Varivo od mladog boba s tjesteninom: Nutricionistica donosi tri uravnotežena recepta

Varivo od mladog boba s tjesteninom

Bob ubrajamo u mahunarke, odnosno povrće, što znači da je bogat složenim ugljikohidratima, ali i proteinima te predstavlja visoko nutritivnu namirnicu. Sadrži vlakna, vitamine B skupine, a od minerala magnezij, fosfor, željezo, bakar i mangan. 

Mahunarke, pa tako i bob, trebaju se što češće naći na jelovniku vegetarijanaca i vegana zbog udjela željeza. Međutim, i svejedi ne smiju zanemariti unos ove vrijedne prehrambene skupine namirnica. 

Treba naglasiti i da bob sadrži i omega-6 masne kiseline te u manjoj količini omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno štiteći krvožilni sustav. Riječ je o esencijalnim masnim kiselinama, što znači da ih moramo unositi putem prehrane. 

Iako bob nije toliko na tanjurima na ovim prostorima u odnosu na grah, zapravo je poznat već tisućama godina, a svoje porijeklo vuče iz drevne Grčke i Egipta. Iako se može uzgajati u različitim uvjetima klime, najviše mu pogoduje toplija klima. 

Bob ubrajamo u mahunarke
FOTO: Shutterstock

Osim u varivima, bob se odlično uklapa u razne salate, priloge, a neki će rado spremiti i pire od boba. Ovaj vam put donosimo tri recepta za varivo od mladog boba s tjesteninom, a riječ je uravnoteženim obrocima koji su dio pravilne prehrane te ove recepte mogu konzumirati sve zdrave osobe. 

Varivo od mladog boba s tjesteninom

Kada radite varivo, iskoristite priliku da ubacite što više raznobojnog povrća. Ovo varivo je odlično za one koji su fizički aktivniji jer sadrži više izvora ugljikohidrata. Oni koji su manje aktivni mogu smanjiti količinu tjestenine ili izostaviti krumpir. 

Sastojci:

  • 300 g mladog boba
  • 200 g integralne tjestenine
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 rajčice (nasjeckane)
  • 1 mrkva (narezana na kolutove)
  • 1 krumpir (narezan na kockice)
  • 3 – 4 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
  • crni papar
  • sol 
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  2. U drugom loncu na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  3. Dodajte mrkvu i krumpir i dinstajte još nekoliko minuta. 
  4. Potom, dodajte bob i sjeckane rajčice, vruću vodu i kuhajte oko 15 minuta.
  5. Umiješajte tjesteninu, začinite i posipajte peršinom. 

Varivo od mladog boba s tjesteninom i tofuom 

Unos proteina važan je u svakom obroku. Iako bob sadrži proteine, pojačajte ih dodatkom namirnica koje smatramo izvorom proteina. U ovom receptu radimo varivo na veganski s kockicama tofua. 

Sastojci:

  • 300 g mladog boba
  • 200 g integralne tjestenine
  • 200 g tofua (narezanog na kockice)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • povrtni temeljac 
  • pola šalice prokulica (prepolovljenih svježih ili smrznutih)
  • pola crvene paprike (isjeckane na kockice)
  • crni papar
  • pola čajne žličice kurkume
  • sol
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  2. U drugom loncu na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  3. Potom dodajte papriku i prokulice, kratko dinstajte, a onda ulijte povrtni temeljac.
  4. Ostavite da se kuha nekoliko minuta nakon što zavrije pa umiješajte tjesteninu, tofu i začinite.
Varivo od mladog boba s tjesteninom i piletinom
FOTO: Shutterstock

Varivo od mladog boba s tjesteninom i piletinom

Piletina je odličan izvor nemasnih proteina te savršeno nadopunjuje udio proteina u varivima. Kao i obično, ne zaboravite uz bob dodati i još koje povrće po izboru.

Sastojci:

  • 300 g mladog boba
  • 200 g integralne tjestenine
  • 2 komada pilećih filea (narezanih na kockice)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 šalice temeljca
  • pola šalice cvjetova brokule
  • pola šalice mrkve (narezane na kockice)
  • 3 šparoge (narezane na kolutove)
  • maslinovo ulje
  • crni papar
  • pola čajne žličice mljevenog kima
  • sol.

Priprema

  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  2. U drugom loncu na zagrijanoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak dok ne postanu staklasti. 
  3. Potom dodajte piletinu i dinstajte dok ne posmeđi.
  4. Dodajte bob i povrće i dinstajte još neko vrijeme, a potom ulijte temeljac i pustite da zavrije pa ostavite da se kuha oko sedam minuta. 
  5. Začinite po želji. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu