Beba na zadak: Položaj koji se javlja u 3 – 5 % poroda, a može ugroziti zdravlje majke i bebe! Evo kako se može spriječiti

Beba na zadak

Većina beba postavi se nekoliko tjedana prije poroda s glavom okrenutom prema porođajnom kanalu kako bi porođaj tekao vaginalnim putem.

Ipak, 3 – 5 % poroda u terminu ima obrnutu situaciju – beba se nije okrenula, već je u poziciji na zadak u odnosu na porođajni kanal, tj. tijekom vaginalnog poroda prvo bi izlazile stražnjica ili nožice, a ne glava. Dakle, okretanje bebe u trbuhu nije se dogodilo kako je trebalo.

okretanje bebe u trbuhu
FOTO: Shutterstock

Porođaj na zadak (beba na zadak) nosi svoje opasnosti i za bebu i za majku. Kada ginekolog koji prati trudnoću potvrdi ovu poziciju bebe pred terminom, obično se preporučuje porod carskim rezom, ako ne uspije manualna repozicija bebe.

U nastavku provjerite kako prepoznati položaj bebe u trbuhu te koji su uzroci i moguće komplikacije poroda na zadak.

Beba na zadak – simptomi

Trudnice obično nemaju simptome povezane s ovim stanjem. Međutim, ako ste trudni 32 – 37 tjedana i primijetite da vas bebina glava pritišće više u trbuhu, trebali biste se posavjetovati s liječnikom pri sljedećem pregledu. Također, kada je u pitanju beba na zadak, udarci bebe javljaju se u donjem dijelu trbuha, što također može biti znak da je beba okrenuta na zadak.

Porod na zadak
FOTO: Shutterstock

Porod na zadak – uzroci

Razna klinička stanja povezana su s pozicijom bebe na zadak jer utječu na pokretljivost fetusa u trudnoći ili položaj maternice:

 • termin prije poroda (fetus se nije stigao zarotirati na glavu, čak 25 % poroda prije 28. tjedna je na zadak)
 • višestruke trudnoće
 • aneuploidije (poremećaji broja kromosoma fetusa)
 • kongenitalne anomalije
 • lejomiom maternice (dobroćudni tumor glatkih mišićnih stanica)
 • abnormalnosti posteljice.

Vrste poroda na zadak

Razlikuju se sljedeće vrste poroda na zadak:

 • jednostavni položaj zatkom (nožice ispružene na trbuhu, stražnjica izlazi prva)
 • položaj sa skvrčenim nožicama
 • kompletan zadak (nožice prednjače zajedno sa stražnjicom).
Porod na zadak - rizici i komplikacije
FOTO: Shutterstock

Porod na zadak – rizici i komplikacije

Kod porođaja na zadak postoje određeni rizici i komplikacije koji se javljaju ako se odvija vaginalnim putem.

Glava izlazi zadnja i može zaglaviti pa je teško olakšati njezin prolaz kroz porođajni kanal i ponekad je potrebno forcepsom voditi bebinu glavu.

Osim toga, češće se javlja prolaps pupkovine koja bude pritisnuta kako se beba kreće prema porođajnom kanalu pa se uspori opskrba bebe kisikom i krvlju.

Beba na zadak - terapija
FOTO: Shutterstock

Beba na zadak – terapija

Liječnik koji prati trudnoću odlučuje o načinu poroda u slučaju položaja bebe na zadak. Najprije se preferira ručno okretanje bebe između 32. i 37. tjedna trudnoće ako nema nikakvih kontraindikacija. Postoji više tehnika i uspješnost postupka razlikuje se ovisno o primijenjenoj metodi te bebinoj poziciji.

Ako se ne uspije namjestiti bebu u pravilan položaj s glavom okrenutom prema porođajnom kanalu, liječnici preporučuju carski rez s obzirom na to da vaginalni porod nosi svoje rizike i komplikacije.

Carski rez
FOTO: Shutterstock

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Gray, C. J. i Shanahan, M. M. (2022). Breech Presentation. StatPearls.
 2. Breech Births. American Pregnancy Association.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: beba na zadak kako roditi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu