet.
- Stavite kokice u veliku zdjelu i ulijte otopljenu čokoladu. Promiješajte gumenom kuhačom da se sjedini i posipajte solju. Ostavite da odstoji dok se čokolada ne stvrdne.
Pročitajte i ove članke:
- Daj griz! Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti čokoladu
- Kakao za zdravlje: “Hrana bogova” koja čuva srce, krvne žile i mozak! Nutricionistica otkriva kako ga ispravno konzumirati
- Čokolade bez šećera: Nutricionistica otkriva imaju li smisla i domaće recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Evans, D. (2024). 30 Healthy Chocolate Desserts You’ll Want to Make Forever. Eating Well.
- Kennedy, K. (2024). Love Chocolate? These 6 Healthy Recipes Let You Enjoy It at Every Meal. Everyday Health.