Porodiljna naknada – tko je može ostvariti i koliko iznosi?

Porodiljna-naknada

Porodiljna naknada predstavlja financijsku potporu koju ostvaruju roditelji prilikom rođenja ili posvojenja djeteta. Iznos koji se može dobiti kroz porodiljnu naknadu ovisi o tome je li majka zaposlena ili ne, a tdakođer su važni kriteriji koji se odnose na dužinu radnog staža.

Porodiljna naknada se prvenstveno daje roditeljima kako bi im se na neki način olakšalo uzdržavanje djeteta, a ujedno se želi potaknuti popravljanje demografske slike u Hrvatskoj.

Iako neki smatraju da je novčana potpora za rođenje djece u Hrvatskoj preniska, ipak postoji nada da će s vremenom biti bolja s obzirom na to da su se prošle godine dogodile prve pozitivne izmjene u ovom području. U nastavku saznajte sve što vas zanima o porodiljnoj naknadi.

Mama-i-beba

Photo:Photospin

Porodiljna naknada – tko je može ostvariti?

Svi roditelji, skrbnici, udomitelji i posvojitelji imaju pravo na financijsku potporu koja predstavlja porodiljnu naknadu. No, svi oni neće dobiti isti iznos porodiljne naknade zato što postoje određena pravila.

Naime, pravo na porodiljnu naknadu imaju svi zaposleni, samozaposleni te nezaposleni roditelji, kao i oni koji ostvaruju drugi dohodak ili su izvan sustava rada (npr. roditelji koji se još uvijek školuju).

Rodiljni dopust i roditeljski dopust – koja je razlika?

Razlika između rodiljnog i roditeljskog dopusta je samo u vremenu u kojem se odvija. Naime, rodiljni dopust se odnosi na prvih šest mjeseci nakon rođenja djeteta dok se roditeljski dopust odnosi na drugih šest mjeseci nakon rođenja djeteta.

Porodiljna-novčana-potpora

Photo:Photospin

Rodiljni dopust – zaposlene i samozaposlene majke

Tijekom prvih šest mjeseci od rođenja djeteta, zaposlene i samozaposlene majke imaju pravo na naknadu plaće u iznosu od 100% od osnovice. Za sve one koji žele pouzdan kalkulator porodiljne naknade, sve što trebate je izračunati prosjek plaće proteklih 6 mjeseci neposredno prije nego je trudnica otišla na porodiljni dopust.

Jedini uvjet je taj da majka ima punih 12 mjeseci neprekinutog radnog staža ili 19 mjeseci radnog staža s prekidima u protekle dvije godine. No, ako taj uvjet nije ispunjen, pravila se mijenjaju te tada majka ima pravo na naknadu u iznosu od 70% od osnovice, a to je 2328 kuna.

Roditeljski dopust – zaposlene i samozaposlene majke

Tijekom drugih šest mjeseci od rođenja djeteta, odvija se roditeljski dopust kojega majke mogu iskoristiti čak do osme godine djetetovog života. No, u slučajevima kada su oba roditelja zaposlena ili samozaposlena, pravila se ponovno mijenjaju.

U toj situaciji roditeljski dopust traje samo osam mjeseci za prvo i drugo dijete, a čak trideset mjeseci za blizance, treće i svako sljedeće dijete.

Ako oba roditelja koriste roditeljski dopust, svaki roditelj ima dopust u trajanju od 4 ili 15 mjeseci što ovisi o broju rođene djece. Međutim, ako samo jedan roditelj koristi porodiljni dopust, onda na raspolaganju ima 6 ili 30 mjeseci (ovisno o broju rođene djece).

Roditeljski dopust iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće, a nakon prošlogodišnjih izmjena u ovom području, to iznosi 3991 kunu. Čak i u onim situacijama kada roditelji zarađuju više od navedenog iznosa, nije moguće ostvariti nikakve dodatne financijske potpore.

Nakon isteka roditeljskog dopusta, novčana potpora u obliku porodiljnog dopusta iznosi samo 70% proračunske osnove, odnosno 2328 kuna.

Još je važno naglasiti da zaposleni i samozaposleni roditelji mogu roditeljski dopust iskoristiti u cijelosti ili pak u dijelovima. Ako se odluče na drugu opciju, onda ga mogu koristiti najviše dva puta godišnje i to svaki put u trajanju od najmanje 30 dana.

Još jedna važna informacija je da se u broj rođene djece ubrajaju sva mrtvorođena i umrla djeca, posvojena djeca, maloljetna djeca kojima je korisnik porodiljne naknade skrbnik ili udomitelj te djeca koja su odlukom određenog nadležnog tijela dodijeljena korisniku porodiljne naknade na odgoj.

Roditeljski-dopust

Photo:Photospin

Porodiljna naknada – nezaposlene majke i drugi dohodak

Porodiljna naknada za nezaposlene roditelje te one koji primaju drugi dohodak se razlikuje od naknade za zaposlene. Naime, nezaposlene majke koje su prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje ili pak ostvaruju drugi dohodak imaju pravo na poštedu od rada od trenutka rođenja djeteta do 70. dana nakon rođenja djeteta.

Nakon isteka obvezne poštede od rada, slijedi rodiljna te roditeljska pošteda od rada sve do navršene prve godine života za prvo i drugo dijete ili pune tri godine za blizance, treće i svako sljedeće dijete. Tijekom tog vremenskog razdoblja, roditelji imaju pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 70% proračunske osnovice, točnije 2328 kuna.

Beba

Photo:Photospin

Porodiljna naknada za nezaposlene majke koje nisu na zavodu

Za sve navedene povlastice nezaposlenih postoje određena pravila koja su bitna kada je u pitanju porodiljna naknada za nezaposlene majke koje nisu na zavodu.

Naime, da bi osoba mogla ostvariti ovakvu vrstu porodiljne naknade, mora se voditi u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje neprekidnih 9 mjeseci ili pak 12 mjeseci s prekidima proteklih dvije godine prije rođenja djeteta.

Nadalje, još jedno pravilo koje se odnosi na ovu skupinu roditelja je i to da moraju imati zdravstveno osiguranje, biti hrvatski državljani ili pak stranci s odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj te imati neprekidno prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj najmanje tri godine.

Rođenje-djeteta

Photo:Photospin

Porodiljna naknada – roditelji izvan sustava rada

Porodiljna naknada za roditelje izvan sustava rada (korisnike mirovine, prava na profesionalnu rehabilitaciju, radno onesposobljene, redovite učenike i studente) je slična kao i za nezaposlene roditelje. Naime, sve majke izvan sustava rada imaju pravo na porodiljnu naknadu u iznosu od 2328 kuna, odnosno 70% proračunske osnovice.

Novčanu potporu mogu primati sve do navršene prve godine djetetovog života ako je u pitanju prvo i drugo dijete te do navršene treće godine života ako su u pitanju blizanci, treće te svako sljedeće dijete.

Međutim, i za ovu skupinu majki postoje određena pravila i uvjeti koje moraju zadovoljiti kako bi ostvarile pravo na novčanu porodiljnu naknadu.

Osim što mora biti hrvatska državljanka ili strankinja s odobrenim stalnim boravkom u Hrvatskoj, mora imati prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 5 godina te posjedovati zdravstveno osiguranje.

Mame-i-bebe

Photo:Photospin

Porodiljna naknada – prava očeva

Kada je u pitanju obvezni rodiljni dopust, odnosno vremensko razdoblje od 28. dana prije očekivanog poroda pa sve do 70. dana nakon rođenja, mogu ga koristiti isključivo majke.

Međutim, nakon toga prava dobivaju i očevi koji mogu dobiti porodiljni dopust te djelomičnu ili potpunu naknadu majke samo ako ju ona odluči prenijeti na oca djeteta.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Šprljan Szivo, T. (2018). Porodiljna naknada – tko ima pravo, kako se ostvaruje i u kojem iznosu? Maminsvijet.hr.
  2. Rodiljne i roditeljske potpore (2018). Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

Ocijenite članak

2.73 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu