Varivo od mladog boba s tjesteninom: Nutricionistica donosi tri uravnotežena recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Bob ubrajamo u mahunarke, odnosno povrće, što znači da je bogat složenim ugljikohidratima, ali i proteinima te predstavlja visoko nutritivnu namirnicu. Sadrži vlakna, vitamine B skupine, a od minerala magnezij, fosfor, željezo, bakar i mangan.
Mahunarke, pa tako i bob, trebaju se što češće naći na jelovniku vegetarijanaca i vegana zbog udjela željeza. Međutim, i svejedi ne smiju zanemariti unos ove vrijedne prehrambene skupine namirnica.
Iako bob nije toliko na tanjurima na ovim prostorima u odnosu na grah, zapravo je poznat već tisućama godina, a svoje porijeklo vuče iz drevne Grčke i Egipta. Iako se može uzgajati u različitim uvjetima klime, najviše mu pogoduje toplija klima.

Osim u varivima, bob se odlično uklapa u razne salate, priloge, a neki će rado spremiti i pire od boba. Ovaj vam put donosimo tri recepta za varivo od mladog boba s tjesteninom, a riječ je uravnoteženim obrocima koji su dio pravilne prehrane te ove recepte mogu konzumirati sve zdrave osobe.
Varivo od mladog boba s tjesteninom
Kada radite varivo, iskoristite priliku da ubacite što više raznobojnog povrća. Ovo varivo je odlično za one koji su fizički aktivniji jer sadrži više izvora ugljikohidrata. Oni koji su manje aktivni mogu smanjiti količinu tjestenine ili izostaviti krumpir.
Sastojci:
- 300 g mladog boba
- 200 g integralne tjestenine
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 rajčice (nasjeckane)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 3 – 4 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- U drugom loncu na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Dodajte mrkvu i krumpir i dinstajte još nekoliko minuta.
- Potom, dodajte bob i sjeckane rajčice, vruću vodu i kuhajte oko 15 minuta.
- Umiješajte tjesteninu, začinite i posipajte peršinom.
Varivo od mladog boba s tjesteninom i tofuom
Unos proteina važan je u svakom obroku. Iako bob sadrži proteine, pojačajte ih dodatkom namirnica koje smatramo izvorom proteina. U ovom receptu radimo varivo na veganski s kockicama tofua.
Sastojci:
- 300 g mladog boba
- 200 g integralne tjestenine
- 200 g tofua (narezanog na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- povrtni temeljac
- pola šalice prokulica (prepolovljenih svježih ili smrznutih)
- pola crvene paprike (isjeckane na kockice)
- crni papar
- pola čajne žličice kurkume
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- U drugom loncu na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Potom dodajte papriku i prokulice, kratko dinstajte, a onda ulijte povrtni temeljac.
- Ostavite da se kuha nekoliko minuta nakon što zavrije pa umiješajte tjesteninu, tofu i začinite.

Varivo od mladog boba s tjesteninom i piletinom
Piletina je odličan izvor nemasnih proteina te savršeno nadopunjuje udio proteina u varivima. Kao i obično, ne zaboravite uz bob dodati i još koje povrće po izboru.
Sastojci:
- 300 g mladog boba
- 200 g integralne tjestenine
- 2 komada pilećih filea (narezanih na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 šalice temeljca
- pola šalice cvjetova brokule
- pola šalice mrkve (narezane na kockice)
- 3 šparoge (narezane na kolutove)
- maslinovo ulje
- crni papar
- pola čajne žličice mljevenog kima
- sol.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- U drugom loncu na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti.
- Potom dodajte piletinu i dinstajte dok ne posmeđi.
- Dodajte bob i povrće i dinstajte još neko vrijeme, a potom ulijte temeljac i pustite da zavrije pa ostavite da se kuha oko sedam minuta.
- Začinite po želji.
Pročitajte i članke:
- Varivo od miješanog povrća: Nije skupo, a unijet ćete dnevnu dozu povrća! Imamo recepte koji su melem za organizam
- Variva s mesom: Nutricionistica donosi pet recepata za jela na žlicu gotova za 45 minuta ili manje
- Top 10 variva: Idealna za zimske dane! Nutricionistica donosi popis jela na žlicu koja se trebaju redovito naći na meniju.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs bez težine u želucu
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja