Varivo od tikvica i krumpira: 3 recepta za početak rujna
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Nakon godišnjih odmora i visokih temperatura koje su itekako utjecale na naše prehrambene izbore, rujan je idealan mjesec kao novi početak i za nutritivno bogatiju prehranu. U tom smislu važno je obogatiti jelovnik povrćem, lakšom hranom i unijeti dovoljno tekućine.
Variva, odnosno jela na žlicu odličan su izbor kada naše tijelo traži okrjepu, a ujedno je riječ o jelima koja su ekonomična, podsjećaju na djetinjstvo i one dane kada nismo živjeli tako užurbano. Drugim riječima, variva su više od samog jela.
Za kraj ljeta i uoči jeseni donosimo recepte za varivo od tikvica i krumpira. Ovo varivo je niskokalorično, bogato vlaknima, a ovisno o drugom povrću, sadrži i antioksidanse koji pomažu našem tijelu izboriti se protiv slobodnih radikala.
Prednost ovih variva je što su jednostavna, ne trebate puno vremena provesti u kuhinji, a tikvica i krumpir su ujedno i bazne namirnice koje se lako kombiniraju s drugim sastojcima. Mogu se spremiti i na veganski način, a prikladna su za sve generacije.

Varivo od tikvica i krumpira
Ovo varivo od tikvica i krumpira može biti posluženo kao toplo predjelo ili međuobrok kada niste baš gladni, ali želite nešto da vas zagrije i relaksira.
Dovoljno je zaviriti u smočnicu i dodati preostale osnovne sastojke.
Sastojci:
- 2 tikvice
- 3 – 4 komada krumpira
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Krumpir ogulite, a potom tikvice i krumpir narežite na kockice.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte kockice krumpira i vodu.
- Ostavite da se kuha 10 minuta, a zatim ubacite tikvice i lovorov list.
- Kuhajte varivo još kakvih 20 minuta.
- Dodajte preostale začine, a prije posluživanja i svježi peršin.
- Za kremastu teksturu variva obradite ga štapnim mikserom.

Varivo od tikvica, mrkve i krumpira
Još jedan osnovni sastojak u varivima i jelima na žlicu svakako je dobra stara mrkva, izvor beta karotena, odnosno vitamina A. Recept je sličan prethodnom varivu, a začinima se poigrajte po ukusu i želji.
Sastojci:
- 2 tikvice (narezane na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kockice)
- 3 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica slatke paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast.
- Zatim, dodajte kockice krumpira i mrkve te pomiješajte.
- Dodajte slatku papriku i ulijte vodu te nakon 10 minuta kuhanja dodajte kockice tikvica.
- Kuhajte još oko 15 – 20 minuta.
- Na kraju dodajte papar i sol, a prije posluživanja i svježi peršin.
Varivo od tikvica i krumpira kao kompletan obrok
Prethodna dva recepta, iako nutritivna, ne predstavljaju kompletan obrok jer im nedostaje kvalitetan izvor proteina. Zato neka budu lagano predjelo ili okrjepa, a ako želite varivo koje je izvor svih makronutrijenata, ali i dalje lagano, ubacite i neki izvor proteina.
U ovom receptu odabrali smo crvenu leću kako bismo povećali unos mahunarki, vrlo vrijedne skupine namirnica bogate proteinima, vlaknima i složenim ugljikohidratima.
Osim crvene leće, to mogu biti i kockice mesa, tofua ili drugih mahunarki poput slanutka.

Sastojci:
- 2 tikvice (narezane na kockice)
- 3 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 šalica crvene leće (isprane)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kurkume
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1,5 l povrtnog temeljca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju prodinstajte češnjak i luk, a kada zamiriši, dodajte krumpir i mrkvu te kratko dinstajte.
- Dodajte kurkumu i papriku, a zatim ulijte povrtni temeljac.
- Nakon 10 minuta kuhanja ubacite kockice tikvice i crvenu leću te kuhajte 15 minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje.
- Pred kraj kuhanja dodajte sol i papar.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od miješanog povrća: Nije skupo, a unijet ćete dnevnu dozu povrća! Imamo recepte koji su melem za organizam
- Variva s mesom: Nutricionistica donosi pet recepata za jela na žlicu gotova za 45 minuta ili manje
- Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja