Ove sjemenke koristit će se u razvoju lijekova za visoki krvni tlak i rak! Neka se nađu i na vašem meniju

Chia sjemenke sadrže minerale poput kalcija i magnezija, koji doprinose smanjenom krvnom tlaku

Nedavna studija provedena na Sveučilištu Oregon u SAD-u uspješno je mapirala genom chia sjemenki te otkrila potencijalne zdravstvene prednosti biljke.

Istraživanje pokazuje da bi se genetska svojstva chia sjemenki mogla iskoristiti u razvoju lijekova za stanja poput visokog krvnog tlaka i raka. Osim toga, studija naglašava antioksidativna i protuupalna svojstva chia sjemenki.

Usjev “siroče”

Chia, znanstveno poznata kao Salvia hispanica L., biljka je iz obitelji Lamiaceae, koja se obično uzgaja na farmama za vlastite potrebe u marginalnim poljoprivrednim područjima.

Prethodno smatrana sekundarnom biljkom, chia je kategorizirana kao usjev “siroče” zbog nižeg prioriteta. Povijesno je fokus u poljoprivredi bio na primarnim usjevima poput riže, pšenice i kukuruza u borbi protiv globalne gladi.

Međutim, kako klimatske promjene mijenjaju poljoprivredne krajolike, usjevi “siročadi” privlače pozornost zbog svojih zdravstvenih prednosti. Mapiranje genoma chia sjemenki, detaljno prikazano u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Plant Science, značajan je korak u tom smjeru.

Studija pruža opsežan referentni genom chia sjemenki, identificirajući 48.090 označenih gena za kodiranje proteina i otkrivajući genetske informacije povezane s vrijednim nutrijentima.

Dr. Pankaj Jaiswal, viši istraživač studije s OSU-ovog Odjela za botaniku i patologiju biljaka, naglasio je revolucionarnu prirodu istraživanja. Ne samo da otkriva nutritivnu kvalitetu chia sjemenki, već također istražuje otkriće biopeptida koji bi potencijalno mogli poboljšati stanje zdravlja ljudi.

genetska svojstva chia sjemenki mogla bi se iskoristiti u razvoju lijekova za stanja poput visokog krvnog tlaka i raka
FOTO: Shutterstock

“Riznica” hranjivih tvari

Studija je prva koja je provela in silico mapiranje biljnog genoma posebno za procjenu njegovih zdravstvenih prednosti. Dr. Jaiswal je naglasio da otkrića ukazuju na obećavajući put za otkrivanje korisnih biomolekula u chia sjemenkama, uspoređujući ih s “riznicom” hranjivih tvari. Međutim, pozvao je na oprez, ističući da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se otkrivene molekule povezale s njihovim zdravstvenim prednostima.

Chia sjemenke sadrže minerale poput kalcija i magnezija, koji doprinose smanjenom krvnom tlaku. Njihov bogat sadržaj antioksidansa i alfa-linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline iz biljaka, također može ublažiti oksidativni stres i upalu, čimbenike povezane sa srčanim bolestima.

Dr. Jaiswal vjeruje da će mapirani genom chia sjemenki pomoći zajednici uzgoja biljaka u razvoju genetskih resursa za poboljšanje usjeva. Potencijalna poboljšanja usjeva chia sjemenki mogu uključivati povećani prinos i kvalitetu prehrane, kraće vrijeme cvjetanja i razvoja sjemena, poboljšanu otpornost na hladnoću i promijenjene obrasce cvjetanja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu