5 recepata s niskim udjelom šećera koje morate isprobati
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Prehrana s malo šećera i ugljikohidrata ne mora značiti dosadne i ponavljajuće obroke poput svježeg sira i piletine svaki dan. Zdrava prehrana može biti ukusna i uzbudljiva uz dodatak svježih sastojaka.
U nastavku ćete pronaći pet uzbudljivih jela koja će vaš jelovnih učiniti uzbudljivim. Bilo da upravljate dijabetesom, slijedite dijetu s malo ugljikohidrata ili težite zdravijoj prehrani, ovi recepti nude ukusne alternative s tri grama šećera ili manje po obroku, uz malo ili nimalo dodanih šećera.
To znači da, kada tražite recepte s malo šećera, trebate izbjegavati recepte koji sadrže umake s visokim udjelom šećera, poput meda, bijelog šećera i javorovog sirupa, te se umjesto toga fokusirati na začine i bilje za okus.
Shirataki rezanci s pestom od brokule i badema
Ovaj lagani, a nutritivan recept kombinira shirataki rezance s osvježavajućim pestom od brokule i badema za savršen obrok bogat vitaminima.
Sastojci:
- 4 šalice brokule
- 340 g shirataki rezanaca
- pola šalice nasjeckanih badema
- 3/4 šalice svježeg bosiljka
- 1 + 1/2 jušna žlica mljevenog češnjaka
- 1 limun
- 3/4 šalice maslinovog ulja.
Priprema
- Zakuhajte lonac posoljene vode.
- Brokulu narežite na cvjetiće veličine zalogaja, dodajte u kipuću vodu i kuhajte dok ne postane svijetlo zelene boje, oko dvije minute. Izvadite iz vode šupljikavom žlicom.
- Pripremite shirataki rezance prema uputama na pakiranju.
- U međuvremenu stavite pola brokule u blender ili procesor hrane.
- Dodajte četiri jušne žlice nasjeckanih badema, bosiljak, češnjak i osam čajnih žličica limunovog soka. Dodajte maslinovo ulje u ravnomjernom mlazu, dok se dobro ne sjedini. Začinite solju i paprom po ukusu.
- U zdjeli pomiješajte shirataki rezance s pestom. Na vrh stavite ostatak brokule i četiri jušne žlice nasjeckanih badema.
Saltimbocca od svinjetine sa salatom od rukole i badema
Svinjski kotleti u pršutu, posluženi uz ukusnu rukolu i hrskave bademe, čine savršeno jelo za svaki obrok.
Sastojci:
- 450 g svinjskih kotleta
- 3 i pol jušne žlice svježe kadulje
- 100 g pršuta
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 8 šalica rikule
- 3/4 šalice badema
- 1 limun.
Priprema
- Svinjske kotlete začinite solju i paprom po ukusu. Svaku porciju nadjenite listom kadulje, a zatim omotajte kriškom pršuta. Pokrijte slojem plastične folije i lupajte čekićem (ili drugim teškim predmetom) dok meso ne postane tanko. Uklonite plastičnu foliju.
- Tanjur obložite papirnatim ručnicima.
- Zagrijte pola maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte svinjske kotlete umotane u pršut i pržite dok ne porumene, oko tri minute. Okrenite i pržite dok ne budu pečeni, otprilike 2 – 3 minute.
- Odložite na tanjur obložen papirnatim ručnicima.
- U tavu dodajte preostalo maslinovo ulje pa rikulu i bademe. Pržite uz miješanje dok rikula malo ne uvene, oko minutu.
- Poslužite svinjski kotlet na podlozi od zelenila. Pokapajte limunovim sokom.
Slasne pileće pljeskavice za doručak sa zelenilom
Ukusne pileće pljeskavice pripremljene s aromatičnim začinima, poslužene uz svježu salatu od špinata i rikule, idealne su za početak dana.
Sastojci:
- 340 g mljevene piletine
- 1 + 3/4 čajne žličice češnjaka u prahu
- 1 + 3/4 čajne žličice sušene kadulje
- 1 + 3/4 čajne žličice luka u prahu
- 3/4 čajne žličice kajenskog papra
- 2 i pol jušne žlice maslinovog ulja
- 8 šalica špinata
- 4 šalice rikule
- 1 limun
- 1/4 šalice oljuštenih sjemenki suncokreta.
Priprema
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljevenu piletinu, češnjak u prahu, sušenu kadulju, luk u prahu, kajenski papar i prstohvat soli i papra. Dobro izmiješajte i oblikujte osam pljeskavica.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodajte jednu i 1/3 jušne žlice maslinovog ulja.
- Kad se zagrije, stavite pileće pljeskavice i lagano pritisnite da se izravnaju. Pržite 3 – 4 minute, dok dobro ne porumene, zatim okrenite i pecite drugu stranu još 3 –4 minute, dok se ne obradi.
- Dok se pljeskavica peče, u posudi za posluživanje pomiješajte špinat i rikulu. Pokapajte s preostale dvije jušne žlice maslinovog ulja, jednom i 1/3 jušne žlice limunovog soka i prstohvatom soli i papra. Odozgo posipajte sjemenkama suncokreta.
- Pileću pljeskavicu poslužite uz salatu.
Jednostavna keto zdjela za doručak
Ova keto zdjela s avokadom, slaninom, rotkvicama i tvrdo kuhanim jajima pruža energiju i zadovoljstvo uz svaki zalogaj.
Sastojci:
- 8 trakica slanine
- 1 šalica rotkvica
- 2 avokada
- 4 tvrdo kuhana jaja
- 2 šalice miješanog zelenog povrća
- 1 i pol jušna žlica maslinovog ulja
- 1 i pol jušna žlica jabučnog octa.
Priprema
- U maloj tavi na srednje jakoj vatri pržite slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite na tanjur obložen papirnatim ručnicima da se ohladi.
- Tanko narežite rotkvicu i avokado.
- Tvrdo kuhano jaje narežite na četvrtine.
- U zdjelu stavite miješano zeleno povrće i na vrh posložite rotkvicu, avokado i tvrdo kuhano jaje.
- Slaninu izmrvite pa i nju dodajte u zdjelu.
- Sve pokapajte maslinovim uljem i jabučnim octom te začinite solju i paprom po ukusu.
Keto pečena piletina s brokulom
Ukusna i jednostavna piletina sa senfom, poslužena uz pečenu brokulu na limunu, savršen je obrok za ljubitelje keto prehrane.
Sastojci:
- 2 jušne žlice senfa
- 4 kapi ekstrakta stevije
- 1 i pol jušna žlica bijelog vinskog octa
- 700 g pilećih prsa
- pola šalice maslinovog ulja
- 2 i pol čajne žličice svježeg ružmarina
- 4 šalice brokule
- pola limuna
- pola šalice nasjeckanih badema.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Stavite lonac vode da zavrije na jakoj vatri, a posudu za pečenje obložite folijom.
- Pomiješajte senf, ekstrakt stevije i bijeli vinski ocat u maloj posudi.
- Natrljajte pileća prsa s dvije jušne žlice maslinovog ulja, nasjeckanim svježim ružmarinom te solju i paprom po ukusu.
- Stavite ih na posudu za pečenje i prelijte umakom od senfa.
- Pecite 20 – 25 minuta, dok sredina više ne bude ružičasta.
- U međuvremenu nasjeckajte brokulu i dodajte u kipuću vodu jednu minutu. Ocijedite i prebacite u zdjelu.
- Dodajte dvije čajne žličice korice limuna i preostalih šest jušnih žlica maslinovog ulja u zdjelu te dobro promiješajte.
- Ravnomjerno rasporedite po pladnju i stavite u pećnicu, ispod pilećih prsa, 10 – 12 minuta.
- Izvadite brokulu i pileća prsa iz pećnice i posipajte nasjeckanim bademima te posolite i popaprite po ukusu. Poslužite odmah.
Pročitajte i ove članke:
- Keto salata s piletinom i sirom za sve koji izbjegavaju ugljikohidrate
- 18 najboljih vrsta povrća s malo ugljikohidrata
- Recepti za dijabetičare: Ugljikohidrati nisu zabranjeni! Imamo jednostavne i fine recepte koji će šećer držati pod kontrolom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
5 faktora rizika za moždani udar koje žene trebaju znati
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Pedersen, T. (2024). 5 Delicious Low-Sugar Recipes to Try. Healthline.