Stručno odobrava

,

Dekstrokonveksna skolioza – izgled, simptomi, vježbe i prehrana

Dekstrokonveksna skolioza

Kralježnica ima oblik dvostrukoga slova “S”. Na njoj se razlikuju: vratno ulegnuće (lordoza), grudna izbočina (kifoza) i slabinsko ulegnuće (lordoza).

Skolioza je postranična iskrivljenost kralježnice (rotacija kralježaka oko uzdužne osi i torzija kralježnice oko uzdužne osi). 

Dekstrokonveksna skolioza podrazumijeva desnostrano iskrivljenje i/ili izbočenje kralježnice, najčešće u prsnom dijelu kralježnice.

S druge strane, sinistrokonveksna skolioza je iskrivljenje u lijevu stranu. Stranu skolioze određuje konveksitet krivine (izbočeni dio zavoja). Utvrđuje se antefleksijom trupa (test pretklona).

Ima tendenciju pogoršavati se s rastom. Tipičan je poremećaj do kojeg dolazi zbog skraćenja jednog donjeg ekstremiteta.

Pretklon

Može biti funkcionalna ili nestrukturalna (labava) u okviru koje nema rebrene grbe i može se ispraviti kontrakcijom mišića ili manualno (skoliotično držanje).

Ako se ustanovi postojanje rebrene grbe koja se kontrakcijom mišića ili manualno ne može ispraviti, riječ je o organskoj ili strukturalnoj (fiksnoj) skoliozi.

Više o samoj skoliozi možete pročitati ovdje.

Dekstrokonveksna skolioza – uzroci i izgled

Može biti posljedica urođenih mana, cerebralne paralize, mišićne distrofije, paralize jedne strane tijela zbog poliomijelitisa, nepravilnog položaja tijela, različite dužine nogu, itd.

Najčešće se manifestira u području prsnog dijela kralježnice i pritom se javlja iskrivljena pruga u obliku slova “S”. Tako organizam nastoji uravnotežiti luk iskrivljenja.

Kod prsne skolioze uočljiva je stražnja rebrena grba. Sa stražnje strane rebra se spajaju i pomiču se prema natrag te nalazimo grbu (gibus).

Desno izbočenje kralježnice

Skolioza može obuhvatiti razna područja kralježnice. Prema zahvaćenosti mogu biti:

 • totalne (iskrivljenje cijele kralježnice u desnu stranu) ili
 • parcijalne (iskrivljenje vratnog, leđnog ili slabinskog dijele u desnu stranu). Pojavljuje se kod 2 % ljudi.

Skolioza kralježnice – posljedice

Deformaciji kralježnice prethodi loše držanje tijela (postura) koje narušava sklad funkcija kralježnice i međusobni odnos unutarnjih organa. Deformacije kralježnice mogu dovesti do značajnih funkcionalnih smetnji. 

Na početku se funkcionalne smetnje odražavaju lokalno na kralježnici, a s vremenom i na drugim dijelovima lokomotornog sustava. Progresivne su i predstavljaju estetski problem koji se teško uklanja. Naime, liječenje je otežano zbog većeg broja koštanih segmenata na okupu.

Ako se osoba ne liječi, iskrivljenost postaje trajna, a posljedice mogu biti razne:

Bol u leđima

Dekstrokonveksna skolioza – simptomi

Ako skolioza ne napreduje, ne izaziva nikakve simptome. Kad je u pitanju progresija skolioze, javljaju se sljedeći simptomi:

 • bol u leđima,
 • pojačani umor,
 • loša postura tijela,
 • moguće smetnje u kretanju ili u svakodnevnim aktivnostima,
 • iskrivljena linija ramena,
 • naginjanje trupa u jednu stranu,
 • narušen rad dišnog sustava.

Bolovi mogu voditi do nepodnošljivog stanja, a samim time nerijetko i do kirurške intervencije.

Skolioza kod djece

Obično se poklapa s periodom spolnog sazrijevanja i češća je pojava kod djevojčica. Skolioza kod djece može se tolerirati zbog velike prilagodbene sposobnosti mladog organizma. Kod djece ne izaziva bol, ali se može primijetiti prema drugim simptomima:

 • kriva linija ramena,
 • neravan struk,
 • stalno naginjanje trupa u jednu stranu,
 • jedna lopatica ispupčenija od druge.

Ako se kod djeteta primijete neki od navedenih simptoma, ono mora biti pod stalnim nadzorom liječnika kako ne bi došlo do pogoršanja. Dječje skolioze ne bi trebale predstavljati veliki problem, ali ako se iskrivljenost pojačava, možda će biti potrebno nošenje specijalnog ortopedskog steznika kako bi se zaustavilo daljnje napredovanje bolesti.

Skolioza kod djece

Skolioza kod odraslih

Liječenje skolioze kod odraslih uključuje nošenje ortopedskih steznika ili ortoza, može uključivati operaciju, ali prvo se savjetuju vježbe za jačanje leđnih i trbušnih mišića koje će smanjiti opterećenje na kralježnicu. Kako skolioza ne bi uznapredovala i uzrokovala kroničnu bol u starijoj dobi, važno je da fizička aktivnost postane stil života.

Operacija se preporučuje ženama koje planiraju trudnoću jer trudnički trbuh može potaknuti jake bolove u predjelu kralježnice. Inače, trudnice sa skoliozom upućuju se na carski rez.

Skolioza – bolovi

Skolioza kod odraslih najčešće je nastavak procesa koji je počeo u djetinjstvu i nije primijećen na vrijeme. Bolovi mogu voditi do nepodnošljivog stanja, a samim time nerijetko i do kirurške intervencije.

Vježbe za skoliozu

Smatra se kako fizičke vježbe ne pomažu, ali neki liječnici i kiropraktičari svejedno preporučuju fizikalnu terapiju i samostalno izvođenje vježbi kod kuće.

Pravilno odabrane vježbe mogu zaustaviti daljnji razvoj skolioze, odnosno skoliotičnog držanja (naginjanje trupa na jednu stranu).

Kod organskih ili strukturalnih skolioza potrebna je kombinirana ortopedska ili ortopedsko-kirurška terapija, a vježbe su važan dio složenog programa liječenja.

Plivanje

Vježbe za desnostranu skoliozu

Kod skoliotičnog desnostranog držanja primjenjuju se simetrične vježbe kojima je cilj jačanje trbušnih i leđnih mišića te povećanje stabilnosti kralježnice.

Kad je u pitanju fiksirana desnostrana krivina, preporučuju se asimetrične vježbe kojima je cilj mobilizacija kralježnice, istezanje skraćenih mišića (konkavne ili udubljene, u ovom slučaju lijeve) strane i jačanje mišića izbočene (konveksne, u ovom slučaju desne) strane.

S obzirom na životnu dob i stanje bolesti, rehabilitacija se prilagođava pacijentovim mogućnostima.

Treniranjem i istezanjem kralježnice jačaju se mišići te tetive koje drže leđa u istegnutom stanju.

Vježbe za desnu prsnu skoliozu i kombiniranu desnu prsnu i lijevu slabinsku skoliozu možete pronaći na sljedećem linku,

Opće kondicijske vježbe za leđa potražite ovdje.

Vježbe za vratnu kralježnicu možete pronaći na ovoj stranici.

Dobre vježbe za skoliozu mogu biti:

Skolioza – operacija

Liječenje skolioze kod odraslih, ali i djece (najviše se operaciji podvrgavaju djevojčice u pretpubertetu) nerijetko vodi do operacije. Ona je potrebna kod većih desnostranih krivina, tj. iznad 60° zakrivljenosti.

Tad se kirurški spajaju dvije ili više kosti tako da se ne mogu micati, a između kralježaka se stavljaju komadići kostiju i koštane srži. Metalni dijelovi drže taj dio kralježnice ravno kako bi spajanje bilo što ispravnije.

Razlikuju se dva operativna pristupa:

 • prednji pristup – prerežu se rebra i diskovi čime se eliminira otpor korekciji, smanjuje se mogućnost ponovnog zahvata, nema neuroloških komplikacija, mala je mogućnost infekcije, nisu potrebni transfuzija i RTG.
 • stražnji pristup – na vijke se primjenjuje velika korekcijska sila kojom se remodeliraju deformirana rebra i diskovi, veća je mogućnost ponovnog zahvata, neuroloških komplikacija i infekcija, potrebni su transfuzija i ionizirajuće zračenje.

Što se umjerenih skolioza tiče, riječ je o rutinskoj operaciji. Pacijenta se već drugi dan lagano podiže, a kroz sljedećih 7 – 10 dana potiče ga se na češće lagane kretnje.

Tri mjeseca potrebno je ići na fizikalnu terapiju te izbjegavati teška opterećenja i nagle pokrete.

Nakon pola godine pacijent se može vratiti uobičajenim tjelesnim aktivnostima. Tada se, ako stvaraju nelagodu, mogu ukloniti vijci i šipke koji su postavljeni operacijom.

Kad su i pitanju teške skolioze, nužna je priprema kralježnice fiksiranjem položaja tijela u sjedećem položaju od nekoliko mjeseci do godine dana, ovisno o težini slučaja.

Bol je prisutna sve dok je mišićno tkivo oko kralježnice u fazi zacjeljivanja, pogotovo prvih tjedan dana nakon operacije. Ako je korišten prednji pristup tijekom operacije, moguća je bol ispod rebara.

Losos

Dekstrokonveksna skolioza – prehrana

Pravilna je prehrana neophodna u liječenju i prevenciji uopće svih vrsta boli u leđima. Organizam se tako osigurava hranjivim tvarima, a sprječava se debljanje koje je jedan od najčešćih uzroka bolesti kralježnice.

Ne smije se pretjerivati u konzumaciji hrane.

Rizik od pojave bolesti snižava dovoljan unos kalcija (mlijeko, jogurt, sirevi, losos, srdela, zeleno povrće itd.) i vitamina D (neke vrste masne ribe, ulja od riblje jetre, jaja, pileća jetra, mlijeko, bakalar itd.).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dekstrokonveksna skolioza, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu