Koji su simptomi upale pluća kod odraslih, a koji kod djece? Liječnik otkriva kako ih prepoznati i tko je pod najvećim rizikom

Koji su simptomi upale pluća kod odraslih

Upala pluća je oblik akutne respiratorne infekcije koja zahvaća pluća. Pluća se sastoje od malih vrećica zvanih alveole, koje se pune zrakom kada zdrava osoba diše. Kada osoba ima upalu pluća, alveole su ispunjene gnojem i tekućinom, što čini disanje otežanim i ograničava unos kisika.

Prije nego što otkrijemo koji su simptomi upale pluća kod odraslih i djece, objasnit ćemo što je uzrokuje.

Uzroci upale pluća

Upalu pluća uzrokuje nekoliko uzročnika infekcija, uključujući viruse, bakterije i gljivice. Najčešći su sljedeći:

 • Streptococcus pneumoniae je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća kod djece
 • Haemophilus influenzae tip b (Hib) drugi je najčešći uzročnik bakterijske upale pluća
 • respiratorni sincicijski virus je najčešći virusni uzročnik upale pluća
 • u dojenčadi zaražene HIV-om Pneumocystis jiroveci je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća, odgovoran za najmanje jednu četvrtinu svih smrti od upale pluća u dojenčadi zaražene HIV-om.

Upala pluća se može prenijeti na nekoliko načina. Virusi i bakterije koji se obično nalaze u nosu ili grlu mogu se prenijeti u pluća ako se udahnu. Također se mogu širiti kapljicama u zraku tijekom kašljanja ili kihanja. Osim toga, upala pluća može se širiti krvlju, osobito tijekom i ubrzo nakon rođenja.

Upala pluća može pogoditi bilo koga, ali dvije dobne skupine pod najvećim rizikom su:

 • djeca od dvije godine ili mlađa
 • osobe koje imaju 65 ili više godina.

Ostali čimbenici rizika uključuju:

U nastavku saznajte koji su simptomi upale pluća kod odraslih i djece.

Simptomi upale pluća kod djece
FOTO: Shutterstock

Simptomi upale pluća kod djece

Pneumonija je najveći pojedinačni zarazni uzrok smrti djece u svijetu. Pneumonija je u 2019. usmrtila 740.180 djece mlađe od pet godina, što čini 14 % svih smrti djece mlađe od pet godina, a 22 % svih smrti djece u dobi 1 – 5 godina. Pneumonija pogađa djecu i obitelji posvuda, ali je smrtnost najveća u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi.

Upalu pluća kod djece općenito karakterizira dubok, produktivan kašalj. Dijete će najvjerojatnije iskašljati sluz, a bebe i mala djeca se često guše i povraćaju sluz koju su progutali.

Ostali uobičajeni znakovi upale pluća u djece su:

Kod bakterijske upale pluća čini se da se ovi simptomi pojavljuju sasvim iznenada, dok su simptomi postupniji i polagano se pogoršavaju tijekom vremena kod virusne upale pluća.

Rani simptomi virusne upale pluća isti su kao i kod bakterijske upale pluća. No, kod virusne upale pluća problemi s disanjem javljaju se polako. Dijete može hroptati i kašalj se može pogoršati. Virusna upala pluća može učiniti da je dijete pod većim rizikom od bakterijske upale pluća.

Simptomi upale pluća kod beba

Može se primijetiti da je beba ili dijete koje je tek prohodalo vrlo nervozno. To je zbog kombinacije čimbenika, uključujući nelagodu od kašlja i bol u prsima, kao i umor i loše osjećanje.

Beba s upalom pluća često izgleda blijedo i mlohavo. Najvjerojatnije će i plakati više nego inače. Djeca školske dobi i starija znat će vam reći da se ne osjećaju dobro. Vjerojatno će se osjećati umorno i iscrpljeno, bez energije da normalno jedu.

Budući da upala pluća utječe na pluća djeteta, možete primijetiti promjenu u disanju. Važno je pomno pratiti sva piskanja ili otežano disanje i potražiti liječničku pomoć ako ste zabrinuti. Bebe i mala djeca mogu pokazivati ubrzano, otežano disanje. Kad malo dijete napornije diše, možete primijetiti da su mu nosnice raširene ili da se čini da se mišići oko rebara ili ključne kosti povlače prema unutra.

Javite se pedijatru ako:

 • dijete razvije znakove otežanog disanja kao što su brzi, plitki udisaji, širenje nosnica ili istezanje prsnih mišića
 • dijete postane vrlo letargično ili slabo, kao i ako sumnjate da postaje dehidrirano
 • su usne ili nokti djeteta plavi, to znači da nisu u stanju dovoljno oksigenirani
 • postoji visoka temperatura koja ne pada na lijekove i dr. mjere.
upala pluća - simptomi
FOTO: Shutterstock

Koji su simptomi upale pluća kod odraslih?

Znakovi i simptomi upale pluća variraju od blagih do teških, ovisno o čimbenicima kao što su vrsta klice koja uzrokuje infekciju, dob i opće zdravstveno stanje. Blagi znakovi i simptomi često su slični onima kod prehlade ili gripe, ali traju dulje.

Simptomi bakterijske upale pluća mogu se razviti postupno ili iznenada. Kada je u pitanju bakterijska upala pluća, simptomi su:

Simptomi virusne upale pluća obično se razvijaju tijekom nekoliko dana. Mogu biti dodatno prisutni simptomi poput:

Odrasli stariji od 65 godina ili oni s oslabljenim imunološkim sustavom mogu imati blage ili manje primjetne simptome upale pluća (poput kašlja i nedostatka zraka). Simptomi prisutnih zdravstvenih stanja mogu se pogoršati. Starije odrasle osobe mogu doživjeti:

Upala pluća i bolovi u leđima

Upalu pluća često prate bolovi u leđima kao dodatni simptom. Ovi bolovi mogu se pojaviti zbog iritacije dijafragme i pleure, koja oblaže pluća.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Madormo, C. (2023). Signs and Treatments for Pneumonia in Kids. Verywell Health.
 2. Pneumonia. (2022). Cleveland Clinic.
 3. Pneumonia in children. (2022). WHO.
 4. Pneumonia. (2020). Mayo Clinic.
 5. Pneumonia in Children. Stanford Medicine.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu