Stručno odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Inkontinencija u trudnoći – kako si pomoći?

inkontinencija-u-trudnoci

Nevoljno odnosno neželjeno ispuštanje urina (inkontinencija) česta je pojava u trudnoći. Javlja se zbog pritiska sve veće maternice na mjehur i hormonskih podražaja.

Naime, u trudnoći placenta proizvodi povećane doze progesterona, hormona koji opušta glatke mišiće vrata mokraćnog mjehura što otežava zadržavanje urina.

Tijekom prve trudnoće inkontinencija se rijetko javlja, a ako da, uglavnom se to dešava u posljednjim mjesecima trudnoće, odnosno u zadnjem tromjesečju. U svakoj idućoj trudnoći, pogotovo kod žena koje su već imale problema s inkontinencijom, nevoljno bježanje mokraće može se javiti već od samog početka trudnoće.

Također, u prvoj trudnoći mišići još uvijek imaju svoju prirodnu čvrstoću i elastičnost koju mogu izgubiti u idućim trudnoćama, pa je samim tim i mogućnost za pojavu inkontinencije veća.

U većini slučajeva inkontinencija prolazi spontano nakon poroda jer nestaje i pritisak maternice, kao što se i vrijednosti progesterona snize.

Razlikujemo nekoliko oblika inkontinencije:

 • stres inkontinencija,
 • urgentna inkontinencija,
 • preljevna inkontinencija.

U trudnoći se najčešće susrećemo sa stresnom inkontinencijom, koja nastaje zbog pritiska maternice, slabljenja mišića dna zdjelice i hormonskih promjene u organizmu. Neželjeno “bježanje” mokraće može se javiti kod kihanja, smijanja, kašljanja i podizanja tereta.

Blaga stres inkontinencija javlja se kod većine trudnica. 10% žena i nakon trudnoće ima problema sa zadržavanjem mokraće jer porod dodatno oslabljuje mišiće dna zdjelice.  Također, višeplodna trudnoća, veličina djeteta te dugotrajan porođaj mogu dovesti do ovog stanja. 

Rjeđe dolazi do oštećenja živaca koji kontroliraju mjehur.

Urgentna inkontinencija označava nekontrolirano istjecanje mokraće u većoj ili manjoj količini do kojeg dolazi nakon jake, nesavladive potrebe za mokrenjem. Radi se o hiperreaktivnosti mjehura.

U tome slučaju mišić koji kontrolira istjecanje urina (sfinkter) ne može djelovati kako bi trebao i ne zadržava urin zbog nekontroliranih spazama (prekomjernog stezanja) mjehura. Nevoljno ispuštanje urina nikada neće biti potpuno, već može varirati od nekoliko kapljica do većih količina.

Preljevna inkontinencija je kapanje mokraće iz prepunog mokraćnog mjehura. Količina je obično mala, no može doći i do istjecanja veće količine.

Kako si pomoći?

 • Izvodite vježbe za jačanje mišića zdjeličnog dna (Kegelove vježbe) – stručnjaci preporučuju svakodnevno vježbanje u tri serije po 10-15 vježbi dnevno. Pročitajte ovdje savjete za izvođenje Kegelovih vježbi.
 • Nosite dnevne uloške prilagođene stres inkontinenciji.
 • Izbjegavajte hranu koja uzrokuje zatvor crijeva jer puna crijeva stvaranju dodatan pritisak na mjehur,
 • Koristite blago sredstvo za intimnu njegu sa niskim pH kako biste spriječili narušavanje vaginalne mikroflore. 

Ukoliko imate problema sa zadržavanjem mokraće, nemojte iz straha smanjivati unos tekućine kako ne biste dodatno pogoršali postojeće stanje. Dehidracija često dovodi do urinarnih infekcija u organima mokraćnog sustava, a preporučljiv unos vode je 6-8 čaša dnevno.

Unos vode najbolje je raspodijeliti na manje količine tijekom cijelog dana te izbjegavati veće količine odjednom. Pokušajte smanjiti unos sokova, napitaka koji sadrže šećer, ali i kofeina jer oni dodatno nadražuju mjehur.

Jeste li znali: Inkontinencija se može izliječiti magnetskom inervacijom

Neocontrol System, odnosno izvantjelesna magnetska inervacija, je najnovija metoda u liječenju inkontinencije. Metoda se vrlo uspješno koristi u SAD-u i velikim centrima u Europi, a sada i građani Hrvatske i Zagreba imaju mogućnost korištenja ove nove metode liječenja.

Terapija NEOCONTROL magnetskom inervacijom provodi se na posebno dizajniranom sjedištu koje emitira terapeutsko magnetno polje i na taj način aktivira sve mišiće zdjeličnog dna.

neo3

Uspješno se primjenjuje kao prevencija, ali i u terapiji simptoma koje izaziva slabost mišića zdjeličnog dna, kao što su:

 • seksualni poremećaji kod žena i muškaraca (smanjeni osjećaj užitka),
 • tonus vaginalnih mišića,
 • erektilna disfunkcija,
 • inkontinencija,
 • hemeroidi,
 • bolovi u zdjelici,
 • celulit.

Brojne medicinske studije su pokazale da se stanje poboljšava već nakon 6-8 tretmana, a nakon dva mjeseca kontinuirane terapije moguće je i povlačenje simptoma. 

Ovaj tretman preporučuje se nakon poroda ili prije trudnoće, kao priprema za porod.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu