Salata od celera – recepti koji će ovu namirnicu dići na novi nivo
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Celer je u dogledno vrijeme doživio veliku popularnost, točnije celerov sok. No, znate li da salata od celera može biti jednako nutritivno bogata? Riječ je o dvogodišnjoj zeljastoj biljci latinskog naziva Apium graveolens. Međutim, celer je bio popularan i u dalekoj prošlosti, pa se čak spominje u Ilijadi i Odiseji, dok su Rimljani i Grci radili vijence od celera kako bi kitili boga mora.
Celer – nutritivna vrijednost
Celer je iznimno niskokaloričan, sadrži svega 14 kcal na 100 g stabljike i listova. Sadrži vitamine A, B6, C i K, folnu kiselinu, kalij i kalcij. Celer se može konzumirati na razne načine: kao sok, sirov, kuhan, kao začin.
Djeluje antibakterijski, pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Njegova redovita konzumacija smanjuje rizik od pojedinih teških bolesti, poput raka želuca, pluća, dojke i jajnika.
Pročitajte članak “Celer – provjerite zašto je dobar za zdravlje“.
Salata od celera – recepti
Internet je pun smjernica kako se pravi salata od celera, no uvijek u svakoj salati osigurajte i kvalitetan izvor proteina.
Salata od celera na mediteranski
Evo jednog primjera što sve može sadržavati celer salata.
Sastojci:
- konzerva slanutka
- sitno narezana velika stabljika celera
- 100 g crnih maslina
- 6 – 8 fileta inćuna
- 2 mlada sitno narezana luka
- nekoliko grančica peršina (sitno sjeckanog)
- 1 jušna žlica vinskog octa
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice kima
- crni papar
- 2 jušne žlice maslinovog ulja.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte celer, inćune, slanutak, masline, peršin i luk. Sa strane ostavite malo peršina za dekoraciju.
- U maloj zdjeli pomiješajte ocat i sol dok se sol ne otopi, potom dodajte začine i ulje.
- Smjesu prelijte preko salate od celera i posipajte ostatkom peršina.
Salata od celera s tjesteninom od pira
Salata od celera može biti obogaćena različitim vrstama sira, jajima, ribom, mesom, mahunarkama ili pak kuhanim žitaricama. Vegani će dodati tofu, seitan ili pak tempeh. Ako ste ljubitelji sira, onda je ova salata za vas.
Sastojci:
- 4 narezane stabljike celera
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1/4 šalice crvenog luka
- 1/4 šalice parmezana
- sol
- papar
- 1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
- tjestenina od pira.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Za to vrijeme narežite povrće i pomiješajte ga.
- Dodajte kuhanu tjesteninu, začinite i posipajte parmezanom.
Salata od celera i jabuke
Jabuka i celer odlično se slažu, pa zašto zdrava salata od celera ne bi bila na vašem jelovniku, idealna je za one dane kada želite nešto jako lagano.
Sastojci:
- pola šalice veganske majoneze
- 2 jušne žlice narančinog soka
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 2 nasjeckane jabuke
- 2 nasjeckane kruške
- 3 nasjeckane stabljike celera
- pola šalice nasjeckanih pekan oraha.
Priprema
- Pomiješajte vegansku majonezu, narančin i limunov sok.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jabuke, celer, orahe i kruške te prelijte prethodno pripremljenom mješavinom.
Ovo je ujedno i salata od celera i oraha. Ako vam pekan orasi nisu dostupni, zamijenite ih običnim orasima koji su odličan izvor zdravih masti, no sadrže i nešto proteina.
Salata od celera i mrkve
Celer i mrkva također su poznata kombinacija, posebice kao sok. No, kod izrade soka gube se vlakna i manja je sitost, stoga je cjelovita hrana koja se žvače bolja opcija.
Sastojci:
- 70 g pekan ili običnih oraha
- 65 g Thompson grožđica
- oko 8 komada srednje velikih mrkvi
- oko 130 g ananasa narezanog na kockice
- oko 100 g sitno sjeckanog celera (ostaviti listove za ukras)
- šaka sitno sjeckanog peršina
- oko 100 g veganske majoneze
- 1 jušna žlica meda ili javorovog sirupa
- limun (sok i korica)
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C i tostirajte orahe oko osam minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.
- Grožđice potopite u vodi na 10 minuta.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte sve voće i povrće.
- Potom napravite preljev od mješavine veganske majoneze, soka i korice limuna, meda ili javorovog sirupa te soli.
- Orahe nasjeckajte i dodajte salati zajedno s grožđicama te prelijte preljevom. Salata od celera i majoneza odlično se slažu, no birajte nutritivno bogatije majoneze poput veganske od indijskih oraščića. Ideje za izradu veganskih majoneza možete vidjeti u članku “Veganska majoneza – recepti za zdrav umak koji rado jedemo“.
Salata od celera i poriluka
Ova salata od celera i poriluka idealna je za vegane ili za obrok bez mesa.
Sastojci:
- 2 čajne žličice soja sosa
- 1 čajna žličica vinskog octa
- 2 čajne žličice sirupa jeruzalemske artičoke ili čičoke
- 2 čajne žličice punozrnatog senfa
- 200 g tofua
- 1/3 šalice tapioka škroba
- 1/4 šalice oraha
- zeljasti dio poriluka
- nekoliko stabljiki celera
- pola zelene jabuke.
Priprema
- Pomiješajte u zasebnoj zdjelici soja sos, vinski ocat, sirup i senf.
- Tofu narežite na šnite i zamotajte ga u krpu te pritisnite da se upije višak tekućine. Potom ga narežite na kockice.
- Uvaljajte kockice tofua u tapioka škrob i rasporedite na papir za pečenje. Potom stavite kockice tofua u pećnicu na 200°C na 10 minuta.
- Kada je tofu gotov, uvaljajte ga u napravljeni umak od soja sosa i ostalih sastojaka. Ponovno vratite tofu u pećnicu na 10 minuta na 200°C.
- Orahe usitnite u tarioniku.
- Zeleni dio poriluka narežite na tanke poprečne trakice. Stabljike celera ogulite gulilicom za povrće te nasjeckajte na kockice.
- Jabuku ogulite, narežite na kockice i dodajte poriluku i celeru, a potom ih prelijte ostatkom preljeva te dodajte mrvljene orahe.
- Sve dobro pomiješajte i salata od stabljike celera je gotova.
Salata od celera s vrhnjem
Salata može biti više ili manje kalorična, a najčešće tu razliku čine dodaci poput različitih preljeva, vrhnja i majoneza. Nakon nekoliko recepata od majoneze, vrijeme je da se da prostora i vrhnju. Salata od korijena celera odličan je izbor.
Sastojci:
- korijen celera (svježi i naribani)
- vrhnje
- sol
- papar
- pola šalice crvenog graha
- šalica njoka
- 2 kuhana jaja.
Priprema
- Njoke skuhajte prema uputama.
- Za to vrijeme operite celer, ogulite koru i naribajte ga.
- Pomiješajte naribani celer s grahom, narezanim kuhanim jajima i vrhnjem.
- Dodajte skuhane njoke, začinite i promiješajte.
Ovo je vrlo jednostavna salata od ribanog korijena celera koja se može lako nadograđivati, pa umjesto njoka i graha možete dodati po izboru:
- slanutak
- bob
- leću
- tjesteninu
- tunu
- kockice piletine ili puretine
- mediteranske začine ili druge začine po želji.
Salata od celera, mrkve i jabuke
Jedna od najpoznatijih kombinacija s celerom je ona s jabukom i mrkvom. Ova kombinacija je odlična zato što mrkva i jabuka smanjuju specifičan okus celera zbog kojeg ga pojedinci ne vole. Brzinska salata od celera, mrkve i jabuke zahtjeva svega nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- oko 300 g ribanog celera
- oko 300 g ribane jabuke
- oko 150 g ribane mrkve
- oko 3 jušne žlice limunova soka
- prstohvat soli
- preljev po želji (oko 80 ml vrhnja ili veganske majoneze)
- oko 80 g tostiranih i grubo mljevenih badema
- oko 100 g gambera (termički obrađenih).
Priprema
- Pomiješajte ribani celer i ribanu mrkvu te malo posolite, a ribanu jabuku pomiješajte s limunovim sokom kako bi se spriječilo posmeđivanje jabuke.
- Potom jabuku, celer i mrkvu pomiješajte zajedno.
- Ako se ne možete odlučiti za vrhnje ili (vegansku) majonezu, slobodno ih pomiješajte.
- Vrhnje, odnosno majonezu i gambere dodajte celeru, jabuci i mrkvi, pomiješajte i posipajte bademima.
Salata od kuhanog celera
Tko ne podnosi svježi celer, može napraviti i kuhani na salatu.
Sastojci:
- korijen celera
- 2 jušne žlice veganske majoneze
- brokula
- začini po želji
- tuna iz salamure
- tjestenina od pira.
Priprema
- Celer narežite na tanke trakice te zajedno s brokulom skuhajte na pari ili u malo posoljene vode dok povrće ne omekša.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Na kraju pomiješajte sve sastojke i začinite.
Salata od celera i jogurta
Osim s vrhnjem i majonezom, celer se dobro slaže i s jogurtom. Ova salata poznata je još kao i Waldorf salata.
Sastojci:
- 4 stabljike sitno sjeckanog celera
- sok polovice limuna
- 2 jabuke nasjeckane na kockice
- grčki jogurt
- 1/4 šalice oraha
- šalica baby špinata
- pola šalice napola prerezanih bobica grožđa
- 1 jušna žlica (veganske) majoneze.
Priprema
- Jabuke poškropite limunovim sokom kako bi se spriječilo posmeđivanje.
- Pomiješajte voće i povrće zajedno te dodajte grubo sjeckane orahe.
- Jušnu žlicu (veganske) majoneze pomiješajte s grčkim jogurtom i pomiješajte sa salatom.
Umjesto baby špinata može se koristiti i zelena salata ili drugo zeleno lisnato povrće po želji.
Salata od celera i kupusa
Za kraj evo jedne egzotične salate, iako se na prvu tako ne čini. Čak i obična salata od kupusa i celera može biti spremljena na vrlo kreativan način.
Sastojci:
- 3 jušne žlice soka od limete
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice kokosovog octa
- 3 jušne žlice dijon senfa
- 1/4 glavice crvenog kupusa (tanko narezanog)
- 1/4 glavice zelenog kupusa (tanko narezanog)
- pola šalice kuhanog slanutka
- 2 stabljike celera (tanko narezane)
- 3/4 šalice suhog kokosa (malo usitnjenog ili nasjeckanog)
- 1/3 šalice suncokretovih sjemenki
- 1/4 šalice sjemenki konoplje
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog kopra
- sol
- crni papar.
Priprema
- Najprije napravite preljev od maslinovog ulja, soka limete, octa i senfa.
- Potom u velikoj zdjeli pomiješajte kupus, celer, slanutak, kokos, suncokret, konoplju, kopar te začinite solju i paprom.
- Salatu prelijte napravljenim preljevom i pomiješajte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja