Varivo od miješanog povrća: Nije skupo, a unijet ćete dnevnu dozu povrća! Imamo recepte koji su melem za organizam
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Ako se pitate kako unijeti dovoljnu količinu povrća u zimskim mjesecima, odgovor je – putem variva. Varivo od miješanog povrća obiluje vlaknima, vitaminima, mineralima, ali i antioksidansima.
Spriječite proljetni umor i osigurajte potrebne nutrijente organizmu i tijekom hladnijeg dijela godine. Korjenasto, lukovičasto i glavičasto povrće u kombinaciji s mahunarkama, cjelovitim žitaricama ili nemasnim mesom daje uravnotežen i okrepljujuć obrok.
Ako želite napraviti zdravo varivo od povrća, odnosno nutritivno bogatije, a manje kalorično, prednost dajte prirodnim začinima, a zapršku preskočite ili je zamijenite alternativama. Prednost, također, dajte bijelom mesu, mahunarkama ili ponekad odaberite tofu.
Gusto varivo od povrća sa šampinjonima
Ako volite gljive, obožavat ćete ovo gusto varivo od povrća. Uvijek možete dodati povrće koje volite pa, ako vam se ne sviđa kombinacija povrća, dodajte neko drugo po želji. No, da biste zadovoljili kriterij raznolikosti, ubacite u varivo barem 2 – 3 vrste povrća u različitim bojama. Tako ćete dobiti pravo varivo od miješanog povrća.
Sastojci:
- 200 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka (nasjeckana)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 300 g krumpira
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 2 jušne žlice paste od rajčice
- 1 – 2 stabljike celera (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica sojinog umaka sa smanjenim udjelom natrija
- povrtni temeljac
- 1 – 2 jušne žlice tapioka škroba
- 1 lovorov list
- papar
- sol
- pola čajne žličice talijanske ili mediteranske mješavine začina
- oko 100 ml crnog vina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte šampinjone pa dodajte luk, češnjak, celer, mrkvu i dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte začine, sojin umak i pastu od rajčice te dinstajte još dvije minute.
- Zatim dodajte tapioka škrob i vino te kuhajte dok se ne zgusne.
- Dodajte krumpir i povrtni temeljac te ostavite da se kuha dok krumpir ne omekša. Količinu povrtnog temeljca prilagodite prema željenoj gustoći.
Varivo od povrća s noklicama i kurkumom
Noklice se savršeno slažu s varivom od povrća i daju mu onu potrebnu gustoću i punoću koju želimo u obroku. Ovaj put pokušajte napraviti noklice od rižinog griza. Kombinacija crnog papra i kurkume djeluje protuupalno pa svakako iskoristite moć začina.
Sastojci za noklice:
- 2 jaja
- 3 – 4 čajne žličice maslinovog ulja
- oko 140 g rižinog griza
- sol.
Sastojci za varivo:
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 glavica luka (sjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 šalica graška
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 2 – 3 jušne žlice tapioka škroba
- povrtni temeljac
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- sol
- papar
- kurkuma.
Priprema
- Najprije pripremite noklice tako da umutite jaja, dodate ulje pa rižin griz i sol. Pustite da smjesa odstoji.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte mrkvu i papriku. Zatim dodajte tapioku, začine, povrtni temeljac i grašak.
- Kad varivo zakuha, jušnom žlicom oblikujte noklice i stavljajte u varivo te ostavite da kuha još 10 minuta.
- Pred kraj dodajte jušnu žlicu svježeg peršina.
Gulaš od povrća i junetine
Ako ne možete bez mesa, onda je za vas ovaj recept. Gulaš od povrća s crvenim mesom dugo će vas držati sitim zbog udjela kompletnih proteina, ali i vlakana iz povrća.
Sastojci:
- 400 g junećeg mesa (narezanog na kockice)
- 2 glavice luka (nasjeckane)
- 2 – 3 režnja češnjaka (sjeckan)
- 150 g boba ili graška
- 3 – 4 mrkve (narezane na kolutove)
- 200 g krumpira (narezanog na kockice)
- 2 – 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 – 3 jušne žlice koncentrata od rajčice
- sol
- papar
- mljevena crvena paprika
- 1 lovorov list
- oko 100 ml crnog vina
- povrtni ili goveđi temeljac.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk pa dodajte češnjak, koncentrat od rajčice i dinstajte još 1 – 2 minute.
- Dodajte meso, vino, sol i lovorov list. Kad alkohol ispari, dalje podlijevajte povrtnim ili goveđim temeljcem. Ostavite da se kuha dok meso ne omekša.
- Dodajte mrkvu i krumpir i ostavite da se kuha.
- Nakon nekog vremena dodajte i grašak ili bob.
- Začinite i poslužite.
Varivo od miješanog povrća s tofuom
Za one koji žele uzeti predah od mesa ili su vegetarijanci kao stvoreno je ovo vegetarijansko varivo. Riječ je o uravnoteženom obroku koji sadrži sva tri makronutrijenta – proteine, ugljikohidrate i masti.
Sastojci:
- 200 g dimljenog tofua
- 150 g šampinjona
- 1 luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 šalica brokule
- 150 g krumpira (narezanog na kockice)
- 2 jušne žlice paste od rajčice
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 2 jušne žlice tapioka škroba
- povrtni temeljac
- crno vino
- sol
- crni papar
- kurkuma.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte šampinjone pa dodajte luk, češnjak i mrkvu te dinstajte nekoliko minuta.
- Dodajte začine i pastu od rajčice te dinstajte još dvije minute.
- Potom dodajte tapioka škrob i vino te kuhajte dok se ne zgusne.
- Dodajte krumpir i povrtni temeljac te ostavite da se kuha dok krumpir ne omekša.
- Oko pet minuta pred kraj kuhanja dodajte brokulu i narezane kockice dimljenog tofua.
Pročitajte i članke:
- Varivo od poriluka i ječma: Brzo gotovo i ekstra kremozno! Imamo recept za jelo na žlicu koje “diže iz mrtvih”
- Fino varivo od mahuna bez mesa: Znamo što ćemo jesti na poslu! Imamo recept od kojeg ne može jednostavnije
- Varivo od graška i mrkve: Prefino! Napravite poznato jelo na žlicu uz par trikova koji će mu dati intenzivniji kremasti okus.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja