Čaj od vrkute: Biljka koja ima moćno djelovanje u borbi protiv ženskih bolesti! Znamo kada i kako piti čaj od vrkute

Čaj od vrkute

Vrkuta ili gospin plašt (lat. Alchemilla vulgaris) je zeljasta, medonosna biljka koja poput saga ukrašava gotovo svaki vrt. Porijeklom je iz Europe, Grenlanda i Azije, a pripada obitelji ruža (Rosaceae).

Od listova biljke priprema se čaj od vrkute koji je vrlo cijenjen lijek za ženske bolesti.

Mekani i dlakavi listovi sitnih, nazubljenih vrhova skupljaju jutarnju rosu koja podsjeća na bisere dok svjetluca sačuvana na njima kroz cijeli dan.

U cvatnji se brojni žuto-zeleni cvjetići diskretno uzdižu iznad listova gospinog plašta.

Raste u svjetlim šumama i na sjenovitim dijelovima vlažnih livada i pašnjaka.

Korištenje vrkute seže daleko u prošlost, a od davnina se u Europi koristila kao narodni lijek za razna zdravstvena stanja. Svoje latinsko ime Alchemilla, koje u prijevodu znači “mali alkemičar” ili “nebeska rosa” dobila je kao omiljena biljka alkemičara koji su skupljali rosu s njezinih listova i koristili je u svojim formulama. Vjerovali su da ona može pročistiti tijelo od svake bolesti svojim magičnim ljekovitim svojstvima.

Vrkuta ima široku primjenu u biljnoj medicini zbog obilja vitamina C, flavanoida, fitosterina, eteričnih ulja i ljekovitih kemijskih sastojaka poput tanina i salicilata.

Tanini su prirodni antioksidansi koji sadrže adstringentna svojstva koja toniziraju, zacijeljuju i spajaju razderana tkiva. Stoga pomažu kod prolapsa organa, hernije, puknuća mišića, puknuća bubnjića, rana od vađenja zuba, hemoroida, proljeva, čireva, krvarenja desni i rana.

Salicilati u biljci pak ublažavaju bol i imaju protuupalno djelovanje kojim se liječe razna upalna stanja kao što su osip, reumatizam, razni gastrointestinalni problemi i bolovi u mišićima.

Pročitajte članak “Vrkuta (gospin plašt) – ljekovita svojstva i primjena“.

Vrkuta ima široku primjenu u biljnoj medicini
FOTO: Shutterstock

Ljekovitost vrkute za žene

Iako čaj od vrkute ima široku primjenu, postao je vrlo cijenjen kao ženski čaj. Baš kao što joj samo ime govori, gospin plašt je moćna ženska biljka zbog široke primjene kod brojnih ginekoloških problema.

Vrkuta je vrlo naklonjena ženskim reproduktivnim organima, vraćajući tonus i vitalnost maternici.

U tradicionalnoj biljnoj medicini vrkuta čaj se koristi za sve vrste ženskih problema povezanih s reproduktivnim sustavom, kao što su:

Kao što se vidi iz navedenog, gospin plašt je izvrstan biljni saveznik za žene bilo koje životne dobi.

Koristi se kod jakih i dugih krvarenja, a također se preporučuje i čaj od vrkute za policistične jajnike.

U narodnoj medicini biljka se često koristi nakon porođaja za ponovno zatezanje tkiva maternice.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava vrkuta je odlična za liječenje raznih kožnih bolesti.

Koristite čaj od vrkute za akne jer salicilna kiselina liječi i sprječava pojavu akni dok njezina adstringentna svojstva koži daju zdrav i zategnut izgled.

Pročitajte članak “Čaj za hormonsku ravnotežu: Ovih 5 čajeva pomažu kod PCOS-a, pojačane dlakavosti, PMS-a i menopauze“.

Čaj od vrkute za plodnost
FOTO: Shutterstock

Čaj od vrkute za plodnost

Ako pokušavate zatrudnjeti ili imate problema s neplodnošću, mogao bi vam pomoći čaj od vrkute. Sposobnost povećanja razine progesterona čini vrkutu jednom od najboljih biljaka za borbu protiv problema s plodnošću. Progesteron je neophodan za redovite mjesečnice jer niske razine uzrokuju neredovite menstruacije i neoslobađanje jajnih stanica.

Potrebno je uzimati svakodnevno čaj od vrkute za trudnoću. Vrkuta potiče ovulaciju i djeluje kao tonik za maternicu, pripremajući je za začeće.

Funkcija progesterona koji nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi kod muškaraca je povezana s razvojem sperme pa je čaj od vrkute za muškarce također koristan za plodnost.

Čaj od vrkute i menstruacija

Salicilna kiselina i kvercetin u vrkuti imaju analgetsko i protuupalno djelovanje te pomažu kod menstrualnih grčeva i bolova. Bogata taninima, vrkuta zaustavlja pretjerano menstrualno krvarenje.

Njezina adstrigentna priroda zaustavlja prekomjerni menstrualni tok u slučajevima menoragije i metroragije – kada se menstrualno krvarenje događa u neredovitim razdobljima između menstruacija.

Čaj možete kombinirati s kineskom anđelikom i matičnjakom za pomoć u regulaciji ženskih hormona.

Pročitajte članak “Čaj protiv menstrualnih bolova: Evo koji su najbolji čajevi protiv menstrualnih tegoba“.

Ukoliko želite povećati potrošnju masnog tkiva, koristite ekstrakt lista masline i čaj od vrkute za mršavljenje. Ova kombinacija dokazano povećava bazalni metabolizam.

Čaj od vrkute – priprema

Vrkuta čaj je blago paprenog do gorkog okusa, zlatne boje i miriše na ljetno cvijeće. Okusom podsjeća na zeleni čaj. Priprema čaja od sušenih listova biljke je brza i jednostavna.

  1. Stavite 1 – 2 čajne žličice čaja u jednu šalicu kipuće vode.
  2. Poklopite i pustite 5 – 15 minuta, ovisno koju jačinu želite.
  3. Procijedite čaj u šalicu.

Pijte vruće 2 – 3 puta dnevno.

Čaj od vrkute - priprema
FOTO: Getty Images

Kako piti čaj od vrkute?

Ako pokušavate zatrudnjeti ili imate problema s neplodnošću, čaj pijte svakodnevno. Tinktura od gospinog plašta u kombinaciji s jakim čajem od vrkute uzima se svaki dan više od tri mjeseca kako bi pomogla kod neplodnosti.

Za reguliranje menstrualnog krvarenja obično je dovoljno piti 2 – 3 šalice dnevno od sredine ciklusa do početka krvarenja. To se također odnosi na povećanje plodnosti i PMS simptome.

Kod menstrualnih grčeva čaj možete uzimati i za vrijeme krvarenja.

Pauzirajte nakon otprilike 6 – 8 tjedana. Uzmite drugu ljekovitu biljku kako bi tijelo dobilo nove ljekovite učinke. Nakon pauziranja 2 – 4 tjedna nastavite s kurom.

Čaj od vrkute možete bez bojazni piti mjesecima. Kod kroničnih ginekoloških stanja najbolje rezultate daje dugotrajna primjena.

Čaj od vrkute – iskustva

Iskustva žena pokazuju da vrkuta zaista pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa. Čaj je smanjio simptome menopauze, uključujući navale vrućine i noćno znojenje.

Pročitajte članak “Čajevi u menopauzi: Nutricionistica otkriva 5 vrsta koje pomažu kod valunga, promjena raspoloženja i nesanice“.

Jedan dio korisnica je ostao u drugom stanju kad su pile samo čaj od vrkute ili u kombinaciji s drugim biljkama jer im je maternica postala jača i zdravija.

Čajem su mnoge žene riješile probleme kod kojih im nisu pomogle hormonske tablete.

Smatraju da im je pomogao čaj od vrkute za ciste i potpuno regulirao ciklus, iako imaju policistične jajnike. Žene su također osjetile olakšanje kod bolova u jajnicima.

Čaj od vrkute - nuspojave
FOTO: Shutterstock

Čaj od vrkute – nuspojave

Vrkuta je sigurna za većinu ljudi. Ipak, ne preporučuje se kod anemije ili visokog krvnog tlaka jer biljne tvari u vrkuti mogu pogoršati rad već bolesnog krvožilnog sustava.

Ako idete na operaciju, najmanje dva tjedna prije operacije trebali biste prestati s konzumacijom čaja.

Ne preporučuje se trudnicama jer stimulira maternicu.

Ipak, neki travari preporučuju uzimanje čaja od gospinog plašta u kasnoj trudnoći kako bi se maternica pripremila za trudove i spriječilo krvarenje.

Prije korištenja čaja najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Čaj od vrkute – gdje kupiti

Vrkuta čaj se može lako nabaviti u biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane i online bio trgovinama.

Čaj od vrkute – cijena

Cijena čaja od vrkute kreće se između 1,81 – 3,57 eura za 40 g, ovisno o kvaliteti proizvoda i samom proizvođaču.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Deckard, A. (2018).  8 Amazing Benefits of Lady’s Mantle. Healthy Focus.
  2. Lady’s Mantle Benefits. Indigo Herbs.
  3. Phillbrick, L. Lady’s Mantle. Rebecca’s Herbal Apothecary.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu