Juha od mrkve i đumbira: Skladan par koji će probuditi sva osjetila! Zdjelica ove juhe sve je što vam treba kad krene prehlada
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Juhe su odličan način unosa povrća, ali i tekućine u zimskim mjesecima kada nemamo naviku piti toliko tekućine. Naime, hidratacija je važna i zimi kako bismo spriječili suhu i perutavu kožu, ali i umor.
Ovaj put fokus će biti na nekoliko vrsta namirnica odličnih nutritivnih vrijednosti:
Ono što je zajedničko ovim namirnicama jest narančasta boja. Posebice bundeva i mrkva obiluju beta karotenom koji predstavlja izvor vitamina A. Đumbir pak sadrži fenolne spojeve s antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem, dok naranča također sadrži karotenoide i vitamin C.
Naranča se najčešće konzumira svježa, no dobro će se uklopiti i recepte za juhu. Juha od mrkve i đumbira, uz dodatak bundeve ili naranče, moćan je spoj koji će vas zagrijati i okrijepiti, ne samo kad stigne prehlada, već i kad želite probuditi organizam.
Juha od mrkve, naranče i đumbira
Gusta juha od mrkve i đumbira u kombinaciji s narančom, iako zvuči neobično, unosi dašak egzotike i kreativnosti u kuhinju. Juha od mrkve, naranče i đumbira lako se priprema, a za gotovo sve sastojke ste čuli ili ih barem jednom koristili.
Sastojci:
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- oko 650 g mrkve (nasjeckane)
- 1 luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (narezana na ploške)
- pola šalice celera (nasjeckanog)
- 1 i pol čajna žličica đumbira (sjeckanog)
- 2 čajna žličica ribane narančine kore (ekološke)
- 1 šalica soka naranče
- 4 šalice povrtnog temeljca
- sol
- papar
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka ili vrhnja (opcionalno)
- 1/4 šalice sjeckanog peršina (opcionalno).
Priprema
- Zagrijte ulje u loncu pa dodajte luk, češnjak, mrkvu, đumbir, celer, sol i papar. Pirjajte oko pet minuta uz miješanje.
- Dodajte povrtni temeljac i narančinu koru. Kad se zakuha, ostavite oko 20 minuta dok mrkva ne omekša.
- Izblendajte juhu u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.
- Umiješajte sok od naranče te posolite i popaprite po potrebi.
- Juhu podijelite u zdjelice pa po želji dodajte kokosovo mlijeko ili vrhnje te posipajte peršinom.
Juha od mrkve i đumbira za koju sve sastojke imate kod kuće
Za ovu juhu trebat će vam svega nekoliko sastojaka koje imate kod kuće. Ako želite da juha od mrkve i đumbira postane krem juha, dodajte kokosovo mlijeko. Mrkva i đumbir, osim u juhi, dobra su kombinacija za gusti sok s narančom.
Sastojci:
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 2 čajne žličice đumbira
- 500 g mrkve (grubo sjeckane)
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1/4 šalice kokosovog mlijeka (opcionalno)
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica javorovog sirupa (opcionalno)
- sol
- papar.
Priprema
- Zagrijte ulje u velikom loncu pa dodajte luk, češnjak i đumbir te pirjajte oko pet minuta. Ako ne želite previše pikantan okus, dodajte samo jednu čajnu žličicu đumbira.
- Dodajte mrkvu i pirjajte oko tri minute uz miješanje.
- Ulijte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 15 minuta.
- Štapnim mikserom izblendajte juhu ili je dodajte u blender. Za kremastiji okus po želji dodajte kokosovo mlijeko.
- Začinite limunovim sokom, soli, paprom i javorovim sirupom.
- Poslužite po želji s posipanim prženim suncokretovim sjemenkama.
Juha od bundeve, mrkve i đumbira
Isprobajte kombinaciju mrkve, bundeve i đumbira te napravite ukusnu juhu koja će probuditi sva čula. Juha od bundeve, mrkve i đumbira prava je riznica vitamina A, odnosno beta karotena s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem.
Sastojci:
- 2 čajne žlice maslinovog ili ulja od avokada
- 1 luk (narezan na kriške)
- 3 režnja češnjaka (narezana na ploške)
- 5 mrkvi (grubo nasjeckanih)
- 300 g bundeve (očišćene od sjemenki, narezane na komade do 3 cm)
- 1 šalica suhe crvene leće
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 1 čajna žličica đumbira (sjeckanog)
- 1 čajna žličica limunske trave (sjeckane)
- 1 čajna žličica kurkume
- papar
- sol
- grčki jogurt.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 205 °C.
- Na pleh posložite luk, češnjak, mrkvu i bundevu te ih začinite uljem i kurkumom. Pecite oko 25 minuta, odnosno, dok povrće ne omekša.
- Za to vrijeme na srednje jakoj vatri stavite kuhati leću, đumbir, povrtni temeljac i limunsku travu te poklopite. Kada zavrije, kuhajte bez poklopca oko 30 minuta.
- Pečeno povrće dodajte povrtnom temeljcu i ostavite da se kuha oko pet minuta.
- Juhu izblendajte i poslužite u zdjelicama s dodatkom grčkog jogurta.
Zdrava juha od mrkve bogata začinima
Ova juha od mrkve obiluje začinima koji, osim što pridonose boljem okusu, su izvrsna zamjena za smanjeni unos soli. U ovom receptu nema đumbira, ali svaki od začina ima pozitivan učinak na zdravlje.
Sastojci:
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 luk (sjeckan)
- 4 režnja češnjaka (sjeckana)
- 1 kg mrkve (oguljene i nasjeckane)
- 260 g krumpira (oguljenog i nasjeckanog)
- sol
- papar
- pola čajne žličice kumina
- 1/8 čajne žličice kajenskog papra
- 1/8 čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat kardamoma
- prstohvat mljevenog klinčića
- 5 šalica povrtnog temeljca
- 1 šalica konzerviranog kokosovog mlijeka.
Priprema
- Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, dodajte luk i češnjak i pirjajte oko četiri minute.
- Dodajte sve začine, češnjak i mrkvu te pirjajte jednu minutu.
- Ulijte povrtni temeljac i pustite da zavrije.
- Dodajte krumpir i ostavite da se kuha oko 20 minuta. Vilicom provjerite mrkvu i krumpir.
- Izblendajte juhu, a onda dodajte kokosovo mlijeko.
- Prelijte juhu u zdjelice, po želji ukrasite začinskim biljem i sjemenkama bundeve, a možete dodati i krutone.
Još recepata pronađite u člancima:
- Juha od brokule i mrkve: Obožavamo krem juhe od povrća! Ovaj vitaminski booster morate probati, evo recepata
- Juha od batata i mrkve: Topla riznica mikronutrijenata za jesenske i zimske dane! Imamo 4 recepta koji će vas okrijepiti
- Brza juha od povrća: Sjajan način da unesete više povrća u organizam! Evo recepata koji će vas okrijepiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja