Oporavak nakon klasičnog poroda – koliko traje?

Depresija-u-trudnoći

Nakon klasičnog poroda obično je potrebno ostati u bolnici još 2 do 3 dana te potom slijedi odlazak kući i suočavanje sa svim nastalim promjenama. Oporavak traje različito dugo, ovisno je li bilo kakvih komplikacija tijekom poroda te u prosjeku traje par tjedana.

Tijelo prolazi kroz brojne promjene tijekom same trudnoće i poroda. Svaka žena ima drugačije iskustvo i doživljaj stoga nije potrebno uspoređivati se s nekime i podizati strah kod sebe ukoliko nemate identičnu situaciju.
Zdravstveni sustav rijetko pripremi žene za razdoblje poslije poroda stoga su rodilje suočene s brojnim fizičkim i psihičkim simptomima.

Čak 80% rodilja osjeća bol poslije epiziotomije i bol u grudima, a gotovo trećina ima urinarnu inkontinenciju. Manjak informacija što sa sobom nosi postporođajno doba pridonosi nezadovoljstvu prema zdravstvenom osoblju te vodi ka osobnom razočaranju i mogućoj depresiji.

Vraćanje maternice nakon poroda

Nakon poroda maternica se počinje vraćati i smanjivati na svoju normalnu veličinu i oblik što može uzrokovati bol u abdomenu, sličnu menstrualnim grčevima, koja većinom bude tupa, ali ponekad i oštro probadajuća. Prilikom dojenja novorođenčeta bol je jača zbog lučenja hormona koji uzrokuje kontrakciju maternice.

Porod

Osjetljivost rodnice (vagine)

Tijekom poroda dolazi do snažnog rastezanja područja između vagine i anusa, tzv. perineuma što kasnije bude bolno i osjetljivo pogotovo ukoliko je učinjena epiziotomija (rez kojim se proširi vaginalni otvor). Taj rez se zašije i ostanu šavovi koje je potrebno njegovati danima poslije poroda – prati običnom toplom vodom bez dodatnih sredstava te nježno posušiti tapkanjem ručnika. Šav se apsorbira za 3 tjedna.

Za ublažavanje boli i osjetljivosti preporuča se stavljanje hladnih obloga i sjedenje na mekanim stolicama s jastukom.

Poslije poroda uobičajena je neredovita stolica, odnosno izostanak iste što može uzrokovati konstipaciju i naprezanje prilikom pražnjenja crijeva te pojavu hemoroida. Kako se ne bi oštetili šavovi i kako bi se smanjio bolni pritisak i naprezanje, mora se piti dovoljno tekućine i jesti hranu bogatu vlaknima.

Unos dovoljne količine tekućine preporuča se jer se time razrjeđuje mokraća pa tijekom mokrenja se smanjuje nadražaj i pečenje ako nije toliko koncentrirana.

Prvih desetak dana od poroda, rodilja može očekivati teže krvarenje i iscjedak iz vagine čime se tijelo u biti čisti i izbacuje sav višak krvi i tkiva koji su inače služili prehrani fetusa. Sljedećih tjedana moguće je lagano krvarenje.

Izbjegavajte upotrebu tampona koji mogu omogućiti unos bakterija i razvoj infekcije, već koristite uloške. Nema potrebe za brigu ukoliko uočite veće odljeve ili ugruške, osim ako nisu konstantno neuobičajeno veliki i ne prestaju te je tada potrebno javiti se liječniku.

Iscjedak nakon poroda kako krvarenja prestaje postaje smeđi, žućkasti te sluzavi prije nego što nestane.

Ako osjetite neugodan miris iz rodnice, javite se svojoj patronažnoj medicinskoj sestri ili liječniku jer možda su zaostali dijelovi posteljice unutar maternice.

Zaostala posteljica nakon poroda

Predstavlja značaj uzrok komplikacija poslije poroda i smrtnosti rodilja (većinom u nerazvijenim krajevima). Normalno nakon poroda novorođenčeta slijedi porod posteljice te liječnik pregleda je li izašla cijela u komadu jer ukoliko nije potrebno je izvaditi ostatke kako ne bi došlo do teških krvarenja, infekcije i sepse.

Simptomi su povišena tjelesna temperatura, neugodan miris iz vagine, veliki ostaci tkiva koji budu izbačeni, masivno krvarenje i bol koja ne prestaje.

Terapija je uklanjanje ostataka placente bilo ručno bilo lijekovima koji potpomažu kontrakciju maternice kako bi sama izbacila.

Vježbanje nakon poroda

Preporuča se pričekati s vježbanjem nekih 6 tjedana od porođaja, možda i više ovisno kako se rodilja osjeća. Ako je žena vježbala i bila u dobroj fizičkoj kondiciji prije poroda, a osjeća se spremnom i zdrava je, može početi s vježbanjem i ranije.

Potrebno je osluškivati svoje tijelo i ne forsirati se te uzimati dovoljno odmora. Zagrijavanje i istezanje te unos dovoljne količine tekućine su najbitniji čimbenici kao i započinjanje najprije s laganim aktivnostima pa postupno pojačavanje težine i intenziteta.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Martin A, Horowitz C, Balbierz A, Howell EA. Views of women and clinicians on postpartum preparation and recovery. Matern Child Health J. 2014;18(3):707–713.
  2. Your body just after the birth. NHS.
  3. Postpartum Recovery. familydoctor.
  4. Retained Placenta. American Pregnancy Association.
  5. Keeping fit and healthy with a baby. NHS.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Neugodan miris iz rodnice nakon poroda, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu