Varivo od slanutka i krumpira koje možete ponijeti na posao
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
S početkom jeseni počinje i sezona variva, a kako je jesen stigla zaista u svojem punom potencijalu, vrijeme je za tople i hranjive obroke. Slanutak je mahunarka koju možemo koristiti konzerviranu ili suhu pa je skuhati kod kuće.
Krumpir je nezaobilazni sastojak skoro svakog variva, daje nam potrebne ugljikohidrate, a opet ne sadrži toliko kalorija kao žitarice. Slanutak nam osigurava proteine, vlakna i složene ugljikohidrate.
Varivo od slanutka i krumpira idealan je odabir za nutritivno bogati ručak čak i na poslu.
Evo i recept za super zdravo varivo od slanutka i krumpira. Svakako ubacite još koje povrće u raznim bojama, za više proteina dodajte komadiće nemasnih komada mesa ili tofu kockice. Naravno, oni kojima treba više energije radi aktivnog posla dodat će i koju žitaricu poput ječma ili kvinoje.
Varivo od slanutka i krumpira za jači imunitet
Ovaj jednostavni recept idealan je kada se trebate riješiti nekih sastojaka, a bit će pun pogodak za jačanje imuniteta u hladnim zimskim danima.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka (ispranog i ocijeđenog)
- 2 srednja krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- 4 šalice povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice crvene paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježeg sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, mrkvu, papriku te dinstajte još pet minuta.
- Potom dodajte slanutak, krumpir, povrtni temeljac i rajčicu te začine.
- Kada varivo zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte ga oko 20 minuta.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.
Varivo od slanutka i krumpira s bijelim mesom
Oni kojima trebaju dodatni izvori proteina ili ne mogu bez mesa spremit će varivo od slanutka i krumpira s kockicama piletine ili puretine.
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 2 srednja krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 1 konzerva slanutka (ispranog i ocijeđenog)
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- pola šalice tikvice (narezane na kockice)
- pola šalice cvjetova brokule
- 4 šalice pilećeg temeljca
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica kumina
- pola čajne žličice origana
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a nakon nekoliko minuta dodajte kockice mesa i dinstajte još oko sedam minuta.
- Potom dodajte češnjak, tikvice, mrkvu i brokulu te dinstajte oko pet minuta.
- Dodajte krumpir, slanutak i pileći temeljac i pustite da zavrije.
- Kad varivo zavrije, ostavite ga da se kuha oko 20 minuta na laganoj vatri i poklopljeno.
Varivo od slanutka i krumpira na veganski
Za one koji ne jedu meso ili žele ukusan i hranjiv obrok bez mesa barem jednom tjedno, rado će spremiti varivo od slanutka i krumpira na veganski način.
Sastojci:
- 1 konzerva slanutka (ispranog i ocijeđenog)
- 100 g tofua
- 3 krumpira (oguljena i narezana na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutiće)
- 2 šalice špinata
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 tikvica (narezana na kockice)
- 400 g rajčice iz konzerve
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica mljevene paprike
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice kumina
- 1 čajna žličica suhog origana
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tofu kockice začinite paprom i soli te ih popržite na jednoj jušnoj žlici maslinovog ulja. Kada dobije boju, sklonite ga sa strane.
- Na drugoj jušnoj žlici maslinovog ulja dinstajte luk nekoliko minuta, a potom dodajte češnjak, mrkvu i papriku te dinstajte dok povrće ne omekša.
- Dodajte začine i dinstajte još minutu – dvije.
- Nakon toga dodajte preostale sastojke – krumpir, povrtni temeljac, lovorov list i rajčicu. Ostavite da se kuha oko 20 minuta na srednje jakoj vatri.
- Zadnjih 10 minuta ubacite tikvicu i slanutak.
- Pred kraj dodajte kockice tofua i maknite lovorov list.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu
- Varivo od ječma i slanutka: Ovaj jednostavan recept bogat proteinima, vlaknima i mineralima ugrijat će vas i zasititi
- Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa.