Lanene sjemenke i jogurt: Protiv viška kilograma i zatvora! Evo kako ih konzumirati

Lanene sjemenke i jogurt

Lanene sjemenke bogat su izvor omega-3 masnih kiselina, antioksidansa i vlakana. Pomažu u borbi protiv kolesterola, viška kilograma i probavnih tegoba, a znanstveno je dokazana učinkovitost u smanjenju rizika od dijabetesa, malignih oboljenja te bolesti srca.

Evo kako konzumirati lanene sjemenke i jogurt za najbolji učinak.

Zdravstvene prednosti lanenih sjemenki

Moderna svakodnevica nametnula nam je nezdravu i teško probavljivu hranu, čemu svjedoče česte opstipacije (zatvor). Velik broj ljudi podvrgava se klistiru koji može očistiti svega 40 cm debelog crijeva ili pak skupim tretmanima ispiranja crijeva, koji su dugotrajni i nimalo bezazleni kada je u pitanju crijevna mikroflora. Želite izbjeći gore navedene mukotrpne metode čišćenja crijeva?

Svakodnevna konzumacija triju jušnih žlica mljevenih lanenih sjemenki kroz tri tjedna može u potpunosti očistiti crijeva od fekalnih naslaga, parazita i dugogodišnje sluzi, bez štetnog učinka na crijevnu mikrofloru.

Lanene sjemenke u stanju su potpuno eliminirati toksine iz organizma te omogućiti brže sagorijevanje masnih naslaga i normalizirati težinu.

Prema Nazili Hasaniani i suradnicima, najučinkovitiji zdravstveni učinci lanenih sjemenki povezani su s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina. Nekoliko studija je potvrdilo učinak antioksidansa iz lanenih sjemenki protiv ozbiljnih bolesti, uključujući dijabetes, aterosklerozu i hipertenziju.

Svakodnevna konzumacija triju jušnih žlica mljevenih lanenih sjemenki kroz tri tjedna može u potpunosti očistiti crijeva
FOTO: Shutterstock

Kada početi konzumirati lan?

Čišćenje i jačanje organizma potrebno je svima – nema iznimki. Ljudski organizam nije savršen kada je u pitanju razvoj bolesti. Konzumiranje lanenih sjemenki preporučuje se u slučaju:

Lan se pokazao učinkovitim saveznikom u prevenciji raznih vrsta raka, a posebice raka dojke te ublažavanja simptoma PMS-a.

Istraživanje provedeno na iranskom Fakultetu medicinskih znanosti u Tabrizu 2017. godine bavilo se pitanjem učinka ulja sjemenki lana na oboljele od kardiovaskularnih bolesti. Autori navode kako ulje sjemenki lana pripada jednom od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, točnije α-linolenske kiseline koja se tradicionalno koristi kao tretman kod različitih tipova bolesti, uključujući upalne i neurodegenerativne poremećaje

Za Iran je specifična konzumacija sjemenki lana i njihovog ulja u kombinaciji s mlijekom ili mliječnim proizvodima, pa je i taj faktor igrao bitnu ulogu u studiji. 

Rezultati su pokazali kako konzumacija ulja sjemenki lana tijekom 10 tjedana ima značajan učinak kod pacijenata s kroničnim kardiovaskularnim bolestima. Tri grama ulja lanenih sjemenki dnevno pokazalo je začuđujuće rezultate na smanjenje LDL-a i povećanje HDL-a kod odraslih.  

Lanene sjemenke i jogurt

Svakodnevnim unosom otprilike 500 g jogurta u organizam postiže se značajan gubitak kilograma i efekt “topljenjamasnoća koje nastaju oko trbuha. Putem jogurta u organizam unosimo velike količine kalcija koje umanjuju izlučivanje kortizola. Kortizol je hormon koji sudjeluje u regulaciji ugljikohidrata, proteina i masti. Neke vrste jogurta izvor su probiotika (dobrih bakterija) koje žive u probavnom traktu.

Probiotici pomažu u eliminaciji štetnih mikroorganizama koji uzrokuju upale te pomažu u prerađivanju hrane i stanjima poput nadutosti i proljeva. Jogurt je bogat izvor vitamina pa tako sadrži kalij, fosfor, cink, jod, vitamin B5 i vitamin B12 koji je odgovoran za očuvanje zdravlja živčanog sustava.

Li Wen i Andrew Duffy u studiji objavljenoj 2017. godine navode kako je jogurt (kao fermentirani mliječni proizvod koji sadrži raznolike probiotičke bakterije) povezan sa smanjenjem pojave upalnih markera i pomaže pri gubitku tjelesne mase

Redovita konzumacija jogurta je povezana s energetskim balansom (odnosno s energetskom  homeostazom), a to dovodi do kontrole tjelesne mase i umanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. 

Studija objavljena 2019. godine od strane znanstvenika s dvaju iranskih fakulteta medicinskih znanosti dokazala je pozitivan učinak konzumiranja jogurta i lanenih sjemenki na glikemijski status i rizik od kardiovaskularnih bolesti kod oboljelih od dijabetesa tipa 2

Studija je provedena ciljano da otkrije učinak lanenih sjemenki i jogurta na glikemijski status, lipidni profil i krvni tlak kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. U istraživanju je sudjelovalo 57 pacijenata s dijabetesom tipa 2, a svaki dan su konzumirali 200 g jogurta s 2,5 % mliječne masti obogaćenog s 30 g lanenih sjemenki. 

Istraživači su došli do zaključka kako dodavanje lanenih sjemenki u prehranu može smanjiti neke rizične faktore kod pacijenata s dijabetesom tipa 2

S obzirom na to preporučuju konzumaciju jogurta obogaćenog lanenim sjemenkama kao korisnu alternativu u prevenciji i smanjenju komplikacija kod dijabetesa. Nadalje, za daljnja istraživanja ističu važnost određivanja točne veličine porcije i doze lanenih sjemenki koja će imati učinak.

Lanene sjemenke i jogurt - recept
FOTO: Shutterstock

Lanene sjemenke i jogurt – recept za “sretna crijeva”

Donosimo recept koji bi trebalo prakticirati kroz tri tjedna, svaki dan umjesto doručka.

Sastojci:

Konzumirajte ovaj obrok na sljedeći način:

  • 1. tjedan1 jušna žlica lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šalice jogurta ili kefira
  • 2. tjedan 2 jušne žlice lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šalice jogurta ili kefira
  • 3. tjedan3 jušne žlice lanenog brašna ili mljevenog lana uz cijelu šalicu jogurta.

Nakon tri tjedna potrebno je napraviti pauzu od sedam dana te ponovno započeti s postupkom. Kako bi recept imao što bolji učinak, pijte najmanje dvije litre vode svaki dan.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.98 / 5   60

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: i sjeme, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu