Brze vege tortilje: Pet recepata za brz i kvalitetan obrok

Brze vege tortilje

Tortilje su ponekad jedan od najpraktičnijih i najbržih načina kako spremiti kvalitetan obrok. Osim toga, nude raznolikost jer ih stalno možemo puniti drugačijim sastojcima.

Odličan su obrok za ponijeti na posao, a mogu biti dobar izbor doručka, ručka i večere.

Donosimo nekoliko ideja za punjenje za tortilje bez mesa, tj. brze vege tortilje.

punjenje za tortilje bez mesa
FOTO: Shutterstock

Brze vege tortilje s povrćem i tofuom

Najbrži način za spremiti tortilje jest koristiti gotove integralne tortilje, razno sirovo povrće koje je dovoljno oprati i narezati te neki izvor proteina koji ne zahtijeva termičku obradu. 

Sastojci:

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte mljeveni tofu, povrće i vegansku majonezu
  2. Tortilje zagrijte na tavi, a potom ih punite pomiješanom smjesom. 
  3. Posipajte prehrambeni kvasac po vrhu i zarolajte. 
Tortilje s kvinojom
FOTO: Shutterstock

Tortilje s kvinojom 

Kvinoja je pseudožitarica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline.  

Po želji možete dodati sojine ljuspice pomiješane s kvinojom, kako biste povećali unos proteina.

Sastojci:

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte kvinoju, rajčicu, kukuruz i peršin, a potom dodajte sve začine, ulje i limunov sok te pomiješajte. 
  2. Tortilje zagrijte na tavi, potom ih punite napravljenom smjesom i zarolajte. 
Zapečene vege tortilje punjene sojinim ljuspicama
FOTO: Shutterstock

Zapečene vege tortilje punjene sojinim ljuspicama 

Sojine ljuspice odličan su izvor proteina, sadrže ih puno više od samog mesa, a izvrsna su namirnica za uravnoteženje obroka proteinima u veganskim receptima. 

Sastojci:

  • 4 tortilje
  • 1 šalica sojinih ljuspica 
  • pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
  • pola paprike (narezane na trakice)
  • pola šalice kukuruza
  • 1 šalica sjeckane rajčice
  • pola šalice crnih maslina (nasjeckanih)
  • pola šalice avokada (narezanog na kockice)
  • 1/4 šalice veganskog sira
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica prehrambenog kvasca
  • pola šalice biljnog vrhnja
  • crni papar
  • sol.

Sastojci za umak:

  • 2 jušne žlice biljnog jogurta ili vrhnja
  • 1 jušna žlica limunovog soka
  • pola čajne žličice senfa
  • začini po želji. 

Priprema

  1. Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite ih da nabubre, a potom ih dobro ocijedite. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte crveni luk i papriku, a kada omekane, dodajte kukuruz, sojine ljuspice, rajčicu, začine i masline. Dinstajte još nekoliko minuta. 
  3. Punite svaku tortilju napravljenom smjesom, a na vrh dodajte kockice avokada i biljni sir. 
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. Tortilje zarolajte i osigurajte kako sadržaj ne bi iscurio van. 
  6. Pecite tortilje oko 15 minuta dok ne pozlate.
  7. U međuvremenu u zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak.
  8. Kad su pečene, dodajte umak u tortilje i po želji svježe povrće poput salate. 
Brze vege tortilje sa seitanom
FOTO: Shutterstock

Brze vege tortilje sa seitanom 

Još jedan izvrstan izvor proteina u veganskoj prehrani je seitan, iako nije toliko popularan kao tofu. Možete ga nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili u pojedinim velikim supermarketima. 

Sastojci:

Začini za seitan:

  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice kima 
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu 
  • pola čajne žličice čilija 
  • crni papar
  • sol
  • 1 čajna žličica soja sosa. 

Sastojci za umak:

  • 3 jušne žlice biljnog jogurta
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu 
  • crni papar
  • sol.

Priprema

  1. Napravite marinadu od sastojaka, odnosno začina za seitan te dodajte trakice seitana i ostavite da odstoji oko 10 minuta. 
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i papriku nekoliko minuta, a potom dodajte marinirani seitan i pržite ga oko pet minuta. 
  3. Umiješajte kukuruz i limunov sok.
  4. Sve sastojke za umak pomiješajte u maloj zdjelici.
  5. Tortilje zagrijte, punite ih smjesom od seitana, dodajte umak i zarolajte. 
Vege tortilje s grahom i umakom od indijskih oraščića
FOTO: Shutterstock

Vege tortilje s grahom i umakom od indijskih oraščića 

Grah je jedan od osnovnih sastojaka tortilja, dolazi iz skupine mahunarki, a zajedno s tortiljom napravljenom od žitarica ove brze vege tortilje osigurat će sve esencijalne aminokiseline

Sastojci:

  • 4 velike tortilje 
  • 1 konzerva crvenog graha (ocijeđenog)
  • 1 manja tikvica (narezana na kockice)
  • 1 ribana mrkva
  • pola crvene paprike (narezane na kockice)
  • pola šalice kukuruza ili druge žitarice po izboru 
  • 1 mladi luk (nasjeckan)
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica dimljene paprike
  • pola čajne žličice kumina
  • pola čajne žličice origana 
  • crni papar
  • sol.

Sastojci za umak:

Priprema

  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tikvicu i papriku oko pet minuta, a nakon dodajte i mrkvu, kukuruz, mladi luk, grah i začine. Dinstajte još nekoliko minuta.
  2. Indijske oraščiće namočite barem jedan sat u vodi, a nakon toga ih dodajte u blender. Ubacite i ostale sastojke te izblendajte u smjesu za umak.
  3. Zagrijte tortilje, a potom po želji prije punjenja stavite svježe povrće kao što je salata, rikola i sl.
  4. Dodajte punjenje i umak od indijskih oraščića, zarolajte i poslužite. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu