Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Lejomiom maternice – značenje, simptomi, dijagnoza i liječenje

lejomiom maternice

Miomi (lejomiomi, fibromiomi, fibroidi) su najčešći dobroćudni tumori maternice.

Lejomiom maternice ili uterusa (lat. leiomyoma uteri) je dobroćudni tumor građen od glatkih mišića maternice.  Prisutni su u 20-25% žena reproduktivne dobi.

Često su asimptomatski, pa žene ni ne znaju da ih imaju.

Rijetko se javljaju pojedinačno, dakle najčešće su multipli (više ih je). Različitih su oblika i veličina, uglavnom manji od 15 cm iako mogu biti i izrazito veliki i težiti čak preko 40 kg.

Pretvorba ovog dobroćudnog stanja u zloćudni tumor se gotovo nikad ne događa. U samo 0.1-0.5% slučajeva lejomiom poprimi zloćudan oblik i tada se naziva lejomiosarkom.

Leiomyoma uteri – značenje i simptomi

Različite veličine i pozicije lejomioma određuju hoće li i kakve simptome i komplikacije uzrokovati. 

Prema poziciji u maternici razlikuju se:

 • Intramuralni lejomiom maternice – najčešći smještaj. Raste i širi se unutar maternične stijenke te daje maternici različite oblike.
 • Subserozni lejomiom maternice – nastaje iz mišićnog tkiva neposredno ispod njene serozne ovojnice koju odiže i širi se u trbušnu šupljinu. Lejomiom na peteljci je subserozni oblik koji je pričvršćen na maternicu tanjom ili debljom peteljkom.
 • Submukozni lejomiom maternice – nalazi se neposredno ispod sluznice i širi se prema šupljini maternice. Često su uzrok krvarenja iz maternice. Lejomiom koji se rađa je submukozni oblik na peteljci koji izlazi kroz maternično ušće u rodnicu.
 • Intraligamentarni lejomiom – nalazi se između dva sloja ligamenta maternice. Mogu pritiskati mokraćovode i/ili krvne žile zdjelice.
lejomiom maternice

Lejomiomi su uglavnom asimptomatski. Simptomi se javljaju u 35 do 50% pacijentica te ovise o njegovoj veličini, lokalizaciji, sekundarnim promjenama i o tome je li žena trudna ili ne.

Ako iskusite simptome, oni mogu uključivati:

 • obilne menstruacije (menoragije, hipermenoreje) obilno krvarenje ili bolne menstruacije (dismenoreja),
 • često, nepravilno krvarenje između dvije menstruacije (metroragija),
 • pritisak ili bol u donjem dijelu trbuha,
 • povećani abdomen,
 • zatvor,
 • bol tijekom spolnog odnosa (dispareunija),
 • učestalo mokrenje, opstrukciju mokraćovoda
 • spontani pobačaj ili neplodnost.

Lejomiom maternice – rizični faktori

Uzrok nastanka lejomioma nije poznat. Postoje određeni faktori koji mogu doprinijeti njihovom razvoju:

 • Crna rasa – 3 do 9 puta su češći u crnkinja.
 • Hormoni – estrogen ne uzrokuje nastanak lejomioma, ali pospješuje njihov rast. Zbog toga se ne javljaju prije puberteta, a učestalost im opada s pojavom menopauze. Također, rastu uz primjenu estrogena i u trudnoći, a smanjuju se nakon menopauze.

Lejomiom maternice – dijagnoza

Lejomiomi se najčešće otkriju slučajno tijekom rutinskog ginekološkog pregleda (pregled u spekulima, bimanualni pregled, palpacija abdomena) gdje liječnik može primijetiti nepravilnosti u obliku i veličini maternice. 

Kod pretilih pacijentica ili malih lejomioma, tumori se ne moraju uočiti. Srećom, ultrazvučnim pregledom su mali lejomiomi vidljivi. Ultrazvuk je koristan i u razlikovanju lejomioma od trudnoće ili od tumora drugih organa u maloj zdjelici.

Ako ultrazvuk ne pruži dostatne informacije, liječnik može zatražiti dodatne pretrage. Neki od dodatnih testova su :

 • magnetna rezonanca (za određivanje lokacije, broja i veličine lejomioma) ili
 • histeroskopija (minimalno invazivan pregled maternice).
lejomiom maternice dijagnoza
Foto: Photospin

Lejomiom maternice – liječenje

Liječenje lejomioma ovisi o dobi i zdravstvenom stanju žene, sadašnjoj trudnoći, želji za trudnoćom, veličini i smještaju lejomioma te simptomima i komplikacijama.

U slučaju malih, asimptomatskih lejomioma liječenje ne mora nužno biti provedeno.

Lijekovi za liječenje

Ako je riječ o malim lejomiomima koji ne izazivaju komplikacije i značajne simptome, moguće je provesti liječenje hormonima.

Radi se o agonistima hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH) koji će u većini slučajeva uspješno smanjiti veličinu lejomioma, što je nekad dovoljna terapija. Također, dovode tijelo u stanje privremene postmenopauze – menstruacija prestaje, a krvna slika se poboljša.

Neke indikacije za ovaj oblik liječenja su:

 • čuvanje fertilne sposobnosti pacijentica s velikim tumorima,
 • smanjenje veličine lejomioma prije operacije,
 • liječenje anemije prije kirurškog zahvata te
 • u slučaju da postoji kontraindikacija za operaciju.

Učinak liječenja lijekovima je samo privremen, dakle može se provoditi određeno vrijeme prije konačnog kirurškog zahvata.

Ostali lijekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma

 • Hormonski intrauterini uložak (spirala) – smanjuje se obilno krvarenje, no lejomiom ne. Ovo je ujedno i učinkovita kontracepcijska metoda.
 • Preparati željeza – u slučaju anemije.
 • Traneksaminska kiselina – nehormonalni lijek koji se koristi u cilju smanjena menstruacijskog krvarenja i uzima se samo za vrijeme menstruacije.
lejomiom maternice liječenje
Foto: Photospin

Neinvazivne procedure

Jedna od neinvazivnih operacija za liječenje lejomioma je ultrazvučna terapija.

Pod kontrolom magnetske rezonance, ultrazvučni valovi se usmjeravaju u samo tkivo lejomioma koji odumire dok maternica ostaje očuvana i funkcionalna.

Lejomiom maternice – operacija i oporavak

Operacije mogu biti minimalno invazivne ili tradicionalne koje zahtijevaju duži ostanak u bolnici i duži oporavak. 

Minimalno invazivne procedure

Neke operacije mogu uništiti lejomiome bez kirurškog odstranjivanja. Najpoznatije takve procedure su:

 • Embolizacija arterija maternice – radiološka metoda kojom se sprečava dotok krvi u tumor koji se zbog toga skvrči i odumre. Ova metoda se ne preporuča ženama koje žele ostati trudne jer postoji šansa za smanjenje plodnosti ili prijevremeni porod.
 • Laparoskopska miomektomija – ako pacijentica ima više lejomioma, liječnik može preporučiti ovaj zahvat. Uklanjaju se samo tumori, maternica ostaje funkcionalna, pa se ovaj zahvat preporuča ženama koje žele trudnoću. Prilikom njega vitki instrumenti se umetnu u male rezove u trbuhu kako bi se uklonili lejomiomi. Nakon postupka najčešće se ostaje 1 dan u bolnici, a za kompletan oporavak potrebno je 1 do 2 tjedna.
 • Histeroskopska miomektomija – lelejomiom se uklanja instrumentima koji prolaze kroz šupljinu maternice. Izvodi se kada je riječ o submukoznim lejomiomima koji obilno krvare. Bolnicu se najčešće napušta dan nakon postupka, a za potpuni oporavak potrebno je 1 do 2 tjedna. 

Tradicionalno liječenje

Histerektomija (kirurško odstranjivanje maternice) je jedino trajno rješenje za lejomiome maternice. No radi se o jako velikom zahvatu koji završava s nemogućnošću imanja djece. Potpuni oporavak od operacije traje otprilike 3 mjeseca. Više o zahvatu možete pročitati ovdje.

Abdominalna miomektomija je također jedan od tradicionalnih načina liječenja. Ako žena ima više lejomioma, liječnik može preporučiti otvorenu operaciju abdomena kako bi se uklonili lejomiomi. Iako se često koristi kao alternativa histerektomiji, ožiljci nakon operacije mogu utjecati na plodnost i ishod trudnoće. Za razliku od minimalno invazivne miomektomije, ova vrsta operacije zahtjeva duži ostanak u bolnici i duži oporavak. 

Lejomiom maternice – komplikacije

Najčešće komplikacije lejomioma se javljaju kao posljedica krvarenja ili njihove veličine.

Učestalo i/ili obilno krvarenje može dovesti do anemije.

Veliki lejomiomi mogu pritiskati dijelove mokraćnog sustava (poremećaj mokrenja), crijeva (zatvor), krvne žile zdjelice (venska staza), živce (bol u donjem dijelu trbuha i leđa).

S vremenom, mogu nastati neke sekundarne promjene na lejomiomima (atrofija, nekroza, kalcifikacija, cistična i hijalina degeneracija). Tako promijenjeni tumori su podložniji infekcijama i u najgorem slučaju mogu uzrokovati kliničku sliku akutnog abdomena.

U tom slučaju javljaju se bolovi u donjem dijelu trbuha, visoka temperatura, tresavica, mučnina, napetost trbušne stijenke. Ovo stanje zahtijeva hitnu liječničku intervenciju.

Lejomiom maternice – prevencija

Ne postoji određena preventivna metoda za lejomiome, no različite životne navike mogu reducirati šanse. Među najvažnijim navikama su održavanje zdrave tjelesne težine, konzumiranje dosta voća i povrća te redovita tjelovježba.

Lejomiom maternice i trudnoća

U 2 do 10% neplodnih žena lejomiom je glavni uzrok neplodnosti. Tome pogoduju jer deformiraju maternicu, pritišću jajnike i jajovode, dovode do njihove opstrukcije te tako ometaju oplodnju. Cervikalni i lejomiomi na peteljci mogu biti razlog neplodnosti jer pritišću i sužavaju cervikalni kanal.

Ako je ovo jedini uzrok neplodnosti, nakon kirurškog uklanjanja lejomioma, u oko 40% žena dolazi do trudnoće.

U drugom i trećem tromjesečju trudnoće lejomiomi mogu naglo narasti. Također, mogu potaknuti prijevremene porođaje ili spontane pobačaje (javljaju se dva puta češće kod žena s lejomiomima).

Za vrijeme porođaja mogu izazvati anomalije položaja i stava djeteta ili opstrukciju porođajnog kanala što poveća učestalost carskih rezova kod ove dijagnoze.

Nakon porođaja moguće su jake kontrakcije maternice i obilnija krvarenja uzrokovana lejomiomima

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Habib, M., Kiani, S. i Sohail, I. (2018). Can Cervical Leiomyoma be A Cause of Heavy Menstrual Bleeding in Adolescent Girl? Journal of the Society of Obstetrics and Gynaecologists of Pakistan, 8(1), 55-57.
 2. Prasad Sinha, K., Karmakar, I. i Sinha, S. (2017). Uterine Cervical Biopsy Patterns In Females Attending R.I.M.S, Ranchi: A Study Of 192 Cases With Review Of Literature. Global Journal for Research Analysis, 6(11), 296-298.
 3. Singh, G., Verma, N., Singh, S. i Nargotra, N. (2016). Uterine leiomyoma presenting with unusual pathological features. International Journal of Reproduction, Contraception, Obstetrics and Gynecology, 5(4), 1266-1269.
 4. Singh, M., Jha, K. K., Poudyal, P. i Upadhyay Kafle, S. (2018). Histopathological spectrum of neoplastic lesions of female reproductive system-a two-year experience in Eastern Nepal. International Journal of Research in Medical Sciences, 6(2), 426-430.

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu