Tijelo nakon poroda – kako se nositi promjenama?

Nakon poroda žensko se tijelo mijenja na nekoliko načina. Saznajte više o onim neugodnim promjenama i kako brinuti o sebi nakon poroda da biste se brže oporavili i što prije počeli uživati u brizi za svoju novu bebu.

Podljevi oko očiju i modrice

Nakon dugog i teškog poroda nije neuobičajeno imati tamne podočnjake ili krvave oči. Moguće su i modrice u obliku malih točkica na obrazima ili većih modrica na licu i gornjem dijelu prsa.

One mogu nastati kao posljedica snažnih napora tiskanja koji se upotrebljavaju u tiskanju sa zadržavanjem daha u drugoj fazi poroda da bi se olakšalo rođenje djeteta. Manje je vjerojatno da će se te točkice pojaviti ako se umjesto nasilnog zadržavanja daha upotrebljavaju lagani kontrolirani izdisaji. No one, ako se pojave, nestanu za nekoliko dana.

Pojačano ispadanje kose

Nekoliko tjedana nakon poroda možete početi gubiti velike količine kose. To se događa, zato što tijekom trudnoće, zbog podivljalih hormona, gubite manje kose nego prosječna osoba. Tijelo nakon završetka trudnoće počinje nadoknađivati propušteno. No vaše tijelo se nakon nekoliko mjeseci samo vrati uobičajenom ciklusu rasta i gubitka kose.

gubitak-kose-nakon-poroda

Grudi

Grudi će vam nakon poroda, zbog mlijeka, oteći te postati bolne i osjetljive. Ova se pojava može ublažiti čestim podojima. Ako su vam dojke pune i tvrde, stavite obloge i masirajte ih nježno kako bi omekšale. Tako olakšavate djetetu da ih prihvati.

Samo dojenje može biti bolno iskustvo. Najčešći uzrok bolnih bradavica je neispravan položaj pri dojenju. Zato, ako imate bolne i ranjene bradavice, prvo što treba provjeriti je način na koji vaše dijete prima dojku i način na koji siše. Bol možete ublažiti ledom. Smrvite ga, stavite ga u mokri ručnik i kratko držite na bradavici prije podoja.

Nakon što prestanete dojiti vaše grudi mogu se objesiti, zbog viška kože. No, važno je znati da je dojenje jedan od najmanje bitnih čimbenika koji utječu na obješenost grudi. Promjene na grudima se počinju događati u trenutku kada žena zatrudni.

Svakako bismo preporučili nošenje ekološkog donjeg rublja koje je posebno dizajnirano za trudnice i dojilje. Nedavno smo pisali o tome zašto je nošenje ekološkog donjeg rublja vrlo važno, a cijeli tekst možete pročitati ovdje

Mogućnost bolje prilagodbe i povratka oblika grudi pruža postepeno odbijanje dojenčeta od grudi. No, za očuvanje oblika i izgleda grudi preporučuju se posebne vježbe za jačanje prsnih mišića i masaža grudiju kremama koje sadrže puno vitamina E.

Jedan od problema mogu biti i ravne ili uvučene bradavice koje ponekad mogu biti prepreka dojenju te zahtijevati posebno liječenje. Ovaj se problem javlja kod 2% žena.

Trbuh

Nakon poroda vaša je maternica još tvrda i zaokružena. U roku od nekoliko minuta nakon rođenja, ona se čvrsto stisne kako bi zatvorila otvorene krvne žile na zidu maternice na mjestu posteljice. Te se kontrakcije maternice ponekad nazivaju “naknadnim bolima” i možete ih osjetiti kao jake grčeve tijekom prvih nekoliko dana. Do šest tjedana maternicu je normalno osjetiti na dodir.

Tada nestaje i smeđa pruga koja se pojavila na trbuhu. Nažalost, strije ne nestanu. Kako bi spriječili njihovu pojavu, koristite bademovo ulje ili kreme bogate vitaminom E tijekom trudnoće. Da bi se tijelo vratilo u stanje prije trudnoće, preporučuju se vježbe snage i kardio vježbe, odnosno lagano trčanje i brzo hodanje. Više o tome kako se vratiti u formu nakon poroda doznajte ovdje.

Lochia i vaginalna suhoća

Lochia je krvavi vaginalni iscjedak koji se pojavljuje, jer mjestu posteljice treba do 10 dana da potpuno zacijeli. Lochia će biti jarko crvena dan ili dva nakon poroda, slično kao kod obilne menstruacije. Zatim se količina smanjuje i postaje iscjedak tamnosmeđe boje. Zatim iscjedak postaje ružičasti, a do desetog dana bjelkast.

Kad se dosegne ta točka, znat ćete da je mjesto posteljice potpuno zacijelilo. Dok lochia ne prestane, izbjegavajte spolne odnose i vodite računa o higijeni područje između anusa i vagine. 

U tom periodu, preporučuje se nositi uloške za rodilje. Nikako nemojte posegnuti menstrualnim ulošcima, jer oni nisu za tu namjenu niti za svakodnevno korištenje te mogu utjecati na razvoj infekcije zbog kemijskog sastava. 

Nakon tri ili četiri tjedna možete nastaviti sa spolnim odnosima. No, ako dojite, možete iskusiti suhoću u području vagine koja odnos bez prikladnog lubrikanta može učiniti neugodnim. Ako ne dojite, mjesečnica će vam se vratiti u roku 9 tjedana. Ako pak dojite, tek nakon nekoliko mjeseci ili nakon što prestanete dojiti.

Inkontinencija

Zbog pritiska na mokraćnu cijev tijekom poroda, pojavljuju se problemi s mokrenjem. Nakon poroda mogli biste patiti od inkontinencije ili infekcije urinarnog trakta, što može prouzročiti i pečenje kod mokrenja. Pročitajte više o inkontinenciji u trudnoći ovdje.

Također, moguće je da nakon poroda patite od zatvora. Prehrana bogata vlaknima i povećani unos tekućine u organizam mogu pomoći.

trudnoca

Promjena boje kože

Nakon trudnoće vaša se koža mijenja i nestaje “trudnički sjaj”. Koža žena koje su imale problema s aknama počet će se čistiti, a na koži drugih žena pojavit će crveni osip oko usta i brade ili će imati problema sa suhom kožom.  Oba stanja trebala bi nestati unutar par tjedana, a ublažiti ih možete masnim kremama ili medicinskom kozmetikom testiranom na alergogeni i iritacijski potencijal.

Proširene vene

Nakon poroda kod blagih oblika proširenih vena, postoji mogućnost njihova povlačenja bez terapije. Kod težih oblika preporučuje se kirurški zahvat nakon tri do šest mjeseci od poroda, ovisno o težini problematike i planiranim trudnoćama u budućnosti. Važno je napomenuti kako rezultati operativnog zahvata najčešće nisu trajni, zato se preporučuje prvo pokušati s prirodnom kozmetikom koja je namjenjena poboljšanju cirkulacije.

Ukoliko želite smanjiti rizik nastanka proširenih vena, preporučujemo da tijekom trudnoće nosite posebne preventivne čarape kako biste spriječili razvoj proširenih vena.

U našem tekstu pročitajte još savjeta o proširenim venama: Proširene vene i kako ih spriječiti

Bol u leđima

Trbušnim mišićima potrebno je neko vrijeme da ponovno ojačaju pa će vaša leđa biti dodatno opterećena. Loše držanje za vrijeme trudnoće također može biti uzrok boli u leđima. Ovi problemi ne bi trebali potrajati duže od šest tjedana.

Što god osjećali nakon poroda, ne zaboravite odmarati, jesti pravilno i ne žuriti s povratkom starim navikama.

Za dodatnu podršku kralježnici i abdominalnim mišićima razvijeni su posebni pojasevi za leđa. Za više informacija o trudničkom pojasu nazovite 0800 206 206.

Pročitajte još savjeta kako ublažiti bolove u leđima ovdje.

Kako se vratiti u formu nakon poroda?

Nakon poroda, majke često nemaju dovoljno vremena za sebe jer su potpuno posvećene svojoj bebi i zbližavanju s njom, a u tom periodu tijelo i ne treba dodatno opterećivati, već mu omogućiti prirodan oporavak. Međutim, nakon nekoliko mjeseci od poroda već možete krenuti sa ciljanim vježbama koje možete pronaći ovdje

Do tada se preporučuje nošenje posebno izrađenog prozračnog steznika, koji će vam pomoći da smanjite opseg struka, trbuha i bokova te ih preoblikujete, a također doprinosi prirodnom oporavku trbušnih mišića.

Naša preporuka su steznik ili hlačice za oblikovanja tijela iz Cantaloop linije donjeg rublja za trudnice i rodilje, koje je dizajnirano na način da podržava prirodan tijek oporavka tijela nakon poroda dajući potporu gdje je to najviše potrebno. 

Rublje za oblikovanje razvijeno je u suradnji s vodećim ginekolozima i sigurno je za nošenje nakon trudnoće. Inovativni dizajn ciljane kompresije pomaže Vašem organizmu u povlačenju abdominalnih mišića nakon poroda, istovremeno dajući osjećaj ugode prilikom nošenja.

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu