Varivo od koprive: Uberite je za tri okrjepljujuća recepta

Varivo od koprive

Kopriva je samonikla biljka koju ne pamtimo po dobrom ako se vratimo u djetinjstvo jer smo se, igrajući se, često znali opeći. Međutim, iz perspektive odraslih znamo za njezina ljekovita svojstva u narodnoj medicini. 

Susrećemo je uz rubove putova u šetnji kroz polje te je lako dostupna svima koji je žele ubrati i konzumirati.

Kopriva se konzumira svježa ili osušena pa se koristi za čaj. Upotrebljava se u kurama za čišćenje tijela, za poboljšanje cirkulacije, a bogata je i željezom te vitaminom C pa je idealna za one koji pate od manjka željeza. 

kopriva u kulinarstvu
FOTO: Shutterstock

Kopriva sadrži i druge važne vitamine i minerale, a u kulinarstvu se koristi u:

  • salatama
  • varivima
  • pireu
  • palačinkama
  • umacima za tjesteninu 
  • pitama. 

Ovaj vam put donosimo recept za varivo od koprive koje je vrlo nutritivno bogato, hranjivo i okrjepljujuće. Dodajte i drugo povrće, nadoknadite proteine dodatkom mesa ili mahunarki, a po želji dodajte i cjelovite žitarice ili škrobno povrće poput krumpira i mrkve. 

Varivo od koprive - recept
FOTO: Shutterstock

Varivo od koprive – recept s lećom

Ovaj recept je pogodan za vegane, kada se želite malo odmoriti od mesa ili kada vam treba nešto hranjivo i lagano. Grašak i leća osigurat će proteine i složene ugljikohidrate, a sve namirnice su iznimno nutritivno bogate. 

Sastojci:

Priprema

  1. Rukavicama uklonite stabljike koprive, a listove operite.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kada postanu staklasti, ulijte povrtni temeljac.
  3. Kada zavrije, dodajte leću i pustite da se kuha oko 20 minuta
  4. Potom dodajte grašak i mrkvu te kuhajte još oko osam minuta.
  5. Zatim dodajte listove koprive i začine i kuhajte još oko pet minuta.
  6. Na kraju umiješajte peršin. 
Varivo od koprive i krumpira
FOTO: Shutterstock

Varivo od koprive i krumpira 

Većina variva je nezamisliva bez krumpira koji pridonosi škrobom, odnosno ugljikohidratima te daje gustoću jelu. Međutim, kako bismo osigurali sve makronutrijente, dodajemo pileće meso, a vegetarijanci mogu dodati kockice tofua

Sastojci:

  • 4 šalice listova svježih listova koprive
  • 2 veća krumpira (narezana na kockice) 
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 komada pilećih prsa (narezanih na kockice)
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • 1 šalica cvjetova brokule 
  • 1 šalica graha
  • pola šalice svježe sjeckanog peršina ili korijandera
  • oko 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
  • pola čajne žličice paprike u prahu
  • crni papar
  • sol
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Rukavicama uklonite stabljike koprive, a listove operite.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kada postanu staklasti, dodajte kockice piletine i dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Potom dodajte krumpir, grah, brokulu i mrkvu, prelijte temeljcem i pustite da zavrije. 
  4. Smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok krumpir ne bude kuhan. 
  5. Pred kraj dodajte začine i peršin ili korijander i poslužite uz krišku raženog ili kukuruznog kruha. 
Kopriva varivo
FOTO: Shutterstock

Kopriva varivo s ječmom i slanutkom

Za bazu svakog variva od koprive možete koristiti ove sastojke:

  • svježe listove koprive
  • luk i češnjak
  • povrtni ili pileći temeljac
  • crni papar i sol
  • maslinovo ulje. 

Nakon toga dodajte razne mahunarke, žitarice, povrće, druge začine po želji, a možete dodati i meso, tofu, čak i ribu. Mi ćemo rado pojesti varivo od koprive s ječmom i slanutkom. 

Sastojci:

  • 4 šalice listova svježih listova koprive
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 šalica ječma (opranog i ocijeđenog)
  • 1 šalica ocijeđenog slanutka iz konzerve
  • oko 6 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 2 mrkve (narezane na kolutove)
  • 1 tikvica (nasjeckana na kockice)
  • 1 čajna žličica kurkume
  • pola čajne žličice kima
  • pola čajne žličice mljevene paprike
  • crni papar
  • sol
  • maslinovo ulje.

Priprema

  1. Rukavicama uklonite stabljike koprive, a listove operite.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kada postanu staklasti, dodajte ječam te ga pirjajte nekoliko minuta.
  3. Dodajte mrkvu i tikvicu te prelijte temeljcem.
  4. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata dok ječam ne omekša.
  5. Pred kraj umiješajte slanutak, začinite i poslužite uz integralni kruh po želji. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu