Brze vege tortilje: Pet recepata za brz i kvalitetan obrok
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Tortilje su ponekad jedan od najpraktičnijih i najbržih načina kako spremiti kvalitetan obrok. Osim toga, nude raznolikost jer ih stalno možemo puniti drugačijim sastojcima.
Odličan su obrok za ponijeti na posao, a mogu biti dobar izbor doručka, ručka i večere.
Donosimo nekoliko ideja za punjenje za tortilje bez mesa, tj. brze vege tortilje.

Brze vege tortilje s povrćem i tofuom
Najbrži način za spremiti tortilje jest koristiti gotove integralne tortilje, razno sirovo povrće koje je dovoljno oprati i narezati te neki izvor proteina koji ne zahtijeva termičku obradu.
Sastojci:
- 2 integralne tortilje
- 100 g dimljenog tofua (mljevenog)
- zelena salata (narezana na trakice)
- nekoliko prepolovljenih cherry rajčica
- pola crvene paprike (narezane na kockice ili trakice)
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte mljeveni tofu, povrće i vegansku majonezu.
- Tortilje zagrijte na tavi, a potom ih punite pomiješanom smjesom.
- Posipajte prehrambeni kvasac po vrhu i zarolajte.

Tortilje s kvinojom
Kvinoja je pseudožitarica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline.
Sastojci:
- 4 integralne tortilje
- 1 šalica kuhane kvinoje
- pola avokada (narezanog na kockice)
- pola šalice kockica rajčica
- pola šalice kukuruza
- pola šalice sjeckanog peršina
- 2 jušne žlice limunovog soka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- origano
- čili
- kim
- crni papar
- kurkuma
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte kvinoju, rajčicu, kukuruz i peršin, a potom dodajte sve začine, ulje i limunov sok te pomiješajte.
- Tortilje zagrijte na tavi, potom ih punite napravljenom smjesom i zarolajte.

Zapečene vege tortilje punjene sojinim ljuspicama
Sojine ljuspice odličan su izvor proteina, sadrže ih puno više od samog mesa, a izvrsna su namirnica za uravnoteženje obroka proteinima u veganskim receptima.
Sastojci:
- 4 tortilje
- 1 šalica sojinih ljuspica
- pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
- pola paprike (narezane na trakice)
- pola šalice kukuruza
- 1 šalica sjeckane rajčice
- pola šalice crnih maslina (nasjeckanih)
- pola šalice avokada (narezanog na kockice)
- 1/4 šalice veganskog sira
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica prehrambenog kvasca
- pola šalice biljnog vrhnja
- crni papar
- sol.
Sastojci za umak:
- 2 jušne žlice biljnog jogurta ili vrhnja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- pola čajne žličice senfa
- začini po želji.
Priprema
- Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite ih da nabubre, a potom ih dobro ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte crveni luk i papriku, a kada omekane, dodajte kukuruz, sojine ljuspice, rajčicu, začine i masline. Dinstajte još nekoliko minuta.
- Punite svaku tortilju napravljenom smjesom, a na vrh dodajte kockice avokada i biljni sir.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Tortilje zarolajte i osigurajte kako sadržaj ne bi iscurio van.
- Pecite tortilje oko 15 minuta dok ne pozlate.
- U međuvremenu u zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak.
- Kad su pečene, dodajte umak u tortilje i po želji svježe povrće poput salate.

Brze vege tortilje sa seitanom
Još jedan izvrstan izvor proteina u veganskoj prehrani je seitan, iako nije toliko popularan kao tofu. Možete ga nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili u pojedinim velikim supermarketima.
Sastojci:
- 4 tortilje
- 200 g seitana (narezanog na trakice)
- pola šalice konzerviranog kukuruza
- pola glavice crvenog luka (nasjeckanog)
- pola zelene paprike (narezane na kockice)
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog korijandera.
Začini za seitan:
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice kima
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- pola čajne žličice čilija
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica soja sosa.
Sastojci za umak:
- 3 jušne žlice biljnog jogurta
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- pola čajne žličice češnjaka u prahu
- crni papar
- sol.
Priprema
- Napravite marinadu od sastojaka, odnosno začina za seitan te dodajte trakice seitana i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i papriku nekoliko minuta, a potom dodajte marinirani seitan i pržite ga oko pet minuta.
- Umiješajte kukuruz i limunov sok.
- Sve sastojke za umak pomiješajte u maloj zdjelici.
- Tortilje zagrijte, punite ih smjesom od seitana, dodajte umak i zarolajte.

Vege tortilje s grahom i umakom od indijskih oraščića
Grah je jedan od osnovnih sastojaka tortilja, dolazi iz skupine mahunarki, a zajedno s tortiljom napravljenom od žitarica ove brze vege tortilje osigurat će sve esencijalne aminokiseline.
Sastojci:
- 4 velike tortilje
- 1 konzerva crvenog graha (ocijeđenog)
- 1 manja tikvica (narezana na kockice)
- 1 ribana mrkva
- pola crvene paprike (narezane na kockice)
- pola šalice kukuruza ili druge žitarice po izboru
- 1 mladi luk (nasjeckan)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- pola čajne žličice kumina
- pola čajne žličice origana
- crni papar
- sol.
Sastojci za umak:
- pola šalice indijskih oraščića
- 1/4 šalice vode
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 jušna žlica limunovog soka
- pola češnja češnjaka
- 1 jušna žlica prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte tikvicu i papriku oko pet minuta, a nakon dodajte i mrkvu, kukuruz, mladi luk, grah i začine. Dinstajte još nekoliko minuta.
- Indijske oraščiće namočite barem jedan sat u vodi, a nakon toga ih dodajte u blender. Ubacite i ostale sastojke te izblendajte u smjesu za umak.
- Zagrijte tortilje, a potom po želji prije punjenja stavite svježe povrće kao što je salata, rikola i sl.
- Dodajte punjenje i umak od indijskih oraščića, zarolajte i poslužite.
Pročitajte i ove članke:
- Jednostavno punjenje za tortilje: Imamo recept za ručak pun proteina, a bez mesa! Cijela obitelj će uživati
- Čime puniti tortilje? Nutricionistica donosi 4 recepta za inspiraciju kod slaganja kompletnog obroka
- Recepti s tortiljama: Potrebno je samo nekoliko minuta za pripremu! Evo nekoliko recepata za zdrave varijante u slatkoj i slanoj verziji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ayurveda za žene: Kako prirodno do hormonalne ravnoteže?
- Suzana Mussiow
- 6 min čitanja