Veganski božićni ručak: Rapsodija okusa, tekstura i boja! Imamo prijedlog menija koji osvaja i mesojede
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Volim jesti. Obožavam povrće na svakojake načine i to vam danas predstavljam kao ideju za veganski božićni ručak. Ima više od 15 vrsta povrća, nešto orašastih plodova, voćaka, maslinovo ulje i balzamični ocat.
Rapsodija okusa, tekstura i boja.
Veganski božićni ručak – prijedlog menija
Sastojci su dostatni za otprilike četiri osobe, čak i ako izdašnije od mene napunite tanjure.
Hladno predjelo
Za hladno predjelo predlažem pesto od kelja i oraha na prepečenom kruhu s beluga lećom i narom.
Sastojci:
- 80 g listova kelja (očišćenih od tvrdih dijelova)
- 1 šaka očišćenih jezgri oraha
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice balzamičnog octa
- 2 prstohvata soli.
Sastojci za serviranje:
Priprema
- Listove kelja očistite od debljih dijelova tzv. stabljike i narežite na trakice. Pomiješajte dobro s maslinovim uljem, balzamičnim octom i solju te kratko pržite u tavi zajedno s orasima. Otprilike 3 – 5 minuta.
- Prebacite sve u blender i kratko usitnite da dobijete pesto. Nije potrebno da se pretvori u glatku pastu, ukusnije će biti ako ima hrskaviju teksturu.
- Beluga leću skuhajte sukladno uputama, nar očistite, a kriške kruha prije tostiranja po želji možete premazati maslinovim uljem.
- Servirajte pesto na tostiranom kruhu, koji po želji možete namazati veganskim maslacem, te po svemu dodajte kuhanu beluga leću i očišćeni nar.
Juha
Što je božićni ručak bez juhe? Predlažem juhu od poriluka i krumpira.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 3 srednje velika krumpira
- 750 ml povrtnog temeljca (možete koristiti povrtnu kocku otopljenu u toploj vodi)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- za serviranje svježi listići komorača i jestivo cvijeće (u mojem slučaju radi se o biljci dragoljub).
Priprema
- U loncu ugrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk narezan na kolutiće i pirjajte dok ne omekša.
- Potom dodajte oguljen i na kockice narezan krumpir, ulite povrtni temeljac i začinite solju i paprom te kuhajte 25 – 30 minuta na polujakoj vatri.
- Odmaknite s vatre i usitnite štapnim mikserom dok juha ne postane kremasta.
- Pri serviranju možete dekorirati svježim komoračem i laticama jestivog cvijeća.
Toplo predjelo
Fagottini punjeni kremom od bundeve, tofua i humusa u nježnom umaku od brokule, veganskog maslaca i kadulje moj su prijedlog božićnog toplog predjela.
Sastojci za tijesto:
- 150 g glatkog pšeničnog brašna
- 120 ml vruće vode
- prstohvat soli.
Sastojci za punjenje:
Sastojci za umak:
- 1 manja glavica brokule
- 3 jušne žlice veganskog maslaca
- sol
- papar
- listići kadulje.
Sastojak za serviranje:
- po želji malo veganskog feta sira.
Priprema
- Tijesto zamijesite na način da vruću vodu ulijete u brašno, posolite i promiješate. Možete najprije kuhačom ili vilicom jer je vruće, pa onda s rukama.
- Kada prebacite na površinu, mijesite ga 10-ak minuta dok ne postane svilenkasto glatko. Ostavite da odmori 30 minuta, pokriveno. Zamijesili ste tijesto s vrućom vodom da dobijete tijesto kao za potsticker dumplings jer fagottine nećete kuhati, neko zapeći u tavi na ulju i dovršiti s malo vode/pare.
- Punjenje napravite tako da skuhanu ili pečenu bundevu izblendate s tofuom i humusom, a po potrebi dodatno začinite. Ovisi koliko vam je humus intenzivan, zato najprije izblendajte bez začina pa onda tek dodajte, kad isprobate.
- Tijesto izvaljajte na jako tanko, slobodno pobrašnite ako se lijepi, a zatim odrežite jednake kvadratiće. Moji su bili otprilike 8 x 8 cm.
- Stavite na sredinu svakog kvadratića čajnu žličicu punjenja i spojite raviol na način da formirate maleni paketić ili pisamce. No, ako vam se čini kompliciranim, slobodno ih režite na bilo koji drugi oblik za raviole ili dumplingse.
- U tavi ugrijte biljno ulje, ne previše, čisto da premažete dno tave, a na to položite fagottine/raviole i pecite dok dio na kojem leže u tavi ne dobije zlatnu hrskavu koricu.
- Zatim ulijte malo vode. Koliko malo ovisit će o tavi i koliko ste fagottina stavili. Recimo, u jednu napunjenu veliku tavu ide oko 100 ml vode. Brzo pokrijte poklopcem i pustite da se fagottini kuhaju u pari. Kad voda ispari, gotovi su.
- Brokulu kuhajte na pari, a maslac lagano otopite u tavi.
- Pomiješajte s kuhanom brokulom i usitnite sve štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite nazad na srednje jaku vatru, dodajte listiće kadulje i začinite. Kratko pirjajte 1 – 2 minute i servirajte s fagottinima, a po želji po svemu možete smrviti malo veganskog feta sira.
Glavno jelo
Veganski božićni ručak zaslužuje posebno glavno jelo, a moj prijedlog su medaljoni od gljiva, patlidžana i pšeničnog glutena u umaku od lješnjaka, maslinovog ulja i papra te kao prilog miješano pečeno povrće.
Sastojci za medaljone:
- 150 g patlidžana
- 180 g gljiva bukovača
- 1 mrkva
- 1 luk
- 130 g pšeničnog glutena
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica začina za piletinu
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- papar
- sol.
Sastojci za marinadu:
- 1 jušne žlica javorovog sirupa
- 1 i pol jušna žlica senfa
- 1 čajna žličica začina za piletinu
- pola čajne žličice soli
- 2 jušne žlice balzamičnog octa.
Priprema
- Gljive očistite i grubo narežite na jednake dijelove, a patlidžan prethodno odgorčite i nakon toga narežite na manje kockice. Luk i mrkvu također narežite na sitnije. Nije toliko bitno da ste pedantni jer sve naposljetku ide u blender.
- Ugrijte ulje i prebacite povrće da se lijepo zapeče. Začinite paprom, češnjakom i začinom za piletinu, a solit ćete na samom kraju kako gljive ne bi ispustile previše vode. Uz stalno miješanje dinstajte 15-ak minuta, a zatim prebacite u blender i skroz usitnite.
- Prebacite u posudu i dodajte pšenični gluten i prašak za pecivo. Zamijesite tijesto, bez da previše mijesite. Čisto da se sve prožme, trebali biste biti gotovi za minutu, najviše dvije.
- Napravite medaljone, pokušajte da su svi otprilike jednaki, možete si pomoći s vagom. Moji su, recimo, težili 30 g svaki.
- Umočite svaki u marinadu (pomiješajte sve sastojke) i zamotajte u aluminijsku foliju. Kuhajte na pari 30-ak minuta ili u vrućoj vodi 20-ak. Najidealnije bi bilo da dio ovog koraka radite dan prije, možete čak i par dana prije, ali neće biti strašno ni ako bude sve isti dan. Meni se tekstura više sviđa kad odstoje jedan dan jer se svi sastojci stabiliziraju.
- Uglavnom, kad su kuhani, izvadite ih iz folije i naglo pecite na grill ili običnoj tavi da se zapeku sa svih strana i stvore hrskavu vanjsku koricu.
Za to vrijeme pripremite umak od lješnjaka.
Sastojci za umak od lješnjaka:
- 1 šaka lješnjaka
- 100 ml biljnog vrhnja za kuhanje
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica šarenog papra u zrnu
- sol.
Priprema
- Kratko tostirajte lješnjake na tavi, zatim ih dobro protrljajte u krpi da skinete što više opne, a ako koristite već očišćene, također ih prethodno tostirajte na tavi da otpuste svoja ulja prije blendanja.
- Prebacite u blender, dodajte maslinovo ulje i vrhnje te blendajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Vratite nazad u tavu, dodajte zrna papra i začinite solju.
Evo i recepta za pečeno povrće koje se ovdje našlo u ulozi priloga.
Sastojci za pečeno povrće:
- 2 crne rotkve
- 10-ak prokulica
- 4 manje mrkvice (ja sam kombinirala narančastu, ljubičastu i žutu mrkvu)
- 4 batata (ja sam koristila bijeli)
- 4 – 6 manjih rajčica
- 10-ak malih lučica (ili 2 ljutike ili 1 luk na kriške)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- ružmarin
- mažuran.
Priprema
- Povrće dobro operite. Narežite rotkvu na četvrtine ako je manja ili na kriške ako je veća, prokulicama na korijenu zarežite mali x, mrkvice presijecite napola (uzduž), a batat na otprilike slične dijelove kao rotkvu, pa zajedno s lučicama i rajčicama okupajte u mješavini maslinovog ulja, soli, papra, ružmarina i mažurana. Onako lijepo s rukama sve promiješajte da bude obavijeno uljem i začinima sa svih strana.
- Pecite na 200 °C, u ugrijanoj pećnici, 20-ak minuta. Želite li izbjeći da se zalijepi, slobodno koristite papir za pečenje.
Želim vam dobar tek i da provedete blagdane onako kako ste si zamislili.
Svako dobro!
Ako su vam se svidjeli ovi recepti, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja