5 recepata s niskim udjelom šećera koje morate isprobati

Prehrana s malo šećera i ugljikohidrata ne mora značiti dosadne i ponavljajuće obroke

Prehrana s malo šećera i ugljikohidrata ne mora značiti dosadne i ponavljajuće obroke poput svježeg sira i piletine svaki dan. Zdrava prehrana može biti ukusna i uzbudljiva uz dodatak svježih sastojaka.

U nastavku ćete pronaći pet uzbudljivih jela koja će vaš jelovnih učiniti uzbudljivim. Bilo da upravljate dijabetesom, slijedite dijetu s malo ugljikohidrata ili težite zdravijoj prehrani, ovi recepti nude ukusne alternative s tri grama šećera ili manje po obroku, uz malo ili nimalo dodanih šećera.

To znači da, kada tražite recepte s malo šećera, trebate izbjegavati recepte koji sadrže umake s visokim udjelom šećera, poput meda, bijelog šećera i javorovog sirupa, te se umjesto toga fokusirati na začine i bilje za okus.

Općenito, recepti koji se fokusiraju na proteine i povrće najbolji su izbor za postizanje obroka s malo šećera i ugljikohidrata. 
Shirataki rezanci s pestom od brokule i badema
FOTO: Shutterstock

Shirataki rezanci s pestom od brokule i badema

Ovaj lagani, a nutritivan recept kombinira shirataki rezance s osvježavajućim pestom od brokule i badema za savršen obrok bogat vitaminima.

Sastojci:

Priprema

  1. Zakuhajte lonac posoljene vode.
  2. Brokulu narežite na cvjetiće veličine zalogaja, dodajte u kipuću vodu i kuhajte dok ne postane svijetlo zelene boje, oko dvije minute. Izvadite iz vode šupljikavom žlicom.
  3. Pripremite shirataki rezance prema uputama na pakiranju.
  4. U međuvremenu stavite pola brokule u blender ili procesor hrane.
  5. Dodajte četiri jušne žlice nasjeckanih badema, bosiljak, češnjak i osam čajnih žličica limunovog soka. Dodajte maslinovo ulje u ravnomjernom mlazu, dok se dobro ne sjedini. Začinite solju i paprom po ukusu.
  6. U zdjeli pomiješajte shirataki rezance s pestom. Na vrh stavite ostatak brokule i četiri jušne žlice nasjeckanih badema.
Saltimbocca od svinjetine sa salatom od rukole i badema
FOTO: Shutterstock

Saltimbocca od svinjetine sa salatom od rukole i badema

Svinjski kotleti u pršutu, posluženi uz ukusnu rukolu i hrskave bademe, čine savršeno jelo za svaki obrok.

Sastojci:

Priprema

  1. Svinjske kotlete začinite solju i paprom po ukusu. Svaku porciju nadjenite listom kadulje, a zatim omotajte kriškom pršuta. Pokrijte slojem plastične folije i lupajte čekićem (ili drugim teškim predmetom) dok meso ne postane tanko. Uklonite plastičnu foliju.
  2. Tanjur obložite papirnatim ručnicima.
  3. Zagrijte pola maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
  4. Dodajte svinjske kotlete umotane u pršut i pržite dok ne porumene, oko tri minute. Okrenite i pržite dok ne budu pečeni, otprilike 2 – 3 minute.
  5. Odložite na tanjur obložen papirnatim ručnicima.
  6. U tavu dodajte preostalo maslinovo ulje pa rikulu i bademe. Pržite uz miješanje dok rikula malo ne uvene, oko minutu.
  7. Poslužite svinjski kotlet na podlozi od zelenila. Pokapajte limunovim sokom.
Slasne pileće pljeskavice za doručak sa zelenilom
FOTO: Shutterstock

Slasne pileće pljeskavice za doručak sa zelenilom

Ukusne pileće pljeskavice pripremljene s aromatičnim začinima, poslužene uz svježu salatu od špinata i rikule, idealne su za početak dana.

Sastojci:

Priprema

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu, češnjak u prahu, sušenu kadulju, luk u prahu, kajenski papar i prstohvat soli i papra. Dobro izmiješajte i oblikujte osam pljeskavica.
  2. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte jednu i 1/3 jušne žlice maslinovog ulja.
  3. Kad se zagrije, stavite pileće pljeskavice i lagano pritisnite da se izravnaju. Pržite 3 – 4 minute, dok dobro ne porumene, zatim okrenite i pecite drugu stranu još 3 –4 minute, dok se ne obradi.
  4. Dok se pljeskavica peče, u posudi za posluživanje pomiješajte špinat i rikulu. Pokapajte s preostale dvije jušne žlice maslinovog ulja, jednom i 1/3 jušne žlice limunovog soka i prstohvatom soli i papra. Odozgo posipajte sjemenkama suncokreta.
  5. Pileću pljeskavicu poslužite uz salatu.
Jednostavna keto zdjela za doručak
FOTO: Shutterstock

Jednostavna keto zdjela za doručak

Ova keto zdjela s avokadom, slaninom, rotkvicama i tvrdo kuhanim jajima pruža energiju i zadovoljstvo uz svaki zalogaj.

Sastojci:

Priprema

  1. U maloj tavi na srednje jakoj vatri pržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se ohladi.
  2. Tanko narežite rotkvicu i avokado.
  3. Tvrdo kuhano jaje narežite na četvrtine.
  4. U zdjelu stavite miješano zeleno povrće i na vrh posložite rotkvicu, avokado i tvrdo kuhano jaje.
  5. Slaninu izmrvite pa i nju dodajte u zdjelu.
  6. Sve pokapajte maslinovim uljem i jabučnim octom te začinite solju i paprom po ukusu.
Keto pečena piletina s brokulom
FOTO: Shutterstock

Keto pečena piletina s brokulom

Ukusna i jednostavna piletina sa senfom, poslužena uz pečenu brokulu na limunu, savršen je obrok za ljubitelje keto prehrane.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Stavite lonac vode da zavrije na jakoj vatri, a posudu za pečenje obložite folijom.
  3. Pomiješajte senf, ekstrakt stevije i bijeli vinski ocat u maloj posudi.
  4. Natrljajte pileća prsa s dvije jušne žlice maslinovog ulja, nasjeckanim svježim ružmarinom te solju i paprom po ukusu.
  5. Stavite ih na posudu za pečenje i prelijte umakom od senfa.
  6. Pecite 20 – 25 minuta, dok sredina više ne bude ružičasta.
  7. U međuvremenu nasjeckajte brokulu i dodajte u kipuću vodu jednu minutu. Ocijedite i prebacite u zdjelu.
  8. Dodajte dvije čajne žličice korice limuna i preostalih šest jušnih žlica maslinovog ulja u zdjelu te dobro promiješajte.
  9. Ravnomjerno rasporedite po pladnju i stavite u pećnicu, ispod pilećih prsa, 10 – 12 minuta.
  10. Izvadite brokulu i pileća prsa iz pećnice i posipajte nasjeckanim bademima te posolite i popaprite po ukusu. Poslužite odmah. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pedersen, T. (2024). 5 Delicious Low-Sugar Recipes to TryHealthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu