Mahune na salatu: Kako ih sve možemo pripremati?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Mahune su popularne mahunarke tijekom ljetnih mjeseci, a mnogi ih spremaju zamrznute i tijekom ostatka godine. Najčešće se pripremaju u varivima, ali i salatama od mahuna koje vam danas donosimo. Mahune na salatu idealan su prilog uz gotovo sva jela, a nekima mogu poslužiti i kao glavno jelo te međuobrok.
Zamrznute mahune možete kupiti u gotovo svim trgovinama, dok su kvalitetne svježe mahune dostupne na tržnicama. Domaće mlade mahune iz vlastitog vrta posebno su ukusne, a zelene ili žute mahune na salatu mogu poslužiti kada je ukućanima dosta variva od mahuna.
Mahune na salatu – kalorije i nutritivna vrijednost
Mahune se smatraju izuzetno zdravim povrćem zbog zavidnog omjera proteina i ugljikohidrata. Sadrže i prehrambena vlakna te vitamine poput vitamina C, skupine B vitamina i vitamina K. Po boji je vidljivo i da sadrže beta karoten, koji je vrlo važan tijekom sezone sunčanja jer pruža ujednačenu boju tena, dok se u organizmu također pretvara u vitamin A.
Sadrže i brojne minerale poput fosfora, kalija, cinka, željeza, magnezija i drugih. Također, 100 g svježih mahuna ima samo 31 kaloriju (kcal). Za sve zabrinute o broju kalorija koje dnevno unose, mahune su odlična dijetalna hrana jer sadrže mnogo vode.
Kako kuhati mahune na salatu?
Mahune koje pripremamo kao prilog nije poželjno kuhati u vodi na način na koji ih kuhamo kada spremamo varivo. Kako one ne bi izgubile okus i primamljivu boju, mahune je poželjno pirjati. To ćete postići tako da mahune prvo pirjate na malo ulja ili maslaca da puste vlastitu vodu.
Nakon toga im dodajte začine po želji te ih podlijte s malo vode. Mahune ne trebaju biti u potpunosti prekrivene, no potrebna je dovoljna količina vode kako bi se uz miješanje savršeno skuhale i omekšale. Nakon što su se dovoljno krčkale, isprobajte jednu i, ako ste zadovoljni, pustite vodu da ispari do kraja.
Mahune na salatu sa češnjakom
Mahune se odlično slažu sa češnjakom, pa vam donosimo recept koji kombinira te dvije namirnice.
Sastojci:
- 400 – 500 g mahuna
- 3 – 4 režnja češnjaka
- 50 ml limunovog soka
- 2 – 3 jušne žlice ulja po izboru
- začini (sol, papar, mješavina začina, peršin i sl.).
Salata od mahuna s češnjakom veoma je jednostavna.
Priprema
- Mahune skuhajte prema prethodno navedenim uputama.
- Zatim im dodajte limunov sok, ulje (preporučujemo maslinovo), sitno narezan češnjak te začine.
- Ukoliko želite ublažiti okus češnjaka, dinstajte ga na ulju, pa na njega dodajte mahune i začinite.
- Na kraju sve prelijte sokom od limuna i salata je spremna za toplo ili hladno posluživanje.
Mahune na salatu s krumpirom
Ovaj recept rezultirat će pravom ljetnom salatom koja je sjajan prilog npr. ribi.
Sastojci:
- 400 g krumpira
- 400 g mahuna
- 1 – 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 – 3 jušne žlice ulja po izboru
- začini (sol, papar, ružmarin, ljuta paprika).
Priprema
- Mahune skuhajte prema prethodno navedenim uputama.
- Krumpir skuhajte u kori, a zatim ga ohladite i ogulite. Narežite krumpir na kockice ili ploškice po izboru.
- Odvojeno napravite umak od ulja po izboru, limunovog soka i začina, dok u posebnu zdjelu za salatu pomiješajte mahune i krumpir.
- Prelijte krumpir i mahune umakom te sve dobro pomiješajte. Poslužite dobro ohlađeno kao prilog ili glavno jelo.
Pročitajte članak “Ulja koja čuvaju naše zdravlje“.
Mahune na salatu s jajima (šarena salata)
Sljedeća salata upotpunjena je i proteinima, tako da odmah imate cjeloviti obrok.
Sastojci:
- 200 g zelenih mahuna
- 200g žutih mahuna
- 4 kuhana jaja (dovoljno tvrda za rezanje)
- 1 glavica luka ili 2 režnja češnjaka
- 1 – 4 jušne žlice maslinovog ili ulja po izboru
- 100 – 200 g feta sira
- začini (sol, papar, kopar i sl.).
Priprema
- Mahune skuhajte prema prethodno navedenim uputama. Pred kraj stavite kuhati jaja u posebnu posudu.
- Jaja zatim ogulite, ohladite i narežite na četvrtine. Luk ili češnjak narežite na sitne komadiće.
- Sve stavite u veliku posudu za salatu, prelijte uljem, dodajte začine i feta sir.
- Poslužite salatu toplu ili hladnu kao glavno jelo ili prilog.
Mahune na salatu sa vrhnjem
Salata od mahuna s vrhnjem je najjednostavniji recept. U salatu od mahuna po izboru, bile to zelene ili žute mahune na salatu, dodajte kiselo vrhnje. Preporučljivo je vrhnje dodati u hladnu salatu kako se ono ne bi pretvorilo u grudice, već lijepo povezalo u kremastu cjelinu.
Svježe mahune na salatu
Salatu od mahuna nije moguće napraviti od sirovih svježih mahuna, ali je zato poželjno uvijek koristiti svježe ubrane mahune koje se vrlo lako čiste. Samo ih temeljito operite te im odstranite krajeve i konce iz sredine da dobijete jednolične mahune.
Ukoliko ne možete doći do svježih mahuna ili nije sezona, poslužit će vam i smrznute mahune. Imajte na umu da se smrznute mahune prije zamrzavanja blanširaju, stoga im je potrebno mnogo manje vremena kako bi bile gotove.
Pročitajte i članke:
- Kako napraviti zdravu salatu?
- Kako se motivirati da jedemo više salate od svježeg povrća?
- Ljetne salate – recepti
- 3 ljetne salate koje štede vrijeme i tijelo pune ‘gorivom’.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Mahune. Coolinarika.com.
- Nećete vjerovati: Kako pravilno skuhati mahune?. (2016). Gastro.hr.
- Stanišić, Dj. (2014). Salata s mahunama. Ljepotaizdravlje.hr.