Koliko traje porod kod prvorotkinja? – faze poroda i iskustva

Koliko-traje-porod-kod-prvorotkinja

Porod je nezaboravno iskustvo svake majke. Iako je popraćen bolnim kontrakcijama, većina majki tvrdi da se porođajna bol najbrže zaboravlja nakon što u krilo prime svoje dijete.

Međutim, onima koje se prvi put susreću s tim, takve informacije nisu dovoljne da potpuno otklone strah od poroda. Iako su trudnice svjesne da se s porodom moraju kad tad suočiti, većina njih se pita koliko traje porod kod prvorotkinja.

Trudnoća

Photo: Photospin

Prvi porod – koliko porod boli?

Kada su u pitanju prvorotkinje, porod traje u prosjeku 16 sati, ali je važno naglasiti da njegovo trajanje i bol zaista ovise o različitim čimbenicima kao što su:

 • snaga i jačina kontrakcija,
 • brzina otvaranja vrata maternice,
 • datum porodapreuranjeni porod obično traje kraće,
 • bilo kakve bolesti trudnice mogu usporiti porod,
 • položaj trudnice pri porodu – uspravni položaj može ubrzati porod,
 • položaj bebe – ako je beba pravilno okrenuta glavom prema dolje, porod ide brže,
 • opuštenost i smirenost trudnice – vježbe disanja vam mogu biti od velike pomoći.

Najbolji znak da je porod započeo i da je vrijeme za odlazak u rodilište je pucanje vodenjaka. Ako doživite pucanje vodenjaka bez trudova, ne morate biti u prevelikoj panici zato što oni mogu biti izazvani na umjetan način u rodilištu putem dripa, odnosno induciranog poroda.

Mnoge žene pritom pitaju koliko traje porod uz drip misleći da će sve završiti puno ranije ako se trudovi izazovu. No, čini se da su mnogim ženama umjetni trudovi bili puno bolniji nego prirodni zbog čega ipak savjetuju ženama da ne dođu prerano u bolnicu te da ustraju do zadnjeg kako bi dijete došlo prirodno na svijet što je u svakom slučaju zdravije i za mamu i za bebu.

Prvorotkinja

Photo: Photospin

Koliko traje porod kod prvorotkinja? – faze poroda

Kada je u pitanju početak poroda, znakovi su zaista različiti te neke žene nisu niti svjesne da je krenulo vrijeme rađanja posebno ako je riječ o preuranjenom i neočekivanom porodu. Međutim, porod se može podijeliti u tri glavne faze.

Prva faza poroda

Prva ili latentna faza se može podijeliti u rani, aktivni i prijelazni dio, a započinje širenjem vrata maternice.

Rani dio je najduži i traje 8 – 10 sati, a dolazi do širenja maternice do otprilike 3 cm. Kontrakcije su većinom blage i javljaju se svakih 5 – 20 minuta.

Nakon toga slijedi aktivni dio koji traje 3 – 5 sati i kojega karakteriziraju jače i češće kontrakcije koje mogu duže trajati. Tijekom ovog dijela prve faze, maternice se širi od 4 do 7 cm.

Najintenzivnija bol se osjeća tijekom prijelaznog dijela kada se kontrakcije javljaju gotovo svake 1 – 2 minute, a traju i do 90 sekundi. Tijekom ovog dijela, žene mogu doživjeti mučninu i povraćanje, a nerijetko se javlja i obeshrabrenost i iscrpljenost od svega što su prethodnih sati prošle. Također, vrat maternice se širi do 10 cm. Srećom, ovo je najkraći i najbolniji dio poroda te nakon njega slijedi tiskanje bebe van.

Druga faza poroda

Druga faza poroda je tiskanje, odnosno guranje bebe van. Neke žene imaju kratko razdoblje odmora nakon širenja vrata maternice, odnosno prije tiskanja. No, kod nekih žena taj dio ne postoji nego se odmah javljaju kontrakcije koje ujedno stvaraju potrebu žena za guranjem bebe van.

Tijekom ove faze poroda, dijete se spušta kroz zdjelicu i porođajni kanal te izlazi vani kada ujedno i prestaje trajanje druge faze. Samo tiskanje može trajati od 15 minuta do dva sata.

Treća faza poroda

Treća faza poroda je vezana uz izbacivanje posteljice. To se obično događa 15 minuta do sat vremena nakon rođenja djeteta. Završetkom treće faze je službeno završio i porod.

Nitko ne može točno predvidjeti koliko će dugo trajati ove faze poroda, ali okvirno objašnjenje svake faze uz njihovo prosječno trajanje može pomoći mnogim prvorotkinjama da si predoče kako izgleda porod.

Prvi-porod

Koliko traje porod kod prvorotkinja – iskustva

Ako ste prvorotkinja, porod će trajati u prosjeku oko osam sati. Međutim, treba uzeti u obzir da je to samo prosjek te da prvi porod može trajati duže ili kraće. U svakom slučaju, vrlo vjerojatno neće trajati duže od 18 sati.

Većina prvorotkinja se pri prvoj pojavi bolova odluči na odlazak u bolnicu, a zapravo se preporučuje praćenje učestalosti kontrakcija te odlazak u bolnicu tek onda kada kontrakcije prijeđu u aktivni dio prve faze.

Porod

Prvorotkinje koje odmah odu u bolnicu obično produže trajanje ranog dijela prve faze samim time što ne znaju što ih čeka te što nisu opuštene. Bolove najdužeg dijela prve faze je ipak lakše podnijeti i izdržati u vlastitom domu, ali je potpuno razumljivo da prvorotkinje u to još nisu dovoljno upućene.

Većina iskusnih trudnica i majki ipak savjetuje da vjerujete znakovima koje vam tijelo šalje. Neke bebe su jako nestrpljive i dođu jako brzo dok se za neke ipak trebate dosta pomučiti. U svakom slučaju, mnogim ženama su svi ostali porodi trajali kraće od prvog.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Weiss, R. (2017). How Long Is the Average Length of Labor and Delivery? Verywell family.
 2. Smith, K. (2018). How long does labor last the first time? SheKnows: Pregnancy and baby.
 3. Herbert, C. (2017). How long will my labour last? BabyCenter.
 4. Tarade, I. (2013). 4 porođajna doba. Roditelji.hr.

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu