Varivo od koprive: Uberite je za tri okrjepljujuća recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Kopriva je samonikla biljka koju ne pamtimo po dobrom ako se vratimo u djetinjstvo jer smo se, igrajući se, često znali opeći. Međutim, iz perspektive odraslih znamo za njezina ljekovita svojstva u narodnoj medicini.
Kopriva se konzumira svježa ili osušena pa se koristi za čaj. Upotrebljava se u kurama za čišćenje tijela, za poboljšanje cirkulacije, a bogata je i željezom te vitaminom C pa je idealna za one koji pate od manjka željeza.

Kopriva sadrži i druge važne vitamine i minerale, a u kulinarstvu se koristi u:
- salatama
- varivima
- pireu
- palačinkama
- umacima za tjesteninu
- pitama.
Ovaj vam put donosimo recept za varivo od koprive koje je vrlo nutritivno bogato, hranjivo i okrjepljujuće. Dodajte i drugo povrće, nadoknadite proteine dodatkom mesa ili mahunarki, a po želji dodajte i cjelovite žitarice ili škrobno povrće poput krumpira i mrkve.

Varivo od koprive – recept s lećom
Ovaj recept je pogodan za vegane, kada se želite malo odmoriti od mesa ili kada vam treba nešto hranjivo i lagano. Grašak i leća osigurat će proteine i složene ugljikohidrate, a sve namirnice su iznimno nutritivno bogate.
Sastojci:
- 4 šalice listova svježih listova koprive
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica smeđe leće (isprana i ocijeđena)
- 1 šalica svježeg ili smrznutog graška
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 4 šalice povrtnog temeljca
- pola šalice svježe sjeckanog peršina
- maslinovo ulje
- crni papar
- prstohvat kumina
- sol.
Priprema
- Rukavicama uklonite stabljike koprive, a listove operite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kada postanu staklasti, ulijte povrtni temeljac.
- Kada zavrije, dodajte leću i pustite da se kuha oko 20 minuta.
- Potom dodajte grašak i mrkvu te kuhajte još oko osam minuta.
- Zatim dodajte listove koprive i začine i kuhajte još oko pet minuta.
- Na kraju umiješajte peršin.

Varivo od koprive i krumpira
Većina variva je nezamisliva bez krumpira koji pridonosi škrobom, odnosno ugljikohidratima te daje gustoću jelu. Međutim, kako bismo osigurali sve makronutrijente, dodajemo pileće meso, a vegetarijanci mogu dodati kockice tofua.
Sastojci:
- 4 šalice listova svježih listova koprive
- 2 veća krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 komada pilećih prsa (narezanih na kockice)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 šalica cvjetova brokule
- 1 šalica graha
- pola šalice svježe sjeckanog peršina ili korijandera
- oko 6 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
- pola čajne žličice paprike u prahu
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Rukavicama uklonite stabljike koprive, a listove operite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kada postanu staklasti, dodajte kockice piletine i dinstajte nekoliko minuta.
- Potom dodajte krumpir, grah, brokulu i mrkvu, prelijte temeljcem i pustite da zavrije.
- Smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok krumpir ne bude kuhan.
- Pred kraj dodajte začine i peršin ili korijander i poslužite uz krišku raženog ili kukuruznog kruha.

Kopriva varivo s ječmom i slanutkom
Za bazu svakog variva od koprive možete koristiti ove sastojke:
- svježe listove koprive
- luk i češnjak
- povrtni ili pileći temeljac
- crni papar i sol
- maslinovo ulje.
Nakon toga dodajte razne mahunarke, žitarice, povrće, druge začine po želji, a možete dodati i meso, tofu, čak i ribu. Mi ćemo rado pojesti varivo od koprive s ječmom i slanutkom.
Sastojci:
- 4 šalice listova svježih listova koprive
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica ječma (opranog i ocijeđenog)
- 1 šalica ocijeđenog slanutka iz konzerve
- oko 6 šalica povrtnog ili pilećeg temeljca
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 tikvica (nasjeckana na kockice)
- 1 čajna žličica kurkume
- pola čajne žličice kima
- pola čajne žličice mljevene paprike
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Rukavicama uklonite stabljike koprive, a listove operite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a kada postanu staklasti, dodajte ječam te ga pirjajte nekoliko minuta.
- Dodajte mrkvu i tikvicu te prelijte temeljcem.
- Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko pola sata dok ječam ne omekša.
- Pred kraj umiješajte slanutak, začinite i poslužite uz integralni kruh po želji.
Pročitajte i članke:
- Varivo od blitve: Odličan način za veći unos zelenog lisnatog povrća! Imamo recepte bez mesa, s mesom i slanutkom
- Varivo od miješanog povrća: Nije skupo, a unijet ćete dnevnu dozu povrća! Imamo recepte koji su melem za organizam
- Varivo od mladog boba s tjesteninom: Nutricionistica donosi tri uravnotežena recepta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Zdravi i jednostavni kolači za Uskrs bez težine u želucu
- Zrinka Babić
- 4 min čitanja