Punjene paprike bez mesa s jednako ili čak više proteina

Punjene paprike bez mesa

Već nam je dobro poznato da u vegetarijanskoj kuhinji postoji zamjenski recept za svaki recept koji sadrži meso. Iznimka nisu ni punjene paprike bez mesa. Vegetarijanska kuhinja nudi bogatstvo okusa, raznolikih namirnica i bezbrojnih kombinacija. 

Punjena paprika bez mesa sadrži osnovne sastojke poput riže, povrća, začinskog bilja i po želji sira. No, možemo ih spremiti i s tofuom, sojinim ljuspicama, umakom od rajčice ili bešamel umakom.

Mogu sadržavati manje, jednako ili čak više proteina u odnosu na klasične punjene paprike s mesom, ovisno o sastojcima. 

Donosimo nekoliko recepata čije sastojke možete prilagoditi svojim ciljevima i željama. Oni koji sadrže mahunarke ili proizvode na bazi soje ujedno će biti i bogatiji proteinima.

paprike punjene rižom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Punjene paprike bez mesa – recept s rižom, povrćem i sirom

Za početak donosimo recept za paprike punjene rižom i povrćem. Svi su sastojci poznati te nema vegetarijanskih zamjena za one koji nisu upoznati s takvim proizvodima, jedu meso i samo žele koji put preskočiti meso.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite od koštica.
  3. Rižu skuhajte prema uputama.
  4. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte crveni luk, a nakon nekoliko minuta dodajte češnjak, ribanu mrkvu i tikvicu te dinstajte još oko pet minuta.
  5. Povrću dodajte rižu, umak od rajčice i sjeckanu rajčicu, grah i sve začine te dinstajte još oko osam minuta. 
  6. Kad se sve izdinstalo, dobivenom smjesom punite paprike.
  7. Paprike naslažite uspravno u kalup za pečenje te po vrhu posipajte ribani sir
  8. Prekrijte kalup s paprikama folijom i pecite oko pola sata.
  9. Nakon pola sata skinite foliju i pecite još oko 20 minuta
  10. Prije posluživanja po želji posipajte peršinom.
Paprike punjene lećom
FOTO: Shutterstock

Paprike punjene lećom 

Leća je vrlo hranjiva mahunarka bogata složenim ugljikohidratima i proteinima.

U kombinaciji s punjenom paprikom odličan je način kako uvesti više mahunarki u svoju prehranu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Ako koristite suhu leću, isperite je pod vodom i kuhajte u posoljenoj vodi oko 25 minuta.
  2. Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu i mrkvu te dinstajte još pet minuta. 
  4. Umiješajte rajčicu, leću i sve začine te dinstajte još koju minutu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje. 
  7. Ulijte povrtnog temeljca (ili vode) do jedan centimetar. 
  8. Prekrijte paprike folijom i pecite oko 40 minuta.
Vegetarijanska punjena paprika
FOTO: Shutterstock

Vegetarijanska punjena paprika sa sojinim ljuspicama

Sada je vrijeme za jedan pravi vegetarijanski recept s nekim od vege proizvoda. Koristimo sojine ljuspice vrlo bogate proteinima, koje sadrže i duplo više proteina u odnosu na meso.

Naravno, dodajemo povrće kako bismo unijeli i dovoljno vlakana

Sastojci:

Priprema

  1. Sojine ljuspice prelijte kipućom vodom i ostavite oko 10 minuta da upiju vodu i nabubre. 
  2. Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta. 
  4. Umiješajte rajčicu, sojine ljuspice i sve začine te dinstajte još koju minutu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje. 
  7. Ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno. 
  8. Prekrijte paprike folijom i pecite do 40 minuta.
Paprike punjene krumpirom i povrćem
FOTO: Shutterstock

Paprike punjene krumpirom i povrćem 

Krumpir je univerzalna namirnica koje su uklapa u apsolutno sve recepte. Dat će onu potrebnu težinu i punoću okusa kada koristimo puno svježeg neškrobnog povrća.  

Ove punjene paprike bit će idealan prilog nekom izvoru proteina poput tofua ili mesa.

Sastojci:

Priprema

  1. Krumpire ogulite, narežite na kockice i kuhajte oko 15 minuta u posoljenoj vodi. Nakon toga ih ocijedite i zgnječite u pire
  2. Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta. 
  4. Umiješajte pire od krumpira, peršin sve začine te dinstajte još koju minutu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje. 
  7. Ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno. 
  8. Prekrijte paprike folijom i pecite do 40 minuta.
Zapečene vegetarijanske punjene paprike
FOTO: Shutterstock

Zapečene vegetarijanske punjene paprike 

Za kraj donosimo još jedan recept za vegetarijanske punjene paprike, ovaj put s mljevenim tofuom. 

Sastojci:

Priprema

  1. Paprike operite, odrežite vrhove i izdubite koštice te unutarnje pregrade.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a nakon pet minuta dodajte tikvicu, papriku i mrkvu te dinstajte još pet minuta. 
  3. Umiješajte rajčice, tofu, peršin sve začine te dinstajte još koju minutu.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  5. Punite paprike smjesom te ih uspravno položite u kalup za pečenje. 
  6. Ulijte malo vode, tek toliko da prekrije dno. 
  7. Prekrijte paprike folijom i pecite do 30 minuta.
  8. Nakon pola sata maknite foliju te posipajte (veganski) ribani sir
  9. Pecite još oko 10 minuta. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu