Prirodna zaštita kože od sunca

zastita od sunca

Tri su načina kako se zaštititi od sunca. Prvi je izbjegavati ga. Drugi je koristiti kupovnu kremu za sunčanje vrlo visokog faktora. Treći, o kojem ćemo pisati, je kombinacija koju čini prirodna zaštita kože od sunca prije sunčanja, njega kože nakon sunčanja te pravilna prehrana.Taj način je efikasniji i potpuniji od ”kupovne kreme”.

Izlaganje kože suncu je određena vrsta “agresije“, hitjeli mi to priznati ili ne. Zato prije svega treba (po tko zna koji put) naglasiti da ljeti treba piti mnogo tekućine te izbjegavati sunčanje u periodu od 11 – 17 sati što se pogotovo odnosi na djecu i starije osobe.

Voće i povrće

Raznovrsna prehrana s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima jako je važna. Najvažniji za kožu su sigurno vitamini A, C, E, fitokemikalije – flavonoidi, polifenoli, antocijani te famozni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje.

Beta karoten

Beta karoten je jaki antioksidans. Sastoji se od jedne molekule trans beta – karotena. Prirodni oblik iz voća i povrća ima 2 molekule, i to trans beta – karotena i 9 – cis beta – karotena. Moguće ga je nabaviti kao dodatak prehrani u svakoj ljekarni.

Često se griješi kod doza i duljine perioda uzimanja beta – karotena pa su mnogi razočarani kad nakon potrošenih novaca učinak ipak izostane.

Beta karoten treba uzimati u prirodnom obliku zajedno sa ostalim karotenoidima (jer je tako najefikasniji) u dozi od 30 mg (50000 IU) dnevno tijekom 12 tjedana da bi se polučio značajniji efekt zaštite od opeklina i famoznih alergija.

Beta – karoten rasprostranjen je u voću i povrću u nijansama od žute i narančaste pa sve do tamnozelene boje. Mrkva, dinja, kruška, špinat, blitva bogati su izvori beta karotena.

Sunce
Foto: Unsplash

Ostali karotenoidi

Još jedan karotenoid koji pomaže koži da se brže adaptira na UV zračenje i štiti ju od indirektnog oštećenja DNK je likopen.

Po nekim istraživanjima osobe koje su duži period konzumirale veću količinu likopena teže su dobivale opekline, a ako su ipak nesmotrenim ponašanjem zadobile opekline njihov intenzitet (crvenilo, osjećaj pečenja) bio je manji no kod osoba koje u svojoj prehrani nisu konzumirale veće količine likopena.

Likopen nalazimo u rajčicama, lubenici, grejpu, papaji, guavu, a najbolje se apsorbira iz termički obrađene hrane uz dodatak ulja. Najbolji prirodni izvor likopena kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Preporučena dnevna količina je 810 mg što se može dobiti iz samo 100 g umaka od rajčice.

Zaštita od sunca – korisne masti i vitamini

Vrlo bitni faktori za zdravlje kože kod izlaganja suncu su i kvalitetne masne kiseline prisutne u nerafiniranim uljima noćurka, boreća, konoplje, lana, oraha, ploda divlje ruže (ALA-omega 3) te plavoj ribi i algama (EPA, DHA – omega 3).

Za zdravlje kože presudni su vitamini B skupine koji su prisutni u integralnim žitaricama, te minerali: cink, bakar, mangan i selen

Priroda je vrlo mudra pa nas je u ljetnom periodu opskrbila voćem s najvećim antioksidativnim potencijalom: malinama, borovnicama, grožđem, kupinama, crnim ribizom, višnjama i jagodama, stoga treba nastojati što više konzumirati ga u svježem obliku ili putem prirodnih sokova bez dodanih šećera i aditiva.

Sunčanje
Foto: Unsplash

Aromaterapija kao zaštita od UV-zraka

Da bi zaštitili kožu od štetnog UV zračenja trebamo nanijeti prikladnu uljnu mješavinu prije sunčanja.

Ulja koja posjeduju uvjerljivo najviši zaštitni faktor su
  • ulje sjemenki maline SPF 25 – 50
  • ulje čileanskog lješnjaka SPF 10 – 30 (može se naići na podatak da štiti i od UVA zračenja)
  • Shea maslac pruža dosta nižu zaštitu (SPF 6 – 8) kao i svijetlo sezamovo ulje (SPF 4) pa su prikladni za njegu već potamnjele kože uz napomenu da shea maslac nije prikladan za njegu masne i mješovite kože sklone nastanku komedona.

Ostala bazna ulja koja nalaze svoje mjesto u mješavinama za sunčanje 

Ulje sjemenki nara koje djeluje kemoprotektivno i antitumoralno te jako antioksidativno i protuupalno. Ono pomaže popraviti oštećenja nastala uslijed djelovanja UV zračenja.

Ulje pasjeg trna pruža slabu UV zaštitu, a zbog iznimno visokog udjela karotenoida i tokoferola posjeduje izrazito antioksidativno djelovanje. Poput nara sve je češće sastojak kozmetike protiv bora, a zbog vrlo visoke cijene obično se koristi u koncentracijama od 5 – 10% (veće koncentracije boje kožu crveno).

Ulje sjemena mrkve pored eteričnog ulja sadrži i esencijalne masne kiseline, lipide, beta karoten, triterpene i flavonole. Poput nara i pasjeg trna jako potiče regeneraciju stanica kože te djeluje protuupalno. Korisno je za njegu svih tipova kože, a pogotovo za zrelu i umornu.

Jojoba – hidrira kožu.

NAPOMENA: Sve navedeno odnosi se samo na kvalitetna, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja. Aromaterra.hr 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu