Oporavak nakon klasičnog poroda: Čak 80 % rodilja osjeća bol poslije epiziotomije i u grudima, a gotovo trećina ima ovaj problem

Oporavak nakon klasičnog poroda

Nakon klasičnog poroda obično je potrebno ostati u bolnici još 2 – 3 dana te potom slijedi odlazak kući i suočavanje sa svim nastalim promjenama. Oporavak nakon klasičnog poroda traje različito dugo, ovisno o tome je li bilo kakvih komplikacija tijekom poroda, a u prosjeku je to nekoliko tjedana.

Tijelo prolazi kroz brojne promjene tijekom same trudnoće, a onda i poroda. Svaka žena ima drugačije iskustvo i doživljaj, stoga nije potrebno uspoređivati se s nekime i podizati strah kod sebe ako nemate identičnu situaciju. Zdravstveni sustav rijetko pripremi žene za razdoblje poslije poroda, stoga su rodilje suočene s brojnim fizičkim i psihičkim simptomima.

Čak 80 % rodilja osjeća bol poslije epiziotomije i bol u grudima, a gotovo trećina ima urinarnu inkontinenciju. Manjak informacija što sa sobom nosi postporođajno doba pridonosi nezadovoljstvu prema zdravstvenom osoblju te vodi k osobnom razočaranju i mogućoj depresiji.

Vraćanje maternice nakon poroda
FOTO: Shutterstock

Vraćanje maternice nakon poroda

Nakon poroda maternica se počinje vraćati i smanjivati na svoju normalnu veličinu i oblik, što može uzrokovati bol u abdomenu sličnu menstrualnim grčevima, koja većinom bude tupa, ali ponekad i oštro probadajuća. Prilikom dojenja novorođenčeta bol je jača zbog lučenja hormona koji uzrokuje kontrakciju maternice.

Osjetljivost rodnice (vagine)

Tijekom poroda dolazi do snažnog rastezanja područja između vagine i anusa, tzv. perineuma, što kasnije bude bolno i osjetljivo, pogotovo ako je učinjena epiziotomija (rez kojim se proširi vaginalni otvor). Taj rez se zašije i ostanu šavovi koje je potrebno njegovati danima poslije poroda – prati običnom toplom vodom bez dodatnih sredstava te nježno posušiti tapkanjem ručnika. Šav se apsorbira za tri tjedna.

Za ublažavanje boli i osjetljivosti preporučuje se stavljanje hladnih obloga i sjedenje na mekanim stolcima s jastukom.

Poslije poroda je uobičajena neredovita stolica, odnosno izostanak iste, što može uzrokovati konstipaciju i naprezanje prilikom pražnjenja crijeva te pojavu hemoroida. Kako se ne bi oštetili šavovi i kako bi se smanjio bolni pritisak i naprezanje, mora se piti dovoljno tekućine i jesti hranu bogatu vlaknima.

Unos dovoljne količine tekućine preporučuje se i jer se time razrjeđuje mokraća pa se tijekom mokrenja smanjuje nadražaj i pečenje ako nije toliko koncentrirana.

Prvih 10-ak dana od poroda rodilja može očekivati teže krvarenje i iscjedak iz vagine, čime se tijelo u biti čisti i izbacuje sav višak krvi i tkiva koji su inače služili prehrani fetusa. Sljedećih tjedana moguće je lagano krvarenje.

Izbjegavajte upotrebu tampona koji mogu omogućiti unos bakterija i razvoj infekcije, već koristite uloške. Nema potrebe za brigu ako uočite veće odljeve ili ugruške, osim ako nisu konstantno neuobičajeno veliki i ne prestaju te je tada potrebno javiti se liječniku.

Iscjedak nakon poroda kako krvarenje prestaje postaje smeđi, žućkasti (žuti iscjedak nakon poroda) te sluzavi prije nego što nestane.

Ako osjetite neugodan miris iz rodnice, javite se svojoj patronažnoj medicinskoj sestri ili liječniku jer su možda zaostali dijelovi posteljice unutar maternice.
Zaostala posteljica poslije poroda - simptomi
FOTO: Shutterstock

Zaostala posteljica poslije poroda – simptomi

Zaostala posteljica nakon poroda predstavlja značajan uzrok komplikacija poslije poroda i smrtnosti rodilja (većinom u nerazvijenim krajevima). Normalno nakon poroda novorođenčeta slijedi porod posteljice te liječnik pregleda je li izašla cijela u komadu jer ako nije, potrebno je izvaditi ostatke kako ne bi došlo do teških krvarenja, infekcije i sepse.

Simptomi su povišena tjelesna temperatura, neugodan miris iz vagine, veliki ostaci tkiva koji budu izbačeni, masivno krvarenje i bol koja ne prestaje.

Terapija je uklanjanje ostataka placente, ručno ili lijekovima koji potpomažu kontrakciju maternice kako bi sama izbacila.

Vježbanje nakon poroda

Preporučuje se pričekati s vježbanjem nekih šest tjedana od porođaja, a možda i više, ovisno o tome kako se rodilja osjeća. Ako je žena vježbala i bila u dobroj fizičkoj kondiciji prije poroda, a osjeća se spremnom i zdrava je, može početi s vježbanjem i ranije.

Kada je u pitanju klasičan porod, iskustva kod žena su različita. Potrebno je osluškivati svoje tijelo i ne forsirati se te uzimati dovoljno odmora. Zagrijavanje i istezanje te unos dovoljne količine tekućine su najbitniji čimbenici, kao i započinjanje najprije s laganim aktivnostima pa postupno pojačavanje težine i intenziteta.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Postpartum Recovery. (2023). familydoctor.
  2. Your body just after the birth. (2023). NHS.
  3. Keeping fit and healthy with a baby. (2022). NHS.
  4. Martin. A, i sur. (2014). Views of women and clinicians on postpartum preparation and recovery. Matern Child Health J., 18(3): 707–713.
  5. Retained Placenta. American Pregnancy Association.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu