Kruh bez brašna – recepti bez glutena, bez jaja

Kruh bez brašna

Kruh bez brašna dugo je bio nemoguća, a poželjna misija za osobe s intolerancijom na gluten ili na dijeti sa smanjenim udjelom ugljikohidrata kao što su LCHF prehrana, Paleo prehrana itd.

Također, osobe koje treniranjem žele izgraditi mišićnu masu teže smanjivanju ugljikohidrata pa se proteinski kruh čini idealnim doručkom ili međuobrokom.

Sjemenke

Zdravi kruh – recept

Kad je recept za kruh, pogotovo onaj bez brašna, u pitanju, treba u obzir uzeti sljedeće sastojke:

Ovisno o toleranciji određene namirnice, možete izabrati između različitih recepata za kruh bez brašna i kvasca.

Kruh od sjemenki

Kruh od orašastih plodova i sjemenki

Kruh sa sjemenkama i orasima odličan je izvor vrijednih masnoća i minerala, a ujedno je i kruh bez glutena.

Sastojci:

Priprema:

  1. Umutite jaja.
  2. Dodajte sol, sodu bikarbonu i vodu.
  3. Sameljite sve sjemenke u fino brašno.
  4. Zamijesite kruh.
  5. Pecite 50 minuta na 180°C.

Kruh bez glutena

LCHF kruh bez glutena

Bezglutenski kruh koji odgovara načelima LCHF prehrane podrazumijeva domaći kefir ili jogurt, sjemenke, bademe i psyllium koji je odličan za detoksikaciju.

Sastojci:

  • 100 g lanenih sjemenki,
  • 100 g suncokretovih sjemenki,
  • 200 g badema,
  • 40 g psylliuma,
  • 250 g domaćeg kefira/jogurta/kiselog vrhnja,
  • 6 jaja,
  • 10 g praška za pecivo,
  • čajna žličica soli,
  • prstohvat stevije,
  • po želji cimet, kardamon, suhe brusnice itd.

Priprema:

  1. Sjemenke i bademe stavite u blender i sameljite do teksture brašna.
  2. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj posudi sve mokre.
  3. Zatim ih sjedinite i dobro promiješajte.
  4. Smjesu stavite u kalup i pecite 50 minuta na 180°C.

Još jedan recept za zdravi kruh bez glutena možete pronaći na ovoj poveznici.

Smeđa riža

Kruh bez brašna i jaja

Ako tražite kruh od sjemenki bez jaja, evo recepta s visokokvalitetnim namirnicama kao što su smeđa riža koja je od bijele bogatija uljima, vlaknima, vitaminima i mineralima, sjemenke, javorov sirup, kim itd.

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica,
  • 1,5 šalica kuhane smeđe riže,
  • 1/2 šalice suncokretovih sjemenki,
  • 1/2 šalice sezamovih sjemenki,
  • 1/2 šalice bučinih sjemenki,
  • 3 jušne žlice chia sjemenki,
  • 3 jušne žlice psylliuma,
  • 1 čajna žličica soli,
  • 3 jušne žlice maslinovog ili kokosovog ulja,
  • 1 jušna žlica javorovog, agavinog ili datuljinog sirupa ili meda,
  • 1/3 čajne žličice kima, ružmarina ili bosiljka,
  • 1,5 šalica vode.

Postupak:

  1. Stavite sve suhe sastojke u zdjelu.
  2. Skuhajte smeđu rižu.
  3. Pomiješajte rižu s vodom, dodajte u suhe sastojke i promiješajte.
  4. Dodajte ulje i sirup te dobro promiješajte.
  5. Na dno kalupa posipajte malo sjemenki i dobro utisnite smjesu.
  6. Ostavite smjesu najmanje pola sata da se učvrsti, najbolje sat – dva.
  7. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  8. Pecite kruh pola sata u kalupu.
  9. Zatim ga pažljivo istresite na rešetku i pecite još 30 – 40 minuta.
  10. Kad je gotov, kruh se treba ohladiti barem pola sata prije rezanja.
  11. Dobro ga je čuvati u hladnjaku.

Heljda

Kruh od cijelog zrna heljde

Heljda ne sadrži gluten, a bogata je dijetalnim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i flavonoidima. Kruh od heljde smanjuje razinu šećera u krvi, visok tlak i kolesterol.

Sastojci:

  • 300 g heljde,
  • 200 – 300 ml vode,
  • 2 čajne žličice soli,
  • sjemenke lana.

Priprema:

  1. Namočite heljdu 12 sati.
  2. Ocijedite heljdu kroz gazu, ali ne ispirite je (može ostati malo vode, zato u sastojcima piše 200 – 300 ml vode, ako ostane neocijeđeno, dodajte 200 ml, a ako je skroz ocijeđeno, dodajte 300 ml).
  3. U blender stavite heljdu, vodu, sol i sjemenke.
  4. Blendajte dok smjesa ne bude jednolična, tj. dok se voda više ne odvaja od heljde kad se isključi blender (minuta – dvije).
  5. Stavite u staklenu zdjelu i prekrijte krpom, a zdjelu stavite na mjesto sobne temperature (20-ak °C), ne u hladnjak!
  6. Nakon 24-satne fermentacije izlijte smjesu u manji kalup.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 50 minuta.
  8. Zatim smanjite temperaturu na 175°C i pecite još 10 – 15 minuta.

Još recepata za kruh od heljde pročitajte ovdje.

Kruh bez ugljikohidrata

Kruh bez ugljikohidrata – recept

Kruh bez brašna sa sirnim namazom jednostavan je i lagan. Od tri sastojka dobivate više kruščića koje možete konzumirati u bilo koje doba dana.

Sastojci:

  • 3 jaja,
  • 100 g kremastog sira,
  • prstohvat praška za pecivo.

Priprema:

  1. U jednoj posudi pomiješajte žumanjke, kremasti sir i prašak za pecivo.
  2. U drugoj posudi smiksajte tvrdi snijeg od bjelanjaka.
  3. U kalup stavite papir za pečenje.
  4. Oblikujte 8 – 10 kruščića.
  5. Pecite 20 – 30 minuta na 180°C.

Posni sir

Kruh bez brašna sa sirom

Zobene su pahuljice bogate vlaknima koje usporavaju probavu ugljikohidrata pa sitost traje dulje, a tu su i visokovrijedni proteini. Uz posni sir ovo je pravi recept za proteinski kruh.

Sastojci:

  • 500 g posnog sira,
  • 500 g sitnih zobenih pahuljica,
  • 4 jaja,
  • 2 čajne žličice soli,
  • 1 čajna žličica praška za pecivo ili sode bikarbone,
  • 2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki.

Priprema:

  1. Sve sastojke dobro izmiješajte.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje pa prebacite smjesu.
  3. Pecite na 170 – 180°C, ovisno o jačini pećnice, otprilike 35 minuta (probodite čačkalicom, ako izađe suha, kruh je gotov).

Recept za čisti zobeni kruh možete pronaći na ovoj stranici.

Recept za proteinski kruh

Proteinski kruh

Osim zobenih pahuljica, ovaj proteinski kruh podrazumijeva heljdu i proteinski prašak koji će povećati udio bjelančevina.

Sastojci:

  • 1 šalica heljde,
  • 3/4 šalice sitnih zobenih pahuljica,
  • 2 mjerice proteinskog praška bez okusa,
  • 2 jaja,
  • 3 bjelanjka,
  • 2 jušne žlice jogurta,
  • 1 čajna žličica sode bikarbone,
  • 1 čajna žličica soli,
  • 1 jušna žlica sezamovih sjemenki,
  • 2 dcl vode.

Priprema:

  1. Heljdu sameljite u brašno.
  2. Dodajte zobene pahuljice, proteinski prašak i sezamove sjemenke.
  3. U odvojenoj posudi pomiješajte jaja, jogurt, sodu bikarbonu i sol.
  4. Spojite mokre i suhe sastojke te sve dobro promiješajte.
  5. Na kraju dodajte vodu po potrebi.
  6. Smjesu dobro promiješajte i ulijte u namašćen kalup.
  7. Pecite oko 35 minuta na 180°C.
Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu