Variva s mesom: Nutricionistica donosi pet recepata za jela na žlicu gotova za 45 minuta ili manje
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Naše su nas bake uvijek nagovarale da jedemo nešto na žlicu. Pod tim se obično podrazumijeva da jedemo nešto hranjivo, neprocesuirano i domaće. Zapravo, ovo je vrlo točno jer jela na žlicu s mesom sadrže najčešće i mahunarke, povrće ili cjelovite žitarice.
Variva s mesom ne moraju oduzeti puno vremena, jer, nažalost, mnogi odustaju od ovakvih jela zato što zahtijevaju vrijeme i posvećenost. U nastavku ćete vidjeti koji su recepti za variva s mesom gotovi unutar 45 minuta ili manje.
Recepti za variva s mesom
Da biste napravili zaista ukusna i hranjiva variva s mesom, ne zaboravite na raznoliko povrće poput raznog korjenastog povrća, ali i na iznimno nutritivno vrijedne žitarice poput ječma ili kvinoje.
Variva s piletinom, povrćem i prirodnim začinima
Ako ste željni variva s mesom i povrćem, ovaj je recept stvoren za vas! U ovom receptu koristimo prirodne začine poput bosiljka i origana.
Sastojci:
- 500 g piletine
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 krumpira (narezanih na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1 rajčica (narezana na kockice)
- 1 šalica zelenih smrznutih mahuna
- 1 šalica kelja (narezanog na trakice)
- 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica bosiljka
- crni papar
- sol.
Priprema
- U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte piletinu narezanu na kockice i dinstajte dok meso ne posmeđi.
- Potom dodajte povrće, pomiješajte pa dodajte sve začine i ulijte povrtni ili pileći temeljac.
- Kada zavrije, pustite da se kuha oko 35 minuta na laganoj vatri.
Varivo s puretinom i korjenastim povrćem
Ako u variva ne dodajete mahunarke ili žitarice, tada izvor složenih ugljikohidrata i vlakana nadoknadite iz korjenastog povrća koje je često podcijenjeno i premalo zastupljeno u prehrani.
Sastojci:
- 500 g puretine (narezane na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 krumpira (narezanih na kockice)
- 1 žuta mrkva (narezana na kolutove)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- pola šalice glavice celera (narezana na kockice)
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice crvene paprike
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte puretinu narezanu na kockice i dinstajte dok meso ne posmeđi.
- Dodajte sve začine, pomiješajte pa ubacite povrće.
- Ulijte temeljac i, kad zavrije, ostavite da se kuha poklopljeno na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Prije posluživanja posipajte svježim peršinom.
Varivo s mesom i krumpirom
Jedna od najčešćih kombinacija sastojaka u varivima uključuje meso i krumpir. Krumpir je odličan izvor ugljikohidrata, neutralan i okusom odgovora većini ljudi. No, svakako dodajte i nešto zelenog povrća.
Sastojci:
- 500 g junetine (narezane na kockice)
- 4 krumpira (narezanih na kockice)
- 1 šalica blitve (narezane na trakice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1,5 l goveđeg temeljca
- 1 čajna žličica majčine dušice
- pola čajne žličice crvene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte junetinu narezanu na kockice i dinstajte dok meso ne posmeđi.
- Dodajte sve začine, pomiješajte pa ubacite krumpir i mrkvu.
- Ulijte temeljac i pustite da zavrije, a onda ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Nakon 25 minuta dodajte blitvu i kuhajte još pet minuta.
Varivo s mesom i graškom
Grašak je nutritivno bogata mahunarka koja je također čest sastojak u varivima s mesom. U ovom receptu koristit ćemo prave domaće začine s našeg podneblja.
Sastojci:
- 500 g svinjetine (narezane na kockice)
- 2 šalice graška
- 2 krumpira (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (usitnjena)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 2 rajčice (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 l temeljca
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica suhog peršina
- pola čajne žličice mljevene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte svinjetinu narezanu na kockice i dinstajte dok meso ne posmeđi.
- Dodajte rajčicu, papriku i mrkvu, dinstajte nekoliko minuta pa ubacite još krumpir, grašak, lovorov list i ostale začine te ulijte temeljac.
- Kad zavrije, ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 25 minuta.
- Poslužite uz krišku domaćeg kukuruznog kruha.
Varivo s piletinom i ječmom
U ovom receptu koristimo i jednu, pomalo istisnutu žitaricu iz prehrane, a to je ječam. Ječam obiluje vitaminima i mineralima te ima blagotvoran učinak na probavu.
Sastojci:
- 500 g piletine (narezane na kockice)
- 1 šalica ječma
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 šalica brokule
- 1 šalica prokulica
- 1,5 l temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevenog kima
- pola čajne žličice crvene paprike
- crni papar
- sol.
Priprema
- U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte piletinu narezanu na kockice i dinstajte dok meso ne posmeđi.
- Potom dodajte začine i pomiješajte.
- Dodajte povrće i ječam te ulijte temeljac ili vodu.
- Kad zavrije, pustite da se varivo kuha oko 30 minuta.
Pročitajte i članke:
- Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju
- Zimska variva: Ne trebate biti ekspert u kuhinji! Imamo pet finih i jednostavnih recepata s kojima ćete jesti više povrća
- Varivo od miješanog povrća: Nije skupo, a unijet ćete dnevnu dozu povrća! Imamo recepte koji su melem za organizam.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja