Hrana za dobar vid: Evo koje su namirnice dobre za oči i koji nam vitamini trebaju za zdrave oči

Hrana za dobar vid

Vid je jedno od najvažnijih osjetila putem kojeg dobivamo informacije iz vanjskog svijeta. Očuvanje zdravlja očiju i vida trebalo bi nam biti od velike važnosti, a ako općenito brinemo o zdravlju, to će se odraziti i na kvalitetu vida. Zato vam u nastavku otkrivamo koja je hrana za dobar vid.

Koliko je hrana za vid bitna govori činjenica da zbog deficita npr. vitamina A možemo oslijepiti. Nažalost, sljepoća je, posebice kod djece, prisutna u zemljama u razvoju koje se pretežito prehranjuju rižom koja ne sadrži beta karoten, a koji organizam pretvara u vitamin A. 

U razvijenim dijelovima svijeta vrlo teško se može dogoditi slučaj sljepoće zbog nutritivnih deficita, ali to ne znači da ne treba voditi računa o tome koje namirnice su dobre za oči. Drugim riječima, zapadni svijet obiluje industrijski proizvedenom i procesuiranom hranom koja je siromašna nutrijentima, a bogata kalorijama. 

Koje namirnice su dobre za oči
FOTO: Shutterstock

Hrana za dobar vid 

Ako se pridržavamo principa pravilne prehrane, nećemo samo očuvati zdravlje očiju, već i cjelokupno zdravlje. Pravilna prehrana počiva na tri ključne riječi:

  • uravnoteženost
  • umjerenost
  • raznolikost.

Uravnoteženost se odnosi na to da u svakom obroku imamo proteine, složene ugljikohidrate i masti. Tako ćemo osigurati dovoljno energije i nutrijenata organizmu, ali i spriječiti napadaje gladi i prejedanje

Umjerenost se odnosi na količinu hrane, odnosno kalorije. Energetski unos treba biti u skladu s našom potrošnjom, ali i trenutnim ciljevima i razinom fizičke aktivnosti. 

Raznolikost znači što više različitih boja na tanjuru i što više različitih skupina namirnica kao što su: integralne žitarice, mahunarke, povrće, voće, mliječni proizvodi, nemasno meso, sjemenke, orašasti plodovi, nezasićene masti, riba. 

Pročitajte članke:

Vitamini za dobar vid
FOTO: Shutterstock

Koje namirnice su dobre za oči?

Za dobar vid na svoj tanjur posebno dodajte narančaste boje jer upravo ta boja upućuje da su vitamini za dobar vid sadržani u njoj. Naime, narančasta, ali i žuta boja znak je da je ta namirnica bogata beta karotenom koji se u organizmu pretvara u retinol ili vitamin A

Namirnice žute i narančaste boje za bolji vid su: 

Mrkva je vjerojatno najpoznatija namirnica u kojoj su sadržani najbolji vitamini za oči. Kada se poprečno prereže, upravo unutrašnjost mrkve i podsjeća na oko. Naime, mrkva sadrži veliku količinu beta karotena zbog čega preventivno djeluje na pojavu glaukoma, katarakte, ali i kratkovidnost. Osim za vid, beta karoten je važan i u prevenciji različitih vrsta raka.

Iako je najbolje osigurati sve potrebne nutrijente putem hrane, ponekad se pojedinci odluče na dodatke prehrani beta karotenom, no uvijek se prije toga savjetuje konzultacija sa stručnjakom. Nikako nemojte dodatke prehrani uzimati na svoju ruku jer ponekad možete napraviti više štete nego koristi.
Hrana za vid
FOTO: Shutterstock

Limun, grejp, naranča i paprika bogati su vitaminom C koji je esencijalan vitamin zbog čega njegova konzumacija treba biti svakodnevna. Naime, vitamin C je također važan u prevenciji katarakte, mrene ili pak makularne degeneracije. 

Žuti kukuruz također sadrži beta karoten. Kukuruz možemo konzumirati na različite načine: kao kuhani, u obliku kokica, kukuruznog brašna ili nezašećerenih kukuruznih pahuljica. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, magnezij, kalij i fosfor. 

Iako se često savjetuje konzumacija svježeg voća i povrća, kuhani kukuruz povećava svoja antioksidacijska svojstva zbog čega nas štiti od raka, slobodnih radikala, a onda i od degenerativnih bolesti poput katarakte. 

Jaja su bogata luteinom i vitaminom A, što znači da konzumacija jaja može spriječiti noćno sljepilo, ali i suhe oči. Osim luteina, jaja sadrže i zeaksantin protiv molekularne degeneracije i katarakte. Ne trebamo se bojati konzumacije jaja zbog kolesterola, ali ne treba ni pretjerivati u konzumaciji. 

Pročitajte članak “Salata s jajima: recepti kada ne znate što s kuhanim jajima“.

Najbolji vitamini za oči
FOTO: Shutterstock

Bundeva je, baš poput mrkve, bogata beta karotenom, ali i luteinom i zeaksantinom za prevenciju degenerativnih bolesti očiju. Upravo je jesensko vrijeme razdoblje kada od bundeve možemo napraviti različite ukusne i zdrave recepte. 

Pročitajte članak “Jela od bundeve: Ovi zdravi recepti s bundevom unijet će jesensku čaroliju u vaše domove“.

Pire od bundeve iskoristite za pite, kao prilog jelima, ali tu su i brojni drugi proizvodi od bundeve poput bučinog brašna, bučinog ulja i bundevinih sjemenki koje su odlične za zdravlje očiju. 

Dinja je bogata i vitaminom A i vitaminom C što je čini odličnim izborom namirnice za bolji vid. Naime, dinja sadrži antioksidanse važne za borbu protiv slobodnih radikala kao što su zeaksantin, kolin i beta karoten. Upravo su i antioksidansi važni za očuvanje dobrog vida. 

Pročitajte članak “Antioksidansi – što su i kako djeluju?“.

Kada pripremate povrće bogato beta karotenom, poput mrkve, bundeve ili batata, svakako dodajte neki izvor masti poput maslinovog ulja. Naime, vitamin A je topiv u mastima, pa će upravo dodatak masti pospješiti njegovu apsorpciju. Osim vitamina A, vitamini D, K i E također se ubrajaju u vitamine topive u mastima

Batat
FOTO: Shutterstock

Batat, opet zbog svoje specifične narančaste boje upućuje na to da sadrži beta karoten koji pomaže kod noćnog vida, što je posebice važno za vozače u prometu. No, isto tako, batat sadrži vitamine C i E koji se također ubrajaju u antioksidanse i tako djeluju kao najbolji vitamini za oči. Dodajte batat u obliku pirea jelima i tako osigurajte svoju dnevnu dozu beta karotena. 

Pročitajte članak “Vitamini za oči – vodič kroz vitamine za zdravlje očiju“.

Ostala hrana za bolji vid

Osim namirnica narančaste i žute boje, postoji i druga hrana za bolji vid

Mahunarke sadrže vlakna, proteine, ali i cink koji je u direktnoj vezi s imunitetom. Osim toga, cink također indirektno pomaže u zdravlju očiju tako da sudjeluje u metabolizmu vitamina A, što posljedično pomaže očima na privikavanje na tamu. 

Hrana za bolji vid
FOTO: Shutterstock

Riba, posebice plava riba, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje djeluju protuupalno te sprječavaju bolesti oka. Ako muku mučite sa suhim očima, provjerite koliko omega-3 masnih kiselina koje su prisutne u malom broju namirnica unosite. Ako nikako ne možete podnijeti ribu, razmislite o dodacima prehrani. 

Suncokretove sjemenke sadrže cink i vitamin E, mineral i vitamin koji su zaslužni za snažan imunitet, ali i zdravlje očiju. Suncokretove sjemenke dodajte u salate, jutarnju zobenu kašu ili u domaći kruh ako ga pravite kod kuće. 

Orašasti plodovi su također hrana za dobar vid – sadrže vitamin E, ali i zdrave masti. Iako su nutritivno bogati, sadrže puno kalorija, pa pripazite na količinu. Jedna jušna žlica orašastih plodova dodanih u zobenu kašu ili 10 – 15 badema ili oraha za međuobrok uz voćku bit će dovoljni. 

Cjelovite žitarice prema piramidi pravilne prehrane trebaju količinski činiti najveći dio prehrane. One sadrže vitamine B skupine i cink koji će pridonijeti zdravlju očiju. 

Za bolji vid
FOTO: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće trebalo bi se pak svakodnevno pronaći na našem tanjuru jer sadrži vitamine C i E te antioksidanse za zdravlje očiju zeaksantin i lutein. Barem u jedan obrok dnevno dodajte neko zeleno povrće. 

Pročitajte i članak “Savjeti za zdravlje očiju“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu