Jačanje kralježnice i trudnički pojas

kraljeznica_trudnoca

Tijekom trudnoće osjećaj boli u donjem dijelu leđa gotovo je nezaobilazan. Opterećenje kralježnice uzrokovano je povećanom tjelesnom težinom i rastom maternice i fetusa, a mišićno-koštani sustav prolazi kroz veliku transformaciju kako bi mogao podnijeti taj teret.

Neke grupe mišića sada moraju podnijeti više opterećenja, a druge slabe zbog pretjerana istezanja. Mijenja se centar gravitacije u tijelu što uzrokuje i promjenu u kretanju, zbog čega trudnice osjećaju bol i nestabilnost prilikom pokreta.

kraljeznica_u_trudnoci

Kako ojačati kralježnicu u vrijeme trudnoće?

Za bolove u leđima mirovanje nije uvijek rješenje. Posebno je važno ojačati mišićni sustav kako bi on preuzeo dio opterećenja s kralježnice i kako bi bol nestala. Postoje posebne vježbe za trudnice koje će ojačati mišiće abdomena i na taj način vratiti ravnotežu u tijelu. Osim specifičnih vježbi, plivanje je odličan način za jačanje mišića, a istovremeno smanjuje pritisak u leđima, zglobovima i ligamentima te pruža trenutno olakšanje.

Mnogim trudnicama pomogao je posebno osmišljen program pilatesa koji se prilagođava stupnju trudnoće kako bi bio siguran i za majku i za dijete. Prije početka pilatesa ipak se potrebno konzultirati s liječnikom. Pilates za trudnice posvećuje posebnu pozornost držanju tijela, kontroli pokreta i vježbama disanja. Jačaju se mišići kralježnice, trbuha i zdjelice koji pružaju potporu kralježnici.

Danas je posebno popularna i prenatalna joga koja se može prakticirati tijekom cijele trudnoće. Osim jačanja mišića, postizanja gipkosti cijeloga tijela i učenja pravilnog disanja, joga je odlična metoda relaksacije i rješavanja stresa. Ipak, uvjet za izvođenje joge jest uredna trudnoća i savjetovanje s liječnikom. Potrebno je izbjegavati prevelike napore i jaka ili nagla istezanja.

Brže hodanje i duge šetnje, osim poboljšanja cirkulacije i aktiviranja mišića, nose blagodati boravka na svježem zraku. Uz adekvatnu odjeću i udobnu obuću, jutarnje ili večernje šetnje od pola sata mogu uvelike olakšati bolove u leđima.

Pronađite ovdje još vježbi za trudnice, a ako ste već rodili, u tom slučaju vam preporučujemo tekst: Vježbe nakon poroda uz koje ćete ponovno biti u formi.

Kako bi se opterećenje na kralježnicu smanjilo, važno je pravilno se držati. Tijekom sjedenja leđa moraju biti uspravna, a glava i vrat ne smiju gurati prema naprijed. Kod dužeg stajanja trudnice trebaju izbjegavati izbacivanje trbuha naprijed, jer se tako teret s mišića prebacuje na već opterećenu kralješke donjeg dijela leđa.

Trudnički pojas kao pomoć kralježnici

Za pravilno držanje i smanjivanje opterećenja kralježnice preporučuje se nošenje trbušnog pojasa za trudnice. On djeluje tako da rasterećuje prijenos opterećenja na mjestu gdje se mišići trbuha hvataju za dijelove stidne kosti, zbog čega se smanjuje opterećenje u donjem dijelu leđa. Osim što olakšava bol, usmjerava tijelo u pravilno držanje. Ujedno se mijenja i položaj zdjelice što smanjuje pritisak na mokraćni mjehur.

Trudnički pojas također pridržava i podiže trbuh sprječavajući tako rastezanje ligamenata donjeg dijela leđa i male zdjelice. Podizanje trbuha smanjuje i pritisak na vene, tako da se istovremeno i olakšava cirkulacija krvi prema nogama i smanjuje proširivanje vena i oticanje nogu. Posebno se preporučuje ženama koje su rodile više puta te ženama koje nose blizance.

Za dodatnu podršku kralježnici i abdominalnim mišićima razvijeni su posebni pojasevi za leđa. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu