Tuna u salamuri: Manje kaloričan i jeftin izvor proteina! Ovi su recepti kao stvoreni za dane kad nemate vremena ili želite nešto lagano
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Tuna je vrlo ukusna riba koja se lako uklapa u razne recepte. Odličan je izvor proteina u salatama, tortiljama, lazanjama s povrćem, nutritivno bogatijim sendvičima, doručcima s jajima itd. No, kako biste izbjegli dodatne kalorije iz ulja, odaberite manje kaloričnu opciju, a to je tuna u vlastitom soku ili tuna u salamuri.
Tuna u salamuri – cijena
Tuna u salamuri dostupna je u većoj konzervi od 112 g i košta oko 1,72 eura. Također, dolazi i u manjim limenkama po tri komada zajedno u kartonskoj ambalaži. Riječ je o konzervi od 56 g, a tri u pakiranju koštaju oko 3,05 eura.
Tuna u vlastitom soku dostupna je u većini trgovačkih lanaca kao dio njihove vlastite ponude, odnosno trgovačke marke. Područja ulova su najčešće Atlantik, Indijski i Tihi ocean, uz pomoć okružujuće i podizne mreže.
Udio soli u salamuri je oko 1,2 %, dok ostatak čini voda. Tuna u salamuri nije usitnjena, već u komadima. Prije konzumacije voda se ocijedi te je riba spremna za daljnju pripremu.
Tuna u salamuri – kalorije
Tunu ubrajamo u nutritivno bogate, a kalorijama siromašne namirnice. Odličan je izvor proteina. Na 100 g tuna u vlastitom soku sadrži:
- 114 kcal
- 1,1 g masti
- 26 g proteina
- 0 g ugljikohidrata.
Odlična je namirnica ako ste na redukcijskoj dijeti i želite postići kalorijski deficit. No, tunu nikako nemojte konzumirati svaki dan, već njezinu konzumaciju ograničite na jednom tjedno u količini oko 110 g.
Nažalost, tuna je sklona nakupljanju teških metala iz okoliša pa je najsigurnije voditi računa o kontroliranom unosu tune.
Možete preporučenu tjednu količinu tune rasporediti na dva puta, odnosno na 50 g, što će dati 13 g proteina. Ostatak proteina lako se nadomjesti iz drugih izvora poput sira, mahunarki, jaja, tofua itd.
Tuna u salamuri – recepti
Oslonite se na tunu kao na izvor lako probavljivih proteina kad ste u žurbi i trebaju vam brzi recepti za ručak na poslu.
Salata s tunom i mozzarellom
Donosimo recept za jednostavnu i uravnoteženu salatu koja je gotova u nekoliko minuta.
Sastojci:
- 1 mala konzerva tune u salamuri
- 1 šalica rikole
- nekoliko komada cherry rajčica (prepolovljenih)
- 4 jušne žlice kukuruza iz konzerve
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 4 – 5 kuglica mozzarelle
- 1 čajna žličica sezama
- 1 čajna žličica balzamičnog octa
- sok polovice limuna
- prstohvat origana
- prstohvat bosiljka
- prstohvat mažurana
- prstohvat soli.
Priprema
- Povrće operite i narežite.
- Tunu ocijedite.
- Sjemenke sezama kratko popržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke, začinite i posipajte prženim sezamovim sjemenkama.
Integralna tortilja s tunom i feta sirom
Još jedan brz i hranjiv obrok je tuna u integralnoj tortilji s povrćem. Sve sastojke već sigurno imate kod kuće, izdvojite 10 minuta i spremite ukusan ručak ili večeru.
Sastojci:
- 1 integralna tortilja
- 1 jušna žlica sirnog namaza
- 1 mala konzerva tune u salamuri
- pola šalice matovilca
- 2 jušne žlice feta sir (narezanog na kockice)
- 1 čajna žličica čvrstog jogurta
- crni papar.
Priprema
- Tortilju zagrijte na tavi.
- Premažite tortilju sirnim namazom.
- U zdjeli pomiješajte ocijeđenu tunu, matovilac, crni papar, feta sir i jogurt.
- Punite tortilju dobivenom smjesom i zarolajte.
Tjestenina s tunom, povrćem i parmezanom
Jedna od najdražih kombinacija s tunom je ona s tjesteninom. Tuna s tjesteninom poslužit će kao samostalni obrok ili kao prilog nekom glavnom jelu. Također se brzo pravi, a u nastavku donosimo recept za zdrav i uravnotežen obrok.
Sastojci:
- 1 velika konzerva tune u salamuri
- 100 g integralne tjestenine
- 1 jušna žlica veganske majoneze
- pola šalice krastavca (narezan na kolutove i četvrtine)
- 1 rajčica (sitno narezana na kockice)
- 1 čajna žličica mješavine mediteranskih začina
- pola žute ili zelene paprike (sitno narezane na kockice)
- 1/3 šalice parmezana
- sol
- crni papar.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Povrće operite i narežite, tunu ocijedite te ove sastojke pomiješajte u zdjeli.
- Dodajte tjesteninu i sve preostale sastojke te posipajte parmezanom.
Pročitajte članak “Tjestenina s tunom – zdrave verzije s kojima ćete ostvariti svoje fitness ciljeve“.
Pašteta od tune u vlastitom soku
Iako na tržištu postoje gotove paštete od tune, ništa nije slasnije od prave domaće paštete. U receptu koristimo malo veću količinu tune kako biste imali paštetu za više dana.
Sastojci:
- 150 g tune iz salamure (ocijeđene)
- 60 g krem sira
- pola čajne žličice svježeg kopra (sjeckanog)
- 3 jušne žlice mladog luka (sitno sjeckanog)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- pola čajne žličice ribane eko limunove korice
- pola čajne žličice soli
- pola čajne žličice crnog papra
- pola čajne žličice tabasco umaka (opcionalno).
Priprema
- Ocijeđenu tunu izblendajte u blenderu.
- Tunu prebacite u zdjelu i pomiješajte s ostalim sastojcima.
- Poslužite uz hrskavi kruh ili tost.
- Ostatak paštete od tune stavite u staklenku i u hladnjak te potrošite unutar tri dana.
Pročitajte članak “Pašteta od tune – recepti za svačiji gušt“.
Korejske tuna palačinke
Jeste li ikad probali napraviti popečke od tune ili korejske tuna palačinke? Ovaj jednostavan recept unijet će dašak inovativnosti u vaše kulinarske prakse.
Sastojci:
- 200 g tune iz salamure (ocijeđene)
- 1 jušna žlica maslinovog ulja (za prženje)
- 1/4 luka (sitno sjeckanog)
- 30 g mrkve (sitno sjeckane)
- 2 jaja
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 2 jušne žlice višenamjenskog brašna
- pola čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice crnog papra
- 2 čajne žličice naribanog cheddar sira (opcionalno).
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke osim maslinovog ulja.
- Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i uz pomoć žlice oblikujte male palačinke ili popečke.
- Pecite ih oko 2 – 3 minute sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju.
- Poslužite korejske tuna palačinke uz zdjelicu riže i sojin umak.
Pročitajte i ove članke:
- Priprema lososa: Pun je omega-3 masnih kiselina, ali se lako presuši! Pripremite ga na tavi i u pećnici bez da izgubi sočnost
- Riba u škartocu s povrćem: Lako probavljivi proteini i pregršt mikronutrijenata! Imamo 4 jednostavna i fina recepta
- Jednostavni recepti za ručak: Nemamo vremena, a dostava je skupa! Zato donosimo ideje za ručak preko tjedna uz koje štedite vrijeme i novac.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja