Lanene sjemenke i jogurt protiv viška kilograma i zatvora

lanene sjemenke

Lanene sjemenke bogat su izvor omega 3 masnih kiselina, antioksidansa i vlakana. Pomažu u borbi protiv kolesterola, viška kilograma i probavnih tegoba, a znanstveno je dokazana učinkovitost u smanjenju rizika od dijabetesa, malignih oboljenja te bolesti srca.

Lan – zdravstvene prednosti

Moderna svakodnevica nametnula nam je nezdravu i teško probavljivu hranu čemu svjedoče česte opstipacije (zatvor). Velik broj ljudi podvrgava se klistiru koji može očistiti svega 40 centimetara debelog crijeva ili pak skupim tretmanima ispiranja crijeva koji su dugotrajni i nimalo bezazleni kada je u pitanju crijevna mikroflora. Želite izbjeći gore navedene mukotrpne metode čišćenja crijeva?!

Svakodnevna konzumacija svega tri žlice mljevenih lanenih sjemenki kroz tri tjedna može u potpunosti očistiti crijeva od fekalnih naslaga, parazita i dugogodišnje sluzi bez štetnog učinka na crijevnu mikrofloru. Lanene sjemenke u stanju su potpuno eliminirati toksine iz organizma te omogućiti brže sagorijevanje masnih naslaga i normalizirati težinu.

sjemenke lana

Prema Hasaniani N. i suradnicima najučinkovitiji zdravstveni učinci lanenih sjemenki povezani su s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina. Nekoliko studija je potvrdilo učinak antioksidansa iz lanenih sjemenki protiv ozbiljnih bolesti uključujući dijabetes, aterosklerozu i hipertenziju.

Kada početi konzumirati lan?

Čišćenje i jačanje organizma potrebno je svimanema iznimki. Ljudski organizam nije savršen kada je u pitanju razvoj bolesti. Konzumiranje lanenih sjemenki preporučuje se u slučaju:

 • upale gornjeg respiratornog trakta,
 • gastritisa,
 • kolitisa (učestale upale debelog crijeva),
 • čira na želucu,
 • upale mokraćnog mjehura,
 • bakterijske infekcije bubrega,
 • osteoporoze,
 • zatvora stolice,
 • visokog krvnog tlaka.

Lan se pokazao učinkovitim saveznikom u prevenciji raznih vrsta raka, a posebice raka dojke te ublažavanja simptoma PMS –a.

Istraživanje provedeno na iranskom Fakultetu medicinskih znanosti u Tabrizu 2017. godine bavilo se pitanjem učinka ulja sjemenki lana na oboljele od kardiovaskularnih bolesti. Autori navode kako ulje sjemenki lana pripada jednom od najbogatijih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, točnije α-linolenske kiseline koja se tradicionalno koristi kao tretman kod različitih tipova bolesti uključujući upalne i neurodegenerativne poremećaje. 

Za Iran je specifična konzumacija sjemenki lana i njihovog ulja u kombinaciji s mlijekom ili mliječnim proizvodima, pa je i taj faktor igrao bitnu ulogu u studiji. 

Rezultati su  pokazali kako konzumacija ulja sjemenki  lana od 10 tjedana pokazuje značajan učinak kod pacijenata s kroničnim kardiovaskularnim bolestima. Doza od 3 g ulja lanenih sjemenki dnevno pokazala je začuđujuće rezultate na smanjenje LDL-a i  povećanje HDL-a kod odraslih.  

Zašto jogurt?

Svakodnevnim unosom otprilike 500 grama jogurta u organizam postiže se značajan gubitak kilograma i efekt ”topljenjamasnoća koje nastaju oko trbuha. Putem jogurta u organizam unosimo velike količine kalcija koje umanjuju izlučivanje kortizola. Kortizol je hormon koji sudjeluje u regulaciji ugljikohidrata, proteina i masti. Neke vrste jogurta izvor su probiotika (dobrih bakterija) koje žive u probavnom traktu.

jogurt

Probiotici pomažu u eliminaciji štetnih mikroorganizama koji uzrokuju upale te pomažu u prerađivanju hrane i stanjima poput nadutosti proljeva. Jogurt je bogat izvor vitamina, pa tako sadrži: kalij, fosfor, cink, jod, vitamin B5 i vitamin B12 koji je odgovoran za očuvanje zdravlja živčanog sustava.

Wen L. i  Duffy A. u svojoj studiji objavljenoj 2017.godine navode kako je  jogurt (kao fermentirani mliječni proizvod koji sadrži raznolike probiotičke bakterije) povezan sa smanjenjem pojave upalnih markera i pomaže pri gubitku tjelesne mase.  Redovita konzumacija jogurta je povezana s energetskim balansom (odnosno s energetskom  homeostazom), a to dovodi do kontrole tjelesne mase i umanjenja rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. 

Studija objavljena 2019.godine od strane znanstvenika s dvaju iranskih fakulteta medicinskih znanosti dokazala je pozitivan učinak konzumiranja jogurta i lanenih sjemenki na glikemijski status i rizik od kardiovaskularnih bolesti kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. 

Studija je provedena ciljano da otkrije učinak lanenih sjemenki i jogurta na glikemijski status, lipidni profil i krvni tlak kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. U istraživanju je sudjelovalo 57 pacijenata s dijabetesom tipa 2, a svaki dan su konzumirali 200 g jogurta s 2.5% mliječne masti obogaćenog s  30 g lanenih sjemenki. 

Istraživači su došli do zaključka kako dodavanje lanenih sjemenki u prehranu može smanjiti neke rizične faktore kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.  S obzirom na to preporučuju konzumaciju jogurta obogaćenog s lanenim sjemenkama kao korisnu alternativu u prevenciji i smanjenju komplikacija kod dijabetesa. Nadalje, ističu važnost u daljnjim istraživanjima glede određivanja točne veličine porcije i doze lanenih sjemenki koja će imati učinak.

Recept za ”sretna crijeva”

Donosimo vam recept za koji će vam uz sav lan i jogurt trebati tek ”šalica dobre volje”. Recept bi trebalo prakticirati kroz tri tjednasvaki dan umjesto doručka.

Sastojci:

 • 1 velika žlica mljevenih sjemenki lana
 • pola šalice probiotskog jogurta ili domaćeg kefira

Postupak:

 • 1. Tjedan: 1 žlica lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šalice jogurta ili kefira
 • 2. Tjedan: 2 žlice lanenog brašna ili mljevenog lana s pola šalice jogurta ili kefira
 • 3. Tjedan: 3 žlice lanenog brašna ili mljevenog lana uz cijelu šalicu jogurta

Nakon 3 tjedna potrebno je napraviti pauzu od 7 dana, te ponovno započeti s postupkom. Kako bi recept imao što bolji učinak pijte najmanje 2 litre vode svaki dan.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.96 / 5   55

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu