Pšenična trava: Sije se uoči Božića, ali malo ljudi zna da je iznimno ljekovita! Evo kod kojih oboljenja pomaže
- 8 komentara
- 4 min čitanja
Pšenicu su konzumirali stari Egipćani 5.000 godina pr. Kr., uzgajajući je u dolinama Nila. Kasnije su prednosti pšenice prepoznali Grci i Rimljani. Povijesni zapisi govore o širokoj primjeni u medicini. Kinezi su pšenicu koristili za pročišćavanje krvi jer pšenica za sebe veže teške metale te ih odstranjuje iz organizma.
Pšenica se u povijesti koristila i kao sredstvo za jačanje imuniteta te kao lijek protiv upala. Vrlo je jednostavna za uzgoj te je poznajemo kao jednu od kultura koje su otporne na razne vremenske uvjete, a osim toga – pšenica se može uzgojiti na gotovo svakom tlu.
Većina ljudi pšeničnu travu konzumira u obliku soka zbog toga što je teže probavljiva. U specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane pšeničnu travu možete pronaći u obliku trave koja je topiva u vodi, juhe, shakea, smoothieja itd. Varijacija na temu je bezbroj.
Osim toga, zašto biste je kupovali prerađenu, kada je možete uzgojiti u udobnosti vlastitog doma?!
Kod kojih oboljenja pomaže pšenična trava?
Za pšenicu je dokazano da potiče zdravlje cjelokupnog organizma. Pšenična trava jača imunološki sustav, detoksicira tijelo i smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti. U tradicionalnoj medicini se koristi za različite tegobe poput:
- prehlade
- kašlja
- probavnih smetnji
- visoke tjelesne temperature
- reumatoidnog artritisa
- kožnih oboljenja
- kontroliranja razine šećera u krvi
- zdravlja usne šupljine i zubi
- za normaliziranje rada štitnjače
- za prevenciju karcinoma
- za prevenciju bolesti srca i krvožilnog sustava
- liječenje anemije
- ublažavanje štetnih posljedica kemoterapije
- čišćenje limfe.
Što je pšenična trava?
Pšenična trava je mlada trava od pšenice. Može se uzgajati na otvorenim i u zatvorenim prostorima te ima široko područje rasta.
Kao i većina biljaka, sadrži klorofil, aminokiseline, vitamine, minerale i enzime. Upravo zbog visokog udjela klorofila pšenična trava povoljno djeluje na obogaćivanje krvi kisikom.
Prirodan je izvor vitamina A, K, B6 i E, kao i tiamina, riboflavina, niacina, kalcija, selena, magnezija i željeza, a ima i neznatnu količinu proteina. Suprotno uvriježenom mišljenju, vitamin B12 se ne nalazi u pšeničnoj travi, on je samo nusprodukt mikroorganizama koji na njoj žive.
Ljekovita svojstva pšenične trave
Pšenična trava se često konzumira u obliku soka ili čaja kako bi se potaknulo čišćenje probavnog sustava i cijelog organizma. Ljudi je konzumiraju u borbi protiv mnogih bolesti, od najlakših poput prehlade do najtežih poput raka.
- Pšenična trava povećava broj crvenih krvnih stanica, čisti krv i organe, kao i probavni trakt te stimulira metabolizam.
- Smanjuje količinu kiseline u krvi.
- Pozitivno djeluje na čir na želucu, ulcerozni kolitis, proljev i zatvor.
- Detoksicira jetru i krv te kemijski neutralizira negativne utjecaje okoliša na tijelo.
Visok sadržaj klorofila pomaže u prenošenju kisika u krvi. Vjeruje se da se pšenična trava u organizmu ponaša kao hemoglobin, protein koji prenosi kisik crvenim krvnim stanicama.
Znanstvenici su potvrdili da pomaže u ublažavanju nuspojava kemoterapije, a ne narušava njezino djelovanje, odnosno smanjuje utjecaj zračenja zahvaljujući antiupalnom enzimu super-oksid-dismutazi (SOD).
Jača imunitet i podiže nivo energije, a odlična je pomoć i u procesu zdravog mršavljenja. Također, potiče plodnost i ima antiupalna svojstva.
Pšenična trava – nuspojave
Pšenična trava se smatra zdravom i sigurnom, ali ipak postoje i određene nuspojave koje se pojavljuju pretjeranim konzumiranjem. To mogu biti:
- glavobolja
- mučnina
- naticanje grla
- visoka temperatura.
Osim što pšeničnu travu možete sami uzgajati i pritom je koristiti sirovu, postoje i alternative, pa je tako možete pronaći u sokovima, čajevima, ali i u različitim oblicima dodataka prehrani kao što je pšenična trava u prahu, koju možete umiješati u sok, juhu, voće ili salatu.
Kako uzgojiti svoju pšenicu?
Kako biste si osigurali vlastite zalihe pšenice, donosimo vam nekoliko korisnih uputa za sadnju i uzgoj. Osim što je to najjeftinija opcija, ujedno je i način da se osjećate zadovoljno jer sadite svoj lijek.
Pšenica u pravilu raste jako brzo. Za uzgoj će vam biti potrebni ekološko sjeme pšenice, treset i zemlja.
- Sjemenke pšenice potrebno je u staklenoj teglici namakati 24 sata te ih isprati najmanje tri puta.
- Kada primijetite da je pšenica počela klijati, posadite sjemenke na vrh zemlje.
- Omjer bi trebao biti jedan dio treseta na tri dijela zemlje.
- Tijekom prva tri dana držite teglu sa pšenicom pokrivenu da se ne isuši. Posađenu pšenicu prethodno zalijte.
- Tijekom tih dana pšenicu ujutro dobro zalijte, a navečer samo poprskajte vodom.
- Četvrti dan otkrijte teglu, a sjemenke neka budu na indirektnom svjetlu.
- Temperatura na kojoj će vaše sjemenke lijepo rasti je 21 – 26 °C.
- U slučaju da se na pšenici pojavi plijesan, uzgojite novu.
- Pšeničnu travu potrebno je rezati kada naraste 20-ak cm.
- Dva dana prije rezanja pšenicu iznesite na sunce (ako ga ima), da bi lakše došlo do sinteze klorofila.
- Kada je u pitanju pšenična trava, sok možete iscijediti uz pomoć blendera ili sokovnika uz malenu količinu vode.
- Prilikom nove sadnje koristite novo sjeme.
Pročitajte i ove članke:
- Sadnja božićne pšenice: Tradicija koja simbolizira život! Evo kako brinuti o njoj da za Božić izgleda savršeno
- Što simbolizira pšenica koju sijemo na Svetu Luciju?
- “Gospođica sa zelenom kosom”: Božićna pšenica koja mami osmijeh na lice.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- kako uzgojiti svoju pšenicu
- pšenica
- pšenična trava
- Pšenična trava - nuspojave
- pšenična trava - sok
- pšenična trava u prahu
- Cronkleton, E. (2023). Wheatgrass Benefits: 10 Reasons to Enjoy. Healthline.
- Link, R. (2023). 7 Evidence-Based Benefits of Wheatgrass. Healthline.
- Villines, Z. (2023). What are the benefits of wheatgrass? Medical News Today.
- Health Benefits of Wheatgrass. (2022). WebMD.
- Bar-Sela, G. i sur. (2015). The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Mini Rev Med Chem., 15(12): 1002–10.