Varivo od tikvica i krumpira: 3 recepta za početak rujna

varivo od tikvica i krumpira može biti posluženo kao toplo predjelo ili međuobrok kada niste baš gladni

Nakon godišnjih odmora i visokih temperatura koje su itekako utjecale na naše prehrambene izbore, rujan je idealan mjesec kao novi početak i za nutritivno bogatiju prehranu. U tom smislu važno je obogatiti jelovnik povrćem, lakšom hranom i unijeti dovoljno tekućine.

Variva, odnosno jela na žlicu odličan su izbor kada naše tijelo traži okrjepu, a ujedno je riječ o jelima koja su ekonomična, podsjećaju na djetinjstvo i one dane kada nismo živjeli tako užurbano. Drugim riječima, variva su više od samog jela.

Pružaju nam kompletno iskustvo i prizivaju neke davne uspomene.

Za kraj ljeta i uoči jeseni donosimo recepte za varivo od tikvica i krumpira. Ovo varivo je niskokalorično, bogato vlaknima, a ovisno o drugom povrću, sadrži i antioksidanse koji pomažu našem tijelu izboriti se protiv slobodnih radikala.

Prednost ovih variva je što su jednostavna, ne trebate puno vremena provesti u kuhinji, a tikvica i krumpir su ujedno i bazne namirnice koje se lako kombiniraju s drugim sastojcima. Mogu se spremiti i na veganski način, a prikladna su za sve generacije.

Varivo od tikvica i krumpira - recept
FOTO: Shutterstock

Varivo od tikvica i krumpira

Ovo varivo od tikvica i krumpira može biti posluženo kao toplo predjelo ili međuobrok kada niste baš gladni, ali želite nešto da vas zagrije i relaksira.

Dovoljno je zaviriti u smočnicu i dodati preostale osnovne sastojke.

Sastojci:

Priprema

  1. Krumpir ogulite, a potom tikvice i krumpir narežite na kockice.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte kockice krumpira i vodu.
  3. Ostavite da se kuha 10 minuta, a zatim ubacite tikvice i lovorov list.
  4. Kuhajte varivo još kakvih 20 minuta.
  5. Dodajte preostale začine, a prije posluživanja i svježi peršin.
  6. Za kremastu teksturu variva obradite ga štapnim mikserom.
Varivo od tikvica i krumpira
FOTO: Shutterstock

Varivo od tikvica, mrkve i krumpira

Još jedan osnovni sastojak u varivima i jelima na žlicu svakako je dobra stara mrkva, izvor beta karotena, odnosno vitamina A. Recept je sličan prethodnom varivu, a začinima se poigrajte po ukusu i želji.

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast.
  2. Zatim, dodajte kockice krumpira i mrkve te pomiješajte.
  3. Dodajte slatku papriku i ulijte vodu te nakon 10 minuta kuhanja dodajte kockice tikvica.
  4. Kuhajte još oko 15 – 20 minuta.
  5. Na kraju dodajte papar i sol, a prije posluživanja i svježi peršin.

Varivo od tikvica i krumpira kao kompletan obrok

Prethodna dva recepta, iako nutritivna, ne predstavljaju kompletan obrok jer im nedostaje kvalitetan izvor proteina. Zato neka budu lagano predjelo ili okrjepa, a ako želite varivo koje je izvor svih makronutrijenata, ali i dalje lagano, ubacite i neki izvor proteina.

U ovom receptu odabrali smo crvenu leću kako bismo povećali unos mahunarki, vrlo vrijedne skupine namirnica bogate proteinima, vlaknima i složenim ugljikohidratima.

Osim crvene leće, to mogu biti i kockice mesa, tofua ili drugih mahunarki poput slanutka.

Varivo od tikvica, mrkve i krumpira
FOTO: Shutterstock

Sastojci:

Priprema

  1. Na maslinovom ulju prodinstajte češnjak i luk, a kada zamiriši, dodajte krumpir i mrkvu te kratko dinstajte.
  2. Dodajte kurkumu i papriku, a zatim ulijte povrtni temeljac.
  3. Nakon 10 minuta kuhanja ubacite kockice tikvice i crvenu leću te kuhajte 15 minuta na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje.
  4. Pred kraj kuhanja dodajte sol i papar.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu